Ze specjalną dedykacją dla kanału telewizyjnego,Smithonian!
14/15 Tragicznie pomyliłem się w ostatnim pytaniu i to, pewnie była kara, za rozpaczliwy, aczkolwiek szczęśliwy strzał przy Bandlands. Tu w ogóle nie wiedziałem o co chodzi.
Pozostałe odpowiedzi oczywiste, bez wątpliwości. Takie coś, jak z Luizjaną, to się wie, na ten przykładowy przykład…
Ale granica Oklahomy to juz nie byla chyba aż tak oczywista?
Z Badlands mogłes sie spotkac w jednej z czesci Winnetou.Filmowej bo ja tego czytać nigdy nie potrafiłem…
Zastanawia mnie skąd znałeś sojuszników Komanczy.Nie to ze znaleś ale skąd?
No właśnie. Tam chyba są dwie odpowiedzi dobre, ale dałem tę dłuższą granicę.
Chyba od Fiedlera, na tę chwilę sobie przypominam, ale zasadniczo, to z jakiegoś tygodnika i chyba był to Przekrój.
Przekrój???
Nawet nie wiedzialem ze sie takimi sprawami zajmowali…
Co do granicy.Jest dokladnie na odwrót.Od poludnia to jedyna granica.
Były piękne artykuły na ten temat, właśnie w Przekroju. Ostatnie lata 60. W 7 i 8 klasie miałem przyjaciela, który takie rzeczy miał w małym palcu, jeśli o Indian z obu Ameryk chodzi i ich historię całą. Żebym pamiętał chociaż połowę tego, co on mi w temacie nawijał, byłbym tu ekspertem…
uff, jak mawial dzielny Winnetou. komplecik.
im mniej myslalam tym lepiej szlo. o malo sie nie potknelam o te wladze w rekach kobiet, ale gdzies zadzwonilo i to w pore.
nie ma to jak westerny i amerykanskie seriale
pozostali nie pasowali…
a poza tym kiedys cos o tym wspomniales.
4 pytanie sie powtórzyły.3 w zmienionych wersjach.Ale to wszystko bylo tak dawno temu ze…zlekceważyłem
Poza tym,to juz ostatni quiz.Formula sie wyczerpala. a wysiłek jest nieporownywalny z efektami.
Gratuluje! Kolorek juz sobie sama odmaluj:))
To wbrew pozorom,calkiem dobry trop.Mialem kiedys w planie taki quiz z filmowymi odniesieniami ale…To wyszedlby quiz dla kinomanow a tu…Sorry,takowych raczej nie ma.
Pytanie na deser.
Skąd wziela sie nazwa quizu?
a.od tradycyjnej piesni patriotycznej z konca XIX wieku
b.od nagrania plytowego Elvisa Presleya
c. od nagrania Raya Charlesa z okazji Super Bowl
d.wszystkie odpowiedzi są prawidlowe.
d. Z nudow i od Inquzitor?
Powodów mogloby byc wiecej ale w podanych,tak.Zgadza sie.
Wiki podaje, ze slowo w XVII wieku w slangu angielskich studentow sie pojawilo.
Ten inkwizytor jako pytajacy to by nawet pasowal.
Ale ze niby co…Inkwizycja w zjednoczonych stanach?To juz nie ten czas choć pojedyńcze wybryki jak wszedzie.
W Ameryce bylo to o tyle ciekawe ze nie bylo zwiazane z żadną konkretną religią.Wielki kraj przygarnął niemal kazdego ale i swobody rozdzielal bez ograniczeń.
Szkoda tylko ze kazdy wieprz sie bogacil a tylko Indianie tracili…
Nazwa inkwizycja wziela sie z łaciny.
Rozne byly jej dzialania, nie wszystkie tak do konca mialy na uwadze “czystsc wiary”
A po lacinie 5 podstawowych pytan to
Quis, quid, ubi, cum quo quid
co, kto, gdzie, kiedy, dlaczego ; zrobic z tego zlepek inkwizytora i skrocic do quizu nie problem.
12/15
Źle pytania o Indian i granice z Oklahomą
Juz troche wyskoczylem z tematu ale pamietam ze pytanie o Oklahome,bylo ciekawe bo to granica jedyna w swoim rodzaju.
Z tym ze oczywiście nie jest to pytanie w stylu,“ilu bylo 4 pancernych?”
Bardzo dobry wynik!!!