Pytanie ezoteryczne?

Dlaczego czarnowidzów (poczynając od Nostradamusa po Klimuszkę, chocć Jackowskiego można też uwzględnic) nazywa się jasnowidzami?
Łatwiej jest krakać niż podtrzymać na duchu?
Nie neguję istnienia ludzi ze zdolnosciami prekognicyjnymi, mentalistow z nieprawdopodobnymi zdolnosciami obserwacji, empatyków, hipnotyzerów czy mediów - to zbyt mało zbadana dziedzina, obrosnieta mitami i podatna na roznego rodzaju manipulacje. (co zreszta swietnie widac w intrenecie).
Chodzi mi o to, czy ludzie wolą słuchać o nieszczesciach, piekle i Armageddonie niż pomyslec o spokojnym zrównoważonym zyciu?
Nawet w mocno dwuznacznych wypowiedziach Pytii dopatrywano sie zawsze ciemnej strony?

3 polubienia

Chyba wolą. Strach jest cudowną pożywką dla plotek…

1 polubienie

Pewnie pochodzi od tego, że ktoś jasno, czyli czytelnie widzi przyszłosć.

1 polubienie

Tylko dlaczego na czarno? :wink:

2 polubienia

Przyszłość to niepewność, czasem lęk. Ludzie łatwiej uwierzą w czarnowidztwo niż w przepowiednie o szczęściu.

5 polubień

Ludzie chcą prawdy. Choćby bolesnej
A czemu jasnowidze a nie ciemnowidze? Bo widzą ciemność w jasnych barwach :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Ja tam u Nostradamusa tych jasnych barw nie widzę. Ale moze źle go przetlumaczyli?

To ja się przekornie zapytam - czemu nie ma formy żeńskiej jasnowidza? :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Formy żeńskiej nie ma ale jest synonim WIEDŹMA czyli" ta co wie "

4 polubienia

A forma męska od wiedźmy jest - wiedźmin :sunny:

3 polubienia

W polskim nie ma, w hiszpanskim jest slowo vidente, dodajesz tylko rodzajnik.
A uzycie jasnowidząca chyba by przestepstwem nie bylo?

3 polubienia

Dlaczego nie czarnowidz? Bo w ciemności jest czarno, NIC nie widać. A jasnowidz może jasno widzieć, że będzie czarno :stuck_out_tongue:

3 polubienia

A od slowa czarnowidz to wrona? Bo też kracze? :wink:

2 polubienia

Historycznie rzecz biorąc, to żadne jasnowidztwo się nie spełniło.
A czarnowidztwo spełnia się bez udziału żadnych fachmanów typu Nostradamus, Fatima i inni…

4 polubienia