Quiz dla @okonek

Znasz li ten kraj?

2 polubienia

Komplet Ze staickim spokojem.

1 polubienie

i Ratyzbonę też wiedziałeś?

.szacun.

1 polubienie

Szacun nie należy się, bo w Regensburgu, to ze 20 razy byłem. Nawet auto mi tam w pobliżu padło raz i z warsztatu korzystałem. A do Akwizgranu, to mam ok. 10 km. :blush:

1 polubienie

Ale takich nazw nie ma na żadnej mapie. Jest Cott…, Aa… i własnie Regen…g

Nie ma, bo to są historyczne nazwy, których używa się jeszcze w Polsce. Ten Cott…, to dawna osada z IX jeszcze wieku założona przez Serbołużyczan, czyli Słowian, jakby nie było. Choze Busy, oznaczało ładne domki w ichniem języku. Co jeszcze? Może to, że zaanektował tę osadę i nadał prawa miejskie, cesarz Henryk VIII w wiek później, A jeszcze później, nasz Boluś Chrobry odbił to miasto Niemcom i za jego panowania należało do niego. Stąd nazwa, jaka jest w quizie.
A Akwizgran, to Aachen. Podstawowa wiedza to jest. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Aachen wiedziałem, bo gdzieś tam, coś tam.
Chociebuż tylko dlatego, ze przejeżdzam przezeń w drodze do rodzinnych stron.
Chociebuż - dolnołużycki. W tych rejonach tabliczki przy wjeżdzie do miasta są dwujęzyczne. Tuż przy granicy jest Weisswasser, a na tabliczce Biela Woda.
Ze starszymi mieszkańcami spokojnie można dogadać się po polsku.

1 polubienie

Zgadza się. Niemcy znam do bólu.

12/15 a zle chyba 5,8 i ostatnie…

2 polubienia

Kiedys myslano ze tam mial miejsce chrzest Polski wiec jak mial nie wiedziec :wink:

2 polubienia

dlaczego akurat dla mnie? ale zeby Rawa Ruska nie lezala w Polsce?
14/15

3 polubienia

…bo do tej pory twierdzisz, że miasto Łódź leży w świętokrzyskiem. :rofl:

1 polubienie

z polskimi odpowiednikami niemieckich nazw to problemu nie mam, ale jak bardziej na wschod to juz zaczynaja sie czasem schody, co tam nam batiuszka zostawil a co zabral po II WS.

2 polubienia

bez przesady, MOJE miasto nigdzy nie zaszlo ponizej województwa przez ostatnie kilkadziesiat lat, a i stolica omalze nie zostalo?

2 polubienia

stolicą województwa świętokrzyskiego? :laughing:

Mniasto Oć. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

a dlaczego by nie? w koncu z Lodzi do Kielc daleko nie jest?

1 polubienie

w CK Kielcach siedzą jak anioł dzieweczki

1 polubienie

nie wiem czy wiesz jak zlosliwie odczytywano skrot CK?

nie wiem