QUIZZZZ autorski-America-The Beautifull

Ze specjalną dedykacją dla kanału telewizyjnego,Smithonian! :slightly_smiling_face:

1 polubienie

14/15 Tragicznie pomyliłem się w ostatnim pytaniu i to, pewnie była kara, za rozpaczliwy, aczkolwiek szczęśliwy strzał przy Bandlands. Tu w ogóle nie wiedziałem o co chodzi.
Pozostałe odpowiedzi oczywiste, bez wątpliwości. Takie coś, jak z Luizjaną, to się wie, na ten przykładowy przykład… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Ale granica Oklahomy to juz nie byla chyba aż tak oczywista? :wink:
Z Badlands mogłes sie spotkac w jednej z czesci Winnetou.Filmowej bo ja tego czytać nigdy nie potrafiłem…
Zastanawia mnie skąd znałeś sojuszników Komanczy.Nie to ze znaleś ale skąd?

1 polubienie

No właśnie. Tam chyba są dwie odpowiedzi dobre, ale dałem tę dłuższą granicę.

Chyba od Fiedlera, na tę chwilę sobie przypominam, ale zasadniczo, to z jakiegoś tygodnika i chyba był to Przekrój.

1 polubienie

Przekrój???
Nawet nie wiedzialem ze sie takimi sprawami zajmowali…
Co do granicy.Jest dokladnie na odwrót.Od poludnia to jedyna granica.

1 polubienie

Były piękne artykuły na ten temat, właśnie w Przekroju. Ostatnie lata 60. W 7 i 8 klasie miałem przyjaciela, który takie rzeczy miał w małym palcu, jeśli o Indian z obu Ameryk chodzi i ich historię całą. Żebym pamiętał chociaż połowę tego, co on mi w temacie nawijał, byłbym tu ekspertem… :grinning:

1 polubienie

uff, jak mawial dzielny Winnetou. komplecik.
im mniej myslalam tym lepiej szlo. o malo sie nie potknelam o te wladze w rekach kobiet, ale gdzies zadzwonilo i to w pore.
nie ma to jak westerny i amerykanskie seriale :wink:

1 polubienie

pozostali nie pasowali… :wink:
a poza tym kiedys cos o tym wspomniales.

1 polubienie

4 pytanie sie powtórzyły.3 w zmienionych wersjach.Ale to wszystko bylo tak dawno temu ze…zlekceważyłem :joy:
Poza tym,to juz ostatni quiz.Formula sie wyczerpala. a wysiłek jest nieporownywalny z efektami.

Gratuluje! Kolorek juz sobie sama odmaluj:))
To wbrew pozorom,calkiem dobry trop.Mialem kiedys w planie taki quiz z filmowymi odniesieniami ale…To wyszedlby quiz dla kinomanow a tu…Sorry,takowych raczej nie ma.

2 polubienia

Pytanie na deser.
Skąd wziela sie nazwa quizu?
a.od tradycyjnej piesni patriotycznej z konca XIX wieku
b.od nagrania plytowego Elvisa Presleya
c. od nagrania Raya Charlesa z okazji Super Bowl
d.wszystkie odpowiedzi są prawidlowe.

d. Z nudow i od Inquzitor?

1 polubienie

Powodów mogloby byc wiecej ale w podanych,tak.Zgadza sie.

Wiki podaje, ze slowo w XVII wieku w slangu angielskich studentow sie pojawilo.
Ten inkwizytor jako pytajacy to by nawet pasowal.

Ale ze niby co…Inkwizycja w zjednoczonych stanach?To juz nie ten czas choć pojedyńcze wybryki jak wszedzie.
W Ameryce bylo to o tyle ciekawe ze nie bylo zwiazane z żadną konkretną religią.Wielki kraj przygarnął niemal kazdego ale i swobody rozdzielal bez ograniczeń.
Szkoda tylko ze kazdy wieprz sie bogacil a tylko Indianie tracili…

Nazwa inkwizycja wziela sie z łaciny.
Rozne byly jej dzialania, nie wszystkie tak do konca mialy na uwadze “czystsc wiary”
A po lacinie 5 podstawowych pytan to
Quis, quid, ubi, cum quo quid
co, kto, gdzie, kiedy, dlaczego ; zrobic z tego zlepek inkwizytora i skrocic do quizu nie problem.

12/15
Źle pytania o Indian i granice z Oklahomą

3 polubienia

Juz troche wyskoczylem z tematu ale pamietam ze pytanie o Oklahome,bylo ciekawe bo to granica jedyna w swoim rodzaju.
Z tym ze oczywiście nie jest to pytanie w stylu,“ilu bylo 4 pancernych?” :innocent:
Bardzo dobry wynik!!!

1 polubienie