QUIZZZ-Dziki Zachód-historia i legenda,cz.1

5 polubień

Komplet Quiz stworzony dla mnie. Jednym cięgiem poszło.

5 polubień

Serio?
A nie dalej jak 2 lata temu sie skarżyłeś ze masz straszne zaległosci.Lekcja odrobiona? :wink:
Poprosze @okonek o kolor!

2 polubienia

15/16, jezdzcow pokrecilam, reszta gdzies glosniej lub ciszej dzwonila, ale ilosc obejrzanych westernow i troche lektur troche w glowie zostala. Choc wiedza juz nie tak swieza.

4 polubienia

Czyli"kawalerie"?
Brawo!
A o westernach bedzie w cz.2

2 polubienia

Jedyne pytanie, które na moment mnie zatrzymało, to rzeź Dakotów w 1860. Pozostałe bez cienia wątpliwości. Trafiłeś z pytaniami, na które odpowiedź pamiętałem.

2 polubienia

Dawaj te westerny, To mój ulubiony gatunek. :grinning:

2 polubienia

A chyba sie z 9 pomyliles, 1891 a nie 1991?
Literowki to ostatnio przeklenstwo, trzy razy sprawdzam, a i tak cos sie trafi.

2 polubienia

To szczegół. I tak wiadomo o co idzie.

1 polubienie

Zgadza sie.

2 polubienia

W 1890 raczej.

1 polubienie

No masz, teraz ja przekliknąłem. I nie zauważyłem tego.

1 polubienie

Chodzi o strzelanine?1881.

No tak szybko to ja nie pracuje :wink:
W przyszłym tygodniu.

2 polubienia

Tak uznalam. O pomylke piszac na klawiaturze nietrudno, a na smartfonie jeszcze latwiej.

1 polubienie

Wystarczyło oglądać westerny :wink:
16/16

6 polubień

No…Tego akurat nie bylbym pewien.O Irokezach znam jeden film.I nie wspomne o nim bo za tydzien Dziki Zachod na duzym ekranie. :slightly_smiling_face:
O Wounded Knee,byc moze jest ale nie widzialem nic…Ale faktycznie,wiekszosc jest"udokumentowana".
Brawo!

1 polubienie

bo to nie bylo trudne,jesli ktos interesuje sie tematem.Kilka wrecz podstawowych informacji,plus kilka innych opartych o wydzwiek kulturowy.
Ameryka jest wyjatkowo wdziecznym tematem dla legend ktore trafiaja potem nawet do pop kultury.

1 polubienie

Jakoś mało chętnych do pochwalenia się wiedzą z tego fragmentu historii.
Mój wynik to 9/16. Wykorzystałem resztki które pozostały w pamięci po przeczytanych w młodości książkach i obejrzanych westernach. Opierałem się też na skojarzeniach i eliminacjach

7 polubień

Już się cieszę na samą myśl o Dzikim Zachodzie na dużym ekranie :wink:

1 polubienie