QUiz - czy znasz te słynne fotografie?

KLIK
Łatwe – 11/12 a źle tylko przedostatnie – wschód słońca.

2 polubienia

Latwe 12/12

2 polubienia

6/12
Kilka dni temu oglądałam film dokumentalny, z którego dowiedziałam się o ostatniej egzekucji we Francji. Gdyby nie to, miałabym 5 trafnych odpowiedzi.

3 polubienia

Po ubraniach mozna wydedukowac przyblizona date

2 polubienia

Musiałabym przybliżyć bardziej obrazy. Piszę z telefonu i już mi się nic powiększać nie chce :wink:

1 polubienie

Fakt, mikroskop potrzebny

11/12 a zle tylko ostatnie z Windowsa.Ta egzekucja trafila mi sie raczej fuksem…

3 polubienia

12|12 Windowsa zgadłem, reszta łatwa.

2 polubienia

Niestety osiem…

2 polubienia

I po samochodach bardziej (bo większe)

1 polubienie

@efka Ostatnia egzekucja za pomocą gilotyny odbyła się we Francji w 1977, a więc całkiem niedawno. Dokładnej daty nie pamiętam. A to zdjęcie pokazuje ostatnią publiczną egzekucję. Zresztą, fotografia ta stała się przyczyną zakazu poblicznego wykonywania wyroków. W tej egzekucji na tym zdjęciu, dekapitowano niejakiego Weidmanna, seryjnego mordercę, który pochodził z Niemiec, urodził się w Frankfurcie, ale w latach dziecięcych osiedlił się we Francji.
Egzekucja ta odbyła się w Wersalu.

3 polubienia

Wiem.
Egzekucja odbyła się w pełnym słońcu, nie o świcie jak wcześniej planowano, dlatego zdjęcia zrobione z dachu były tak wyraziste.

Ten program tyczył się zachowania ludzkiego ciała po ścięcie gilotyną.
Pozostałe informacje to dodatek.

2 polubienia

Nie będę mówić co bym zrobiła (bo odbiorę apetyt na dłużej…) :face_vomiting:

2 polubienia

Dieta oczyszczająca każdemu się przyda :wink:

2 polubienia

Tyz racjo… :rofl:

Przez stulecia publiczne egzekucje byly rodzajem pikniku dla znudzonego tlumu. Od czasu kiedy rzymskie cyrki z gladiatirami upadly z powodow ekonomicznych, a toro bravo, czyli rasa bykow hodowanych na corride jest wymagajaca pod wzgledem klimatycznym i terenu, tego rodzaju "imprezy’ musialy wystarczyc. Nie liczac wychowawczej roli kata - jak bedziesz wierzgac, to sie toba zajmie.

3 polubienia