Rewolucja w pisowni w jezyku polskim!

W 2026 roku mają wejść w życie istotne zmiany w pisowni niektórych wyrażeń w naszym ukochanym języku. Myślę, że jest to spore ułatwienie i ujednolicenie, w dodatku większość ludzi i tak pisała np. nazwy samochodów czy mórz wielkimi literami.

3 polubienia

Ile razy to juz sie zmienialo tego Baba Jaga z kolezankami babuniami jagusiami nie policzy.
A ludzie i tak będą pisać “ze słuchu” i według własnej fantazji…
Mam nadzieje, ze choć AI będzie na bierzonco? Sorry, bieżąco :rofl::rofl::rofl:

1 polubienie

A kometa , ktora ma tylko numer to będzie kometa 123 czy Kometa 123, podobnie z planoteida 123? No bo bo w takim razie obok Komety Halleya powinna byc Planetoida Ceres?
Naprawdę komuś się nudzi…

1 polubienie

Nie dalej jak wczoraj zastanawiałem się nad tym właśnie problemem sprawdzając swoją pantropę.
Nasz język jest nieco skomplikowany.

Mianowicie jest w Polsce jezioro, które ma prawie taką samą nazwę co połozona nad nim wieś. Nie byłoby to niczym niezwykłym, ale te nazwy są do siebie podobne homofonicznie, czyli prawie identycznie się wymawia (minimalnie się różnią), niektóre litery są jednak różne!

Kto takie jezioro i wies w Polsce dziś do godz. 19 pierwszy znajdzie, ma u mnie piwo…

Nie będzie łatwo, Gugiel nie pomoże tym razem…

1 polubienie

Wies i jezioro to znalazłam. Ale miejscowość bedaca homofomem nad tym jeziorem nie leży… i odwrotnie.

To znaczy oba jeziora i wsie są homonimami.

Nie nie. To maja byc nazwy jeziora i wsi. Wies ma leżeć bezposrednio nad jeziorem a nazwy bedą się niewiele różnić literkami, Wymowa tych nazw będzie prawie taka sama jak np
Bąk i Bonk.

1 polubienie

Bez podpowiedzi prędzej homofoba znajdę niż jezioro z miejscowością koło niego i pisownią tylko ciut inną -Nie da się…!!!

2 polubienia

To jezioro ma ponad 500 ha powierzchni, więc takie małe nie jest…

Innej podpowiedzi nie przewiduję na razie :grin:

2 polubienia

…no idę szukać :wink:

1 polubienie

Zuch chłopak. Takich ludzi kraj potrzebuje!

1 polubienie

:rofl: :rofl: :rofl:

1 polubienie

Ja wiem o co Ci chodzi, te wsie co znalazlam leżą nad jeziorami o identycznej nazwie, więc rozwiazaniem zagadki nie są.
Homofon od homonimu odróżnię. Pomarudzić nie można?

1 polubienie

Można można.
Czerwonemu wolno to czemu mają Tobie bronić marudzenia…

2 polubienia

Mało tego, jest w Polsce rzeka i szczyt, których nazwy też są homofonami - nieco inaczej się pisze ale wymawia tak samo. Kto je znajdzie ma u mnie DWA PIWA!
Oczywiście jeśli się spotkamy to wypijemy je razem, czyli jedno dla ciebie, jedno dla mnie! :slight_smile:

1 polubienie

zara mię te durnowate mapy w necie dobijom.ide po normalnom papierowom.

3 polubienia

Czyli podręczniki i podstawa programowa ponownie do wyjeb*a.
Znów ktoś zarobi.

2 polubienia

Informuję wszem i wobec, że Bingola odgadł. Wielkie brawa dla niego!

Ale tak, bym je slyszał!

:boom::+1::beer::beer:

Górę i rzekę homofonową znalazłem, ale czy takie jak chce Bingola, to nie wiem…

2 polubienia

Ja na papierowej znalazlem. Nawet bylem nad tymj eziorem!

3 polubienia

A ja byłem na górze, o którą chodzi w zagadce.

2 polubienia

Ja też! :slight_smile:

2 polubienia