KLIK
Łatwe – 11/12 a źle tylko przedostatnie – wschód słońca.
Latwe 12/12
6/12
Kilka dni temu oglądałam film dokumentalny, z którego dowiedziałam się o ostatniej egzekucji we Francji. Gdyby nie to, miałabym 5 trafnych odpowiedzi.
Po ubraniach mozna wydedukowac przyblizona date
Musiałabym przybliżyć bardziej obrazy. Piszę z telefonu i już mi się nic powiększać nie chce
Fakt, mikroskop potrzebny
11/12 a zle tylko ostatnie z Windowsa.Ta egzekucja trafila mi sie raczej fuksem…
12|12 Windowsa zgadłem, reszta łatwa.
Niestety osiem…
I po samochodach bardziej (bo większe)
@efka Ostatnia egzekucja za pomocą gilotyny odbyła się we Francji w 1977, a więc całkiem niedawno. Dokładnej daty nie pamiętam. A to zdjęcie pokazuje ostatnią publiczną egzekucję. Zresztą, fotografia ta stała się przyczyną zakazu poblicznego wykonywania wyroków. W tej egzekucji na tym zdjęciu, dekapitowano niejakiego Weidmanna, seryjnego mordercę, który pochodził z Niemiec, urodził się w Frankfurcie, ale w latach dziecięcych osiedlił się we Francji.
Egzekucja ta odbyła się w Wersalu.
Wiem.
Egzekucja odbyła się w pełnym słońcu, nie o świcie jak wcześniej planowano, dlatego zdjęcia zrobione z dachu były tak wyraziste.
Ten program tyczył się zachowania ludzkiego ciała po ścięcie gilotyną.
Pozostałe informacje to dodatek.
Nie będę mówić co bym zrobiła (bo odbiorę apetyt na dłużej…)
Dieta oczyszczająca każdemu się przyda
Tyz racjo…
Przez stulecia publiczne egzekucje byly rodzajem pikniku dla znudzonego tlumu. Od czasu kiedy rzymskie cyrki z gladiatirami upadly z powodow ekonomicznych, a toro bravo, czyli rasa bykow hodowanych na corride jest wymagajaca pod wzgledem klimatycznym i terenu, tego rodzaju "imprezy’ musialy wystarczyc. Nie liczac wychowawczej roli kata - jak bedziesz wierzgac, to sie toba zajmie.