Pytanie o biologię i teorię ewolucji

Co nas wybudza ze snu i teorię (uzasadnienie) dlaczego ?

Przykład: Głośna muzyka ? Ale dlaczego ? Bo jak słychać jakiś dźwięk to może to być potencjalny napastnik ?

PS. Trzeźwy już nie jestem XD

1 polubienie

Mnie budzą popisy wokalne pijoków :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Mnie też czasem, ale tak szczerze to bardziej nie pozwalały zasnąć nić budziły :wink:

2 polubienia

To dowód, że śpiewać nie każdy może.
Odpowiadając na Twoje pytanie.
Bywa, że mnie hałasy nie obudzą, co dziwiło małżonka, lub przebudzi pewność, że słyszę dźwięk domofonu.

1 polubienie

Myślę, że to też od poziomu zmęczenia może zależeć - taka jest przynajmniej moja własna opinia

2 polubienia

Każdego dnia zasypiam z sekundowym naliczaniem, latam po mieszkaniu jak przecinak.

1 polubienie

Mózg nas wybudza wtedy kiedy uznaje że system się odpowiednio podładował. To trochę jak z telefonem. :wink:

1 polubienie

Jak więc wytłumaczyć, że zasypiamy zmęczeni o 22-giej, godzinę później budzi nas jakiś hałas?
Niezłą masz baterię, która się w godzinę regeneruje :grin:

2 polubienia

Regeneruję się w 6h.
Zależy jaki hałas. Nasz system operacyjny nie lubi zbyt wielu decybeli. Włącza się wtedy tryb ostrzegawczy. Pozostałość po jaskini. Wstawaj, zagrożenie, ucieczka lub obrona.

2 polubienia

Z przyczyn naturalnych, wybieram ucieczkę :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Nie zawsze była taka możliwość.

2 polubienia

Nie wiem. Nie pamiętam historii przodków zamieszkujących jaskinie.

3 polubienia

Ja pamiętam. Jestem na świecie od samego początku. Jak ten czas leci. Niedawno w edenie pełzałem. Też tam byłaś.

2 polubienia

Dobrze,że już nie jestem.
Ani jednej galerii handlowej, brak zasięgu i Youtube :frowning:

3 polubienia

Ale za to dzika przyroda, czyste powietrze, słodkie owoce. Tylko ten głupek Adam. Przeszkadzał nam :angry:
Po cholerę z nim poszłaś?

2 polubienia

Bóg stworzył Adama, ten cieszył się pięknymi widokami, jednak zaczął się nudzić, o czym poinformował Boga.
Ten rzekł do Adama:
Jeśli chcesz, stworzę dla ciebie kobietę. Piękną, inteligentną, oddaną, posłuszną, ale musisz poświęcić na to rękę i nogę.
Adam myśli, myśli i pyta :
A co dostanę za żebro? :thinking:

2 polubienia

Ale czasem np wystarczy kogoś dotknąć a ten się wybudza … Mózg obawia się śmierci :hugs: :thinking: ?

Coś w tym rodzaju. Reaguje na bodźce.

1 polubienie

Tępą, ale ładną su*ę hehe :rofl: :roll_eyes:

Takie coś
https://wyborcza.pl/1,75400,19994450,co-sprawia-ze-sie-budzimy-i-zasypiamy.html

1 polubienie