Quo vadis Franek?

Żeby nie to natowskie “szczekanie”, to już dawno miałbyś sołdatów u siebie. Być może byliby tam przed Twoim urodzeniem. Papieży też już mogłoby nie być.

Pierwszy kto się sprzeciwił odzyskaniu niepodległości Polski po I wojnie światowej był Watykan. Widzisz związek teraz tego, co napisał @Bingola ?

2 polubienia

@Bingola napisał"wyobraz sobie"…

Gdyby tak wyglądało stanowisko kościoła Jan Paweł II potępiłby Solidarność,ksieża nie ginęliby jak muchy w Dachau czy Gusen a Paweł VI nazwałby Brezniewa pomazańcem Bożym.
Ty chyba jesteś nieuleczalny w swej nienawisci i demagogii…
Jak wroci temat pedofilii,pewnie cofniesz sie do czasu Aleksandra z czasów dominacji Borgiów by zawyrokować ze Cie to nie dziwi…

1 polubienie

JP2 podobno tak samo zachowywal sie jak teraz Franciszek gdy byla wojna w kosowie.
Slyszalem wywiad na tvn24 z jakims ksiedzem ktory tak mowil.

Moze tak,może nie…Ale nie jest to powodowane tym idiotycznym cytatem o boskości władzy!
Gdyby tak było ze każda wladza pochodzi od Boga to ta ukraińska takze! Więc agresorem i to od ponad 100 lat jest sowietyzm rosyjski.Jak można tego nie widzieć i na ślepo walić w ten bęben???Kompletny brak logiki.
Problem jest zupelnie inny.I chyba znacznie bardziej banalny.To tchórzostwo,relatywizowanie zła,jawna niesprawiedliwość.Tym trudniejsze do zrozumienia gdy wspomni sie jakie ofiary ponosilo duchowieństwo od wszelkich totalitaryzmów.W Chinach czy w Meksyku że o burdzie francuskiej nie wspomnę,mordowano duchownych bez pytania,nie mówiąc o procesie [jakakolwiek by to nie miala byc farsa].
Jednak powyższa argumentacja z tym demagogicznym cytatem wskazywałaby ze polski kościól stał murem za Stalinem i Hitlerem!No coorva,tego by nawet Urban nie wymyślił.

1 polubienie

Wyobraźnię mam.
Rolą papieża jest chronić współwyznawców, co Pius robił, na tyle ile mógł. Więc nie powiedział.
Ale ilu polityków bylo tego zdania? Nie tylko niemieckich i sowieckich.

Franek dał dupy. Wszystko to za co go lubiłem poszło się j*bać.
Tam giną ludzie!

1 polubienie

Sa mordowani w bestialski sposób.
A co do Franciszka?
Jak się ma takich przyjaciół?

Przykre by bylo gdyby okazał się to wilk w owczej skórze.
Ratzinger pokazal, ze można się wycofac z urzędu, ale dwóch papieży emerytow?

Dogmat pomazańca bożego na fundamencie chrystusowego; co boskie, to boskie, a co cesarskie, to cesarskie w praktyce wprowadził cesarz bizantyjski, Konstantyn, a kilka wieków później, za czasów Karolingów stał się podstawą władzy świeckiej w kościele łacińskim. Znaczy, że każdy sprzeciw wobec księcia, króla, cesarza, a także podniesienie ręki, na któregoś z takowych, był zamachem na samego pana Boga.
Patrząc wstecz, dawało to skutki i negatywne, i pozytywne. Np, powstaniu państwa polskiego, skutek był zasadniczo pozytywny.
Dlatego, według kościelnego prawa od początków Średniowiecza, namiestnicy piotrowi namaszczali władców. Co prawda i na tym tym tle wybuchały awantury, ale to już inny temat.

1 polubienie

Cyryl ma oficjalny zakaz wjazdu do UE. Franciszek zapewne chciał dobrze, ino te myśli się sfilcowały w praniu. Włosi już tak mają że większość rozmów biorą dosłownie tak jak słyszą bez zastanowienia się jaki jest ich sens. A już słowa papieża to u nich nieomylność

1 polubienie

Wielu młodszych traci kontakt z rzeczywistością. Sam po chwilowym hm zaćmieniu umysłu, pomiędzy szpitalem a zapaścią w bycie warzywem, idąc wywalić śmieci uparłem się że tu mieszkam / przelazałem z śmieciami na drugie osiedle 2 km dalej z śmieciami. Dom podobny do mojego :thinking::scream::face_with_raised_eyebrow::wink: to się rozgoscilem / nawet układ mebli i kolor jak moje /, czajnik na gaz, i się wyłania 1/2 głowy rozczochranej spomiędzy dźwii - skąd u mnie kobieta :scream::frowning:, woła że w szafce u góry jest wczorajsza drożdzówka i mam się poczęstować. Babka się dosiadła i bla bla, ona jest wdowa po policjancie :kissing:, kawy mi się odechciało, w gardle mi zaschlo i wydało się że pomroczność mnie naszła a po chwili wróciła normalność. Babka przeprasza ża bałagan w włosach i brak makijarzu, ja przepraszam i tłumacze swój stan, a babka ze spokojem się uśmiecha, żadnego chałasu, pełna kultura pomimo że jej przerwałem spanie przed 12.00. Babka była wyrozumiała i zaprosiła mnie na inny dzień na kawę i sernik, ja poczłapalem z pustym wiaderkiem do swojego mieszkania prosząc by zamykała dźwii na kluczyk, być może stan podobny. Intencje miałem inne i jeszcze inaczej wyszło. Nazajutrz już byłem sparaliżowanym warzywem na 8 miesięcy -
/ nici z serniczka / po warzywie jeszcze raz to się powtórzyło, ino że wtedy już miałem ulotkę o swym stanie zdrowia, i że w razie czego kogo powiadomić

No, właśnie nie. Jestem na 100% pewien, że gdyby ta wojna wybuchła za pontyfikatu JP2, to jednoznacznie potępiłby on agresora i nazwał go z imienia i nie wygłaszałby tak niemądrych stwierdzeń. JP2 był również dobrym politykiem, jako głowa państwa Watykańskiego. Franciszek zaś, reprezentuje postrzeganie NATO i USA z punktu widzenia Trzeciego Świata. Im zawsze było bliżej do ZSRR niż Zachodu. I polityk z niego żaden.
A zacytowałem tę encyklikę, bo jednak tradycja siedzi głęboko w DNA kościoła.

1 polubienie