A wracając do tematu posta: Wreszcie będzie można napisać “Żuk uderzył w Jaguara” i nie będzie to dwuznacznie
Tylko jak odróżnisz panią Mercedes od auta Mercedes?
Rodzajem Ta Mercedes i ten Mercedes.
raczej to Mercedes, bo to auto…
Okonek, co Ty kombinujesz?
Ten Mercedes, ta Honda, to Volvo.
Sprawdź sobie.
Podmiotem domyślnym może być zarówno auto jak i nazwa.
A powinno być ten Toyota, bo to nazwisko załozyciela firmy (mężczyzny!)
To dobrze, że Toyoty nie pisałam
Ja po prostu sobie kpie z tych zapowiadanych nowości
Poza tym mercedes, poki co małą literą nazwę zawdziecza pannie Mercedes Jellinek
Jellinek odkrył w sobie zapał do sportów motoryzacyjnych i sam zaczął startować w wyścigach pojazdami Daimlera. Nosiły one pseudonim „Mercedes” – od imienia swojej córki
Więcej:
Jedno jezioro rozpracowałem na czynniki pierwsze ale mapy google pokazały mi miejscowość nad nim o podobnej nazwie,tyle że w opisie to też jezioro też(bezsens).Po papierowe nie dolazłem bo przestudiowałem życiorys niejakiego Fico.
Z tego oficjalnego niewiele się dowiesz …
Ja bym powiedziała, że ta Mercedes i przez tą Mercedes mamy tego Mercedesa, bo dlatego on jest Mercedes
Ale kombinujecie z tymi Mercedesami
A teraz jeszcze pisownie zmieniają,gdy pewnie mniej niż jeden procent posługujący się j.polskim umie go poprawnie.
Dawniej futuryści coś kombinowali nad jego uproszczeniem - te nowe cuda niewidy językowe namieszają jeszcze bardziej…
Już się zmieniło że można mówić też “w Ukrainie”
Ale “na Węgrzech”
Zełenski podobno prosił aby mówić “w” ale to bezsens bo poprawnie jest “na” i wcale to nie uwłacza temu krajowi.
Tez tak uważam. To po prostu zwyczaj językowy. “Na” odnosi sie też do Litwy, Łotwy, Białorusi, Słowacji.
Na Kresach…
Ogolnie rada jezykowa powinna byc od porzadkowania stanu zastanego i zatwierdzania zmian jeśli one się utrwala w mowie czy zapisie potocznym, a nie tworzyc i narzucac swoje reguły jako jedyną prawdę objawioną.
Ale do tego trzeba naprawde dobrych lingwistow a nie urzędników z nadania ideologicznego.
“na Ukrainie” nadal jest poprawne
Ciekawe, czy niedługo słowo rosja bedziemy pisać małą literą? (Niektórzy juz tak robią)