Quiz - czy znasz nietypowe kolory?

Zapraszam

3 polubienia

10/11
Wyłożyłam się na alabastrowym

3 polubienia

jak to quiz?
Tak nieharmonijnie w czwartek?
i wyłożyłaś sie? :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

10/11 Ja wylozylem sie na Varonese’a

4 polubienia

Ja tez

3 polubienia

Sa pewne niescislosci a raczej rozbieznosci w nazwach kolorow po polsku i po niemiecku, zwlaszcza kolory: khaki, roz wenecki

1 polubienie

Nazwy kolorow to uluda.
Ciezko jest zrobic identyczny kolor dwa razy.
Zajmowalem sie tym,kolorujac buty.
I druga sprawa,ze kazdy material,na ktory kladziemy kolor,daje inny odcien.
Czasami wiecej zajmowalomi dobranie koloru,niz pokolorowanie butow.

3 polubienia

Bingola się wyłożyła

3 polubienia

10/11 tyle ile wiedzialam
marengo mnie zmylil bo u mnie jakos to inaczej - Real Madryt od koloru strojow to sa merengues :slight_smile:

3 polubienia

tylko nie mow, zes daltonista :slight_smile:

1 polubienie

8|11 Myślałem, że będzie gorzej.
Dla mnie Marengo, to data; 14 VIII 1800. Pod tą mieściną Napoleon sprał Austrię, co z kolei uratowało mu dupę we Francji.

4 polubienia

I ponoc jeden z ulubionych koni Napoleona. Zbieznosc nieprzypadkowa, imie konik dostal na czesc. A gdzies mi sie kolacze, ze Napoleon za kopytnymi nie przepadal, choc stajnie mial kolekcjonerska. Teraz pewnie by mial garaz maserati i bentleyow :grinning:

2 polubienia

10/11 alabaster źle kliknęłam :slight_smile:

2 polubienia

Z tym koniem to prawda, taka sama, że osobiście jeźdźcem Bonaparte był nietęgim. Ale stajnię miał.
Od Marengo były sławniejsze konie, na ten przykładowy przykład Bucefał Alka Macedońszczaka, czy też Incitatus Kaliguli. Ten ostatni nadał by się dziś w naszem, pożal się Boże, parlamencie, przewyższał by inteligencją zdecydowaną większość naszych wybrańców. Zresztą pierwszy lepszy osioł, również.

3 polubienia

Oj no przeciez pisałam, ze dzis by kolekcjomowal konie pod maska. I pewnie z kierowca.:laughing:
Ale biedny Marengo skonczyl w angielskiej stajni. I pomimo dosc burzliwego zyciorysu w cesarskiej sluzbie (byl kikakrotnie ranny przezyl powrot spod Moskwy) przezyl ponoc 38 lat.
A kiedys o nim czytalam przy okazji Hiszpanii - podaja, ze trase Valladolid Burgos 130 km gorskiej drogi zrobil w piec godzin i tak mi sie skojarzylo jak kiedys tam utknelismy tam w korku na autostradzie.
I sie smialismy, ze konno byłoby szybciej.

1 polubienie

10/11 nie wiem na czym sie wylozylam… :slight_smile:

2 polubienia

7/11…Nazwy takie jak np. tango,byly mi obce:))

2 polubienia

Akurat to tango jakoś wykombinowałem, bo tez nie znalem takiego określenia koloru.

8|10 Źle miasto i lider zespołu. @collins02 mnie obśmieje… :smile:

1 polubienie

Ale to nie ten Quiz, @birbant! Obudź się! :slight_smile:

2 polubienia