QUIZ - pamiętasz do czego służyły dawne sprzęty?

KANCELARIA? Wiem! :slight_smile:

2 polubienia

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Już miałam zamknąć stronkę, i przeczytałam co odpisałeś Eli.
Wrzuć to w jedno łokienko i zaznacz jako najlepszy tekst :joy:

1 polubienie

@collins02 mleko prosto od krowy zamkniete w butelce, po kilkudziesieciu kilometrach w bagazniku syrenki na polskich drogach ubijalo sie na maslo i pyszna maslanke
przetestowane

4 polubienia

@Bingola - Albo bibuła. Kiedyś była w każdym zeszycie, teraz nie do zdobycia.
@elsie - miałam resztki po likwidacji mieszkania dziadka, ale skończyły się. Usuwałam nimi wosk z obrusów płóciennych.

2 polubienia

Brawo! W kancelarii rezydował wujek (którego się bałam…) :grinning:

1 polubienie

O, tak, znakomite zastosowanie!!!

1 polubienie

Kiedyś suszki były w każdym biurze. W domu też mieliśmy, ojciec używał.
A w szkolnych zeszytach były zawsze bibuły.

3 polubienia

I rygi! Pamięta ktoś?

2 polubienia

Liniuszki.

2 polubienia

JA!!! Była kaligrafia… ajjjj nigdy nie umiałam ładnie pisać!

1 polubienie

12/12
Wprawdzie dziś takie sprzęty ogląda się w muzeach ale ja wśród takich wzrastałem i się wychowywałem. Więc nie miałem żadnych trudności.

Jest w Opolu “Kamienica mieszczańska” obiekt przynależny do Muzeum Śląska Opolskiego. W niej, na trzech pietrach, odtworzono przy użyciu oryginalnych sprzętów i przedmiotów wnętrza z kilku okresów wieku XX. Nigdy nie przypuszczałem że takie muzeum może być tak interesujące. Po prostu wspomnienie młodości, sentymentalna podróż w przeszłość. Niektóre starsze panie podczas oglądania płakały.

3 polubienia

Taką maselnicę do góry i na dół prezentowały biuściaste panienki w czasie występów Cleo z “Słowiankami”.

1 polubienie

To musi byc cudowne! Pewnie tez bym płakała…

2 polubienia

Ja płakałem podczas występu Cleo :slight_smile:

2 polubienia

Niektore pamiętam z dziecinstwa, niektore skojarzylam z różnych źrodeł, a dwóch - makutry i pogrzebacza- używam do dziś.

3 polubienia

Rozumiem!

Mnie żołądek odmawial posluszeństwa a ze akurat bylem w domu,zona zabronila mi sie wypowiadac,z uwagi na reszte rodzinki akurat obecnej :smile:

3 polubienia

10/12
Suszka i jakiś taki dziwny sprzęt źle.

2 polubienia

bibula w postaci papierowych recznikow kuchennych? jest

2 polubienia

To nie ta sama struktura, podobna, ale jednak do moich celów nie sprawdza się.
Ręcznik papierowy zdecydowanie szybciej “rozmięka” pod wpłyywem płynu/wody. Ja potrzebuję tradycyjnej, twardszej bibuły.

1 polubienie