Pytanie?

To nie ten temat, kolego @birbant :slight_smile:

2 polubienia

Mądra i głęboka myśl w każdem miejscu wskazana jest… :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Mnie bardziej interesują (nie ujmując Teresie) muszki owocówki i ochrona przed nimi (oraz przed zwkłymi muchamy, które płytą CD wiszącą odstraszam póki co)? :fly:
Jakie macie sposoby na nie?

2 polubienia

Na zwykłe muchy mam pozakładane siatki w oknach i drzwiach balkonowych. Są skuteczne i na dodatek nie przepuszczają komarów. Kupiłam też taką elektryczna łapkę na muchy, gdyby jednak jakaś się przedarła przez siatkę. Łapka działa tylko wtedy kiedy owada się złapie i przytknie do urządzenia. Machając za muchami, żadnej krzywdy im się nie wyrządza.
Na owocówki zrobię pułapkę z octu balsamicznego. Bardzo jestem ciekawa jakie będą efekty.

2 polubienia

Żadne. Po prostu nie wolno mieć na wierzchu żadnych za mocno dojrzałych owoców to i muszek nie będzie.

3 polubienia

Na muszki dobrze działa slodkie wino.
Maja piekna pijacka śmierć.

3 polubienia

Intrygowało mnie dlaczego muszki nie mogą wyjść przez otwory jeśli wcześniej przez nie weszły do tej pułapki.

2 polubienia

Bo napecznialy z przejedzenia?

2 polubienia

Bo weszły łażąc po folii a do wyjścia są w powietrzu. No i dajesz do octu kilka kropel płynu do naczyń, a on zmniejsza napięcie powierzchniowe cieczy, która wtedy bardziej wnika w muszkowe skrzydełka.
O matko! Harmonik nas do piekła wtrąci jak to przeczyta. :upside_down_face:

3 polubienia