Rewolucja w pisowni w jezyku polskim!

A wracając do tematu posta: Wreszcie będzie można napisać “Żuk uderzył w Jaguara” i nie będzie to dwuznacznie :rofl:

2 polubienia

Tylko jak odróżnisz panią Mercedes od auta Mercedes?

2 polubienia

Rodzajem :slight_smile: Ta Mercedes i ten Mercedes.

1 polubienie

raczej to Mercedes, bo to auto…:stuck_out_tongue_winking_eye::beer:

1 polubienie

Okonek, co Ty kombinujesz?
Ten Mercedes, ta Honda, to Volvo.
Sprawdź sobie. :wink:

2 polubienia

Podmiotem domyślnym może być zarówno auto jak i nazwa.

1 polubienie

A powinno być ten Toyota, bo to nazwisko załozyciela firmy (mężczyzny!)

2 polubienia

To dobrze, że Toyoty nie pisałam :wink:

1 polubienie

Ja po prostu sobie kpie z tych zapowiadanych nowości :stuck_out_tongue_winking_eye::rose:
Poza tym mercedes, poki co małą literą nazwę zawdziecza pannie Mercedes Jellinek
Jellinek odkrył w sobie zapał do sportów motoryzacyjnych i sam zaczął startować w wyścigach pojazdami Daimlera. Nosiły one pseudonim „Mercedes” – od imienia swojej córki
Więcej:

1 polubienie

Jedno jezioro rozpracowałem na czynniki pierwsze ale mapy google pokazały mi miejscowość nad nim o podobnej nazwie,tyle że w opisie to też jezioro też(bezsens).Po papierowe nie dolazłem bo przestudiowałem życiorys niejakiego Fico.

2 polubienia

Z tego oficjalnego niewiele się dowiesz …

2 polubienia

Ja bym powiedziała, że ta Mercedes :thinking: i przez tą Mercedes mamy tego Mercedesa, bo dlatego on jest Mercedes :joy:

3 polubienia

Ale kombinujecie z tymi Mercedesami :wink:
A teraz jeszcze pisownie zmieniają,gdy pewnie mniej niż jeden procent posługujący się j.polskim umie go poprawnie.
Dawniej futuryści coś kombinowali nad jego uproszczeniem - te nowe cuda niewidy językowe namieszają jeszcze bardziej…

3 polubienia

Już się zmieniło że można mówić też “w Ukrainie”

Ale “na Węgrzech” :slight_smile:

2 polubienia

Zełenski podobno prosił aby mówić “w” ale to bezsens bo poprawnie jest “na” i wcale to nie uwłacza temu krajowi.

2 polubienia

Tez tak uważam. To po prostu zwyczaj językowy. “Na” odnosi sie też do Litwy, Łotwy, Białorusi, Słowacji.

2 polubienia

Na Kresach…
Ogolnie rada jezykowa powinna byc od porzadkowania stanu zastanego i zatwierdzania zmian jeśli one się utrwala w mowie czy zapisie potocznym, a nie tworzyc i narzucac swoje reguły jako jedyną prawdę objawioną.
Ale do tego trzeba naprawde dobrych lingwistow a nie urzędników z nadania ideologicznego.

2 polubienia

“na Ukrainie” nadal jest poprawne

Ciekawe, czy niedługo słowo rosja bedziemy pisać małą literą? (Niektórzy juz tak robią)

2 polubienia