Komplet Ze staickim spokojem.
i Ratyzbonę też wiedziałeś?
.szacun.
Szacun nie należy się, bo w Regensburgu, to ze 20 razy byłem. Nawet auto mi tam w pobliżu padło raz i z warsztatu korzystałem. A do Akwizgranu, to mam ok. 10 km.
Ale takich nazw nie ma na żadnej mapie. Jest Cott…, Aa… i własnie Regen…g
Nie ma, bo to są historyczne nazwy, których używa się jeszcze w Polsce. Ten Cott…, to dawna osada z IX jeszcze wieku założona przez Serbołużyczan, czyli Słowian, jakby nie było. Choze Busy, oznaczało ładne domki w ichniem języku. Co jeszcze? Może to, że zaanektował tę osadę i nadał prawa miejskie, cesarz Henryk VIII w wiek później, A jeszcze później, nasz Boluś Chrobry odbił to miasto Niemcom i za jego panowania należało do niego. Stąd nazwa, jaka jest w quizie.
A Akwizgran, to Aachen. Podstawowa wiedza to jest.
Aachen wiedziałem, bo gdzieś tam, coś tam.
Chociebuż tylko dlatego, ze przejeżdzam przezeń w drodze do rodzinnych stron.
Chociebuż - dolnołużycki. W tych rejonach tabliczki przy wjeżdzie do miasta są dwujęzyczne. Tuż przy granicy jest Weisswasser, a na tabliczce Biela Woda.
Ze starszymi mieszkańcami spokojnie można dogadać się po polsku.
Zgadza się. Niemcy znam do bólu.
12/15 a zle chyba 5,8 i ostatnie…
Kiedys myslano ze tam mial miejsce chrzest Polski wiec jak mial nie wiedziec
dlaczego akurat dla mnie? ale zeby Rawa Ruska nie lezala w Polsce?
14/15
…bo do tej pory twierdzisz, że miasto Łódź leży w świętokrzyskiem.
z polskimi odpowiednikami niemieckich nazw to problemu nie mam, ale jak bardziej na wschod to juz zaczynaja sie czasem schody, co tam nam batiuszka zostawil a co zabral po II WS.
bez przesady, MOJE miasto nigdzy nie zaszlo ponizej województwa przez ostatnie kilkadziesiat lat, a i stolica omalze nie zostalo?
stolicą województwa świętokrzyskiego?
Mniasto Oć.
a dlaczego by nie? w koncu z Lodzi do Kielc daleko nie jest?
w CK Kielcach siedzą jak anioł dzieweczki
nie wiem czy wiesz jak zlosliwie odczytywano skrot CK?
nie wiem