Mój wynik: 10/12, nieźle! Źle: różnica czasu i Miles Davis
11/12, na handlu drabinami sie nie znam…
Davis ustrzelony na zasadzie najprawdopodobniejsze z nieprawdopodobnego.
10/12 Pomysłodawca nazwy Solidarność i Davis Miles, źle. O ile tego drugiego nie wiedziałem, to z tą Solidarnością wcale nie jestem przekonany, że w quizie jest prawidłowa odpowiedź. Ale pewności nie mam. Wiem, natomiast, kto jest twórcą słynnego na cały świat znaczka. To pan Jerzy Janiszewski, zawodowy grafik, który w Stoczni Gdańskiej przebywał ze strajkującymi. A w stanie wojennym musiał wiać i z tego, zo pamiętam, najpierw zaliczył RFN, a wylądował w Kanadzie.
Z tego grona tylko jedna osoba mogla myslec kategoriami jak nazwac zwiazek. Wiec prawdopodobne to jest.
Nie w Kanadzie, a Hiszpanii, wie co dobre, bo w Galicji
Nie przeczę. Ale podejrzewam, że to spontaniczna nazwa, bo dużo wtedy, przy decyzji przystąpienia do strajków, mówiło się o solidarności przeciw komunie. Być może ta osoba wpadła na taki pomysł, by w ten sposób nazwać rodzący się związek zawodowy, który dziś stał się nędzną karykaturą tego, co było, kierowaną aktualnie przez ludzką kreaturę, niejakiego Dudę. Czyżby nazwisko zobowiązywało?
Czyli, jednak pamięć mnie czasem myli.
Nie wiem czy nazwisko zobowiazuje, ale la duda to po hiszpansku wątpliwość. Interpretacja dowolna
Zle…8/12 a błedy przy roznicy czasowej,Szwecji,Milesie i Solidarnosci.Nigdy nie slyszalem by maly Miles byl tak nazywany i bardzo wątpie by to słowo bylo znane dzieciom…
I samo ziarno w tamtych okolicach? Chociaz rodzice ranczo mieli.
Wiele lat potem byl"ksieciem ciemności".I to wie kazdy kto go ceni i zna…Ale przezwiska od ziarna nigdy nie slyyszalem…
A ten zwykly to gdzie?
Otóż, to właśnie…