Ta trzecia Rycheza to chyba ta z czasów Mieszka I.
A tak w ogóle to Wy się kłóćcie @okonek i @birbant a my będziemy na tym korzystać poznając naszą historię.
Moja Rycheza, ta od Przemysła, na razie zaciążyła po raz pierwszy a ja już wiem czego z dalszego czytania mogę się spodziewać.
na zdrowy chlopski rozum - jak mogla byc jednoczesnie pania na wlosciach z osrodkiem w Hradec Kralowe i krolowac w Hiszpanii?
internet to nie tylko wiki. Długosz, a za nim Jasienica, wydają ją jeszcze raz za mąż za króla Hiszpanii. Nasz dziejopis popełnił jednak pomyłkę, przypisując Reiczce męża Ryksy, córki Władysława “Wygnańca” i Agnieszki sprzed lat. W rzeczywistości Reiczka została już wdową do śmierci, choć dalsze jej życie było dość burzliwe. http://www.wladcy.myslenice.net.pl/Polska/opisy/Ryksa%20Elzbieta.htm
Wielu korzystających z netu, jeśli o historię idzie, nie zastanawia się skąd te informacje w necie pochodzą.
A one pochodzą z tych samych źródeł. z których ja korzystałem, kiedy jeszcze netu nie było.
Niestety, ale co poniektórzy z tych co je przekazują do netu, pozwalają sobie na swoje, bardzo często niedorzeczne pomysły. Albo się czasem mylą w natłoku informacji.
@birbant
Ja mam to samo jezeli chodzi o moje tematy
O fizyke kwantowa i opere raczej nikt sie nie spiera, ale jezeli chodzi o jezykoznawstwo (etymologia zwlaszcza) to wiele jest takich co nie tylko wiedza lepiej ale nie uznaja zadnych kontrargumentow. A ja juz nawet nie prostuje
Natomiast powyzsza dyskusja jest na poziomie i stad uznanie
zona Alfonsa II Aragonskiego byla Sancha, corka mojej Ryksy i cesarza Hiszpanii Alfonsa III . w przekazach wystepuje jako
Sancha de Castilla corka Alfonso VII de León i drugiej zony Riquilda de Polonia, ksiezniczka Castilla i krolowa-zona Aragón.
co do krolow hiszpanskich to tez maja tu niezla mieszanke - krolestw, ksiestw i hrabstw bylo tu od groma, dojsc gdzie kto rzadzil i pod jakim numerem w lokalnym rodowodzie wystepowal bywa ciezko to moze i Dlugoszowi sie pomylilo?
poprawilam
juz mi sie z tego wszystkiego te owdowiale corki poplataly z mamusiami. tez wdowami. rozwodow nie bylo. uniewazniena czasem tylko. dla niecierpliwych trucizna lub wypadek na polowaniu.
A pierwszą żoną Przemysła była księżniczka meklemburska, Lundgarda. Nie było to udane małżeństwo, umarła młodo, podejrzewa się, że sam Przemysław się do tego przyczynił, ale prawdy nie znamy.
ale legenda o Ludgardzie ciagle zyje.ja wlasnie mialam to po czesci na mysli piszac o rozwodach w sredniowieczu, skazonym obsesja posiadania potomstwa, najlepiej plci meskiej co by nazwisko i wladze przekazac :).
a zlosliwie jak sie baby braly za rzadzenie np. w Anglii to wyspy zwykle przezywaly rozkwit zatowno terytorialny - kolonialny jak i gospodarczy. ciekawe jak z perspektywy czasu oceniac beda obecna krolowa? ale to tak poza tematem. te twarde mamuski krolowe angielskie za bardzo udanych dzieci (o ile w ogole) nie mialy)