No widzisz? Taką masz fajną książkę, a tu wymiatać trzeba.Nie wiesz co masz wymiatać? Książkę wymiataj, a nie, że będziesz czytał o bestyjkach ładnych takie tam…no…
71%…
@ZiraaeL Pytanie tym bardziej podchwytliwe, ze Przemysł został królem kraju, który de facto jeszcze nie istniał.
No i z tego pieszczenia, kolego @Antykwa urodziła się dziewczynka, też Ryksa, która była trzykrotnie królową, najpierw Czech i Polski, jako żona Wacława II, później Austrii, a następnie Hiszpanii.
Co do imienia; Przemysł to, tak naprawdę w tamtych czasach brzmiało; Przemyśl i oznaczało dokładnie, to co dziś. Czyli, umiejętność posługiowania się rozumem, pomysłowość, spryt, zaradność…
Imię tego króla na; Przemysław, przerobili późniejsi kronikarze, prawdopodobnie dlatego, że samo słowo; przemysł oznaczało rabowanie podróżnych na drogach. I tu już mógłbym napisać elaborat o zjawisku raubritterów, czyli rycerzy rabusiów, bardzo w tamtych czasach rozpowszechnionym w Europie. A tym samym też i o pierwszych krucjatach, bo to się wiąże z raubritterstwem.
Ale komu by się chciało to czytać?
Wszystkim
Nie sądzę, proszę pani, nie sądzę…
Nie sądź a nie będziesz sądzony
MNIE! (cała wypowiedź)
Cholera, musiałem się wychylić…
Słowo się rzekło…
Słowo się rzekło, kobyłka u płota…
Oj, cedarzowa hiszpanska to nie ta Ryksa, wczesniejsza, corka Władysława Wygnanca.
Ta przydomek Kralove miejscowości Hradec dala i zycie Przemyslidom czeskim utrudniala jak mogla.
Nie chodzi tu o córę Władysława Wygnańca, ona była wiek wcześniej.
Ryksa, o której piszę, po śmierci Wacława II wydała się za Rudolfa austriackiego i też go przeżyła. Trzecim jej mężem był hiszpański król, imienia teraz nie pamiętam. A córka z tego związku została żoną Alfonsa Aragońskiego. Z hiszpańską historią z lekka na bakier jestem.
Wlasnie nie, to Ryksa córka Wladyslawa miała córkę, Sancha Kastylijska zostala zona Alfonsa I krola Aragonii i hrabiego obszaru obejmującego obecna Prowansje i Katalonie. Ogolnie spory kawalek ziem i do tego strategicznie i jako szlak handlowy waznych.
Tytulow hrabiowskich zwiazanych z tym terenem mial jak mrowek, bo hrabstwa, na skutek zawirowan dynastycznych byly nieduze, na zasadzie zamek, klasztor, kilkadziesiat wsi, parę grodow.
100%
Okładka zeszytu do historii z pocztem królów autorstwa Jana Matejki wciąż jest w mojej pamięci
Ty piszesz o wnuczce Krzywoustego i to się zgadza. Ja, natomiast piszę o innej Ryksie, córce Przemysła II. I to też się zgadza. Ta “Twoja” siedziała na jednem tronie, a “moja” na trzech po kolei. Między niemi jest m.w. ponad wiek różnicy. “Twoja” jest młodsza od “mojej”…
sa dwie Ryksy (jakby te dynastie nie mogly byc bardziej pomyslowe w doborze imion, tylko balagan z tego wychodzi ). ale za diabla tego trzeciego meza Twojej Ryksy znalezc nie moge…
Czy mam Cię rozumieć tak że mam się nie zajmować teorią tylko bardziej praktykować? Ciekawa to zachęta @joko.
Są nawet trzy Ryksy w dziejach Polski. Ale mniejsza o większość. Jak nie znalazłaś tego w necie, to chyba już nie znajdziesz. Pozostaję, zatem ja. A mam trzy źródła książkowe, w tem pana Jasienicę.
Historia w necie niezbyt…, hmm…, precyzyjna jest i wiele rzeczy tam nie ma.