Komplet Quiz stworzony dla mnie. Jednym cięgiem poszło.
Serio?
A nie dalej jak 2 lata temu sie skarżyłeś ze masz straszne zaległosci.Lekcja odrobiona?
Poprosze @okonek o kolor!
15/16, jezdzcow pokrecilam, reszta gdzies glosniej lub ciszej dzwonila, ale ilosc obejrzanych westernow i troche lektur troche w glowie zostala. Choc wiedza juz nie tak swieza.
Czyli"kawalerie"?
Brawo!
A o westernach bedzie w cz.2
Jedyne pytanie, które na moment mnie zatrzymało, to rzeź Dakotów w 1860. Pozostałe bez cienia wątpliwości. Trafiłeś z pytaniami, na które odpowiedź pamiętałem.
Dawaj te westerny, To mój ulubiony gatunek.
A chyba sie z 9 pomyliles, 1891 a nie 1991?
Literowki to ostatnio przeklenstwo, trzy razy sprawdzam, a i tak cos sie trafi.
To szczegół. I tak wiadomo o co idzie.
Zgadza sie.
W 1890 raczej.
No masz, teraz ja przekliknąłem. I nie zauważyłem tego.
Chodzi o strzelanine?1881.
No tak szybko to ja nie pracuje
W przyszłym tygodniu.
Tak uznalam. O pomylke piszac na klawiaturze nietrudno, a na smartfonie jeszcze latwiej.
Wystarczyło oglądać westerny
16/16
No…Tego akurat nie bylbym pewien.O Irokezach znam jeden film.I nie wspomne o nim bo za tydzien Dziki Zachod na duzym ekranie.
O Wounded Knee,byc moze jest ale nie widzialem nic…Ale faktycznie,wiekszosc jest"udokumentowana".
Brawo!
bo to nie bylo trudne,jesli ktos interesuje sie tematem.Kilka wrecz podstawowych informacji,plus kilka innych opartych o wydzwiek kulturowy.
Ameryka jest wyjatkowo wdziecznym tematem dla legend ktore trafiaja potem nawet do pop kultury.
Jakoś mało chętnych do pochwalenia się wiedzą z tego fragmentu historii.
Mój wynik to 9/16. Wykorzystałem resztki które pozostały w pamięci po przeczytanych w młodości książkach i obejrzanych westernach. Opierałem się też na skojarzeniach i eliminacjach
Już się cieszę na samą myśl o Dzikim Zachodzie na dużym ekranie