Pytanie do znawców techniki górniczej

Piwo się leje, a wieże jak stały, tak stoją.

.wysokie.

3 polubienia

Tam, gdzie Birbant – tam i Bingola!

1 polubienie

Kolegi @benasek jeszcze brakuje. Zarobiona chłopina…

Zrobiłeś jego ostatnie zadania?

1 polubienie

Tak, łatwizna!

1 polubienie

Też tak uważam. Szczególnie mój rebus. Ale uważaj, szykuję zemsty tekstowe, Już teraz zacznij Zebrzydowskiego przerabiać… :stuck_out_tongue:

Normalne. Ja dociekam prawdy, a chłopaki już chleją!

Zastanawiałam się, czy konstrukcja tych wież szybowych jest jaka jest ze względu na tradycje. Może i tak, ale jakiś powód musiał być, że osiągają takie wysokości.
Co się okazało. Dotarłam do wieży wybudowanej w 2019r.

49 m.

I taki tekst

“…Zalety takiej konstrukcji wieży to m.in. mniejsza powierzchnia zabudowy oraz bardziej korzystne warunki eksploatacji lin nośnych, co w efekcie przekłada się na zwiększenie ich żywotności…”

Nowa wieża szybowa wybudowana obok starej

1 polubienie

Barbórka niedługo. Trza wątrobę przygotować.:rofl:

3 polubienia

Co mnie “barbórka” obchodzi?
Pfff.
Moje urodziny w grudniu, to insza inszość :grin:

2 polubienia

W Wigilię!

1 polubienie

Wtedy mam imieniny.
W mojej rodzinie, urodziny są ważniejsze.

1 polubienie

Albo z szybą

1 polubienie

Tak mi przyszło jeszcze do głowy, gdy to wszystko przeczytałem, że wysokość wieży ma związek z tym, że gdy zajdzie potrzeba remontu szoli to można ją w całości podciągnąć wyżej, nad szyb, tak żeby była dostępna na wieży ze wszystkich stron. Z pewnością ułatwia to jej naprawy i konserwację, co byłoby znacznie trudnijesze, gdyby cała tkwiła w szybie.

2 polubienia

Jest coś na rzeczy.
Jakiej wielkości są windy w bloku wiemy, szola kopalniana to trzypiętrowa klatka. Wyobraź sobie jej wysokość i ile trzeba liny czy co tam ją ciągnie :stuck_out_tongue_winking_eye: żeby była na powierzchni.

A tu trochę historii.

images

3 polubienia

To chów klatkowy górników.

.obecnie zakazany, więc mają wychodne.

2 polubienia

Nadal mają 3 poziomy, rok temu wybudowano 4 poziomową.

1 polubienie