Quiz dla @birbanta

No widzisz? Taką masz fajną książkę, a tu wymiatać trzeba.Nie wiesz co masz wymiatać? Książkę wymiataj, a nie, że będziesz czytał o bestyjkach ładnych takie tam…no… :wink:

3 polubienia

71%…

2 polubienia

@ZiraaeL Pytanie tym bardziej podchwytliwe, ze Przemysł został królem kraju, który de facto jeszcze nie istniał.

3 polubienia

No i z tego pieszczenia, kolego @Antykwa urodziła się dziewczynka, też Ryksa, która była trzykrotnie królową, najpierw Czech i Polski, jako żona Wacława II, później Austrii, a następnie Hiszpanii.

4 polubienia

Co do imienia; Przemysł to, tak naprawdę w tamtych czasach brzmiało; Przemyśl i oznaczało dokładnie, to co dziś. Czyli, umiejętność posługiowania się rozumem, pomysłowość, spryt, zaradność…

Imię tego króla na; Przemysław, przerobili późniejsi kronikarze, prawdopodobnie dlatego, że samo słowo; przemysł oznaczało rabowanie podróżnych na drogach. I tu już mógłbym napisać elaborat o zjawisku raubritterów, czyli rycerzy rabusiów, bardzo w tamtych czasach rozpowszechnionym w Europie. A tym samym też i o pierwszych krucjatach, bo to się wiąże z raubritterstwem.
Ale komu by się chciało to czytać? :grinning:

6 polubień

Wszystkim :blush:

3 polubienia

Nie sądzę, proszę pani, nie sądzę… :grin:

1 polubienie

Nie sądź a nie będziesz sądzony :wink:

1 polubienie

MNIE! (cała wypowiedź)

1 polubienie

Cholera, musiałem się wychylić… :flushed:

1 polubienie

Słowo się rzekło… :grin:

Słowo się rzekło, kobyłka u płota… :grin:

1 polubienie

Oj, cedarzowa hiszpanska to nie ta Ryksa, wczesniejsza, corka Władysława Wygnanca.

Ta przydomek Kralove miejscowości Hradec dala i zycie Przemyslidom czeskim utrudniala jak mogla.

1 polubienie

Nie chodzi tu o córę Władysława Wygnańca, ona była wiek wcześniej.

Ryksa, o której piszę, po śmierci Wacława II wydała się za Rudolfa austriackiego i też go przeżyła. Trzecim jej mężem był hiszpański król, imienia teraz nie pamiętam. A córka z tego związku została żoną Alfonsa Aragońskiego. Z hiszpańską historią z lekka na bakier jestem.

2 polubienia

Wlasnie nie, to Ryksa córka Wladyslawa miała córkę, Sancha Kastylijska zostala zona Alfonsa I krola Aragonii i hrabiego obszaru obejmującego obecna Prowansje i Katalonie. Ogolnie spory kawalek ziem i do tego strategicznie i jako szlak handlowy waznych.
Tytulow hrabiowskich zwiazanych z tym terenem mial jak mrowek, bo hrabstwa, na skutek zawirowan dynastycznych byly nieduze, na zasadzie zamek, klasztor, kilkadziesiat wsi, parę grodow.

2 polubienia

100%
Okładka zeszytu do historii z pocztem królów autorstwa Jana Matejki wciąż jest w mojej pamięci

3 polubienia

Ty piszesz o wnuczce Krzywoustego i to się zgadza. Ja, natomiast piszę o innej Ryksie, córce Przemysła II. I to też się zgadza. Ta “Twoja” siedziała na jednem tronie, a “moja” na trzech po kolei. Między niemi jest m.w. ponad wiek różnicy. “Twoja” jest młodsza od “mojej”… :smile:

1 polubienie

sa dwie Ryksy (jakby te dynastie nie mogly byc bardziej pomyslowe w doborze imion, tylko balagan z tego wychodzi :wink: ). ale za diabla tego trzeciego meza Twojej Ryksy znalezc nie moge…

1 polubienie

Czy mam Cię rozumieć tak że mam się nie zajmować teorią tylko bardziej praktykować? Ciekawa to zachęta @joko. :crazy_face:

1 polubienie

Są nawet trzy Ryksy w dziejach Polski. Ale mniejsza o większość. Jak nie znalazłaś tego w necie, to chyba już nie znajdziesz. Pozostaję, zatem ja. A mam trzy źródła książkowe, w tem pana Jasienicę.
Historia w necie niezbyt…, hmm…, precyzyjna jest i wiele rzeczy tam nie ma.

1 polubienie