Jak co roku o tej samej porze![]()
A jednak trochę inaczej.Wszystko zmieniło się za sprawą Igi.
Zagrała KILKA świetnych spotkań w Rzymie.KILKA a nie jedno czy pół!
I można a nawet trzeba,wykluczyć przypadek.Coś drgnęło i może jeszcze ziemia się nie zatrzęsła ale można mieć w pelni uzasadnione nadzieje na kolejny,może nawet lepszy występ naszej zawodniczki.
Poza tym,jak pokazał kapitalny finał w Rzymie,porażka z Eliną to w żadnym wypadku ani wstyd,ani słabość.
Tam nie było mocnych na Ukrainkę.
Pytanie,czy w Paryżewie będzie podobnie?
Czy Svitolina to jakiś ponadnaturalny jednorazowy “cud”?Widywaliśmy tego całe mnóstwo…
Tu jednak jest niesamowita jakość.Ukrainkę na chwilę obecna pokonać może chyba tylko zmęczenie.To nie “jakaś” Madison,inna chimeryczna Czeszka czy Rosjanka.Widzę w tym wielką różnicę.
Oczywiście to nie musi niczego oznaczać.Jak to w sporcie.Maria Sakkari już odpadła![]()
![]()
Po prostu na Switolinę trzeba się całkowicie zmobilizować i nie pozwalać sobie na grę bez planu. Myślę, że Iga ma tą moc i umiejętność, żeby ją pokonać. No ale nie ma co gdybać, gdyż nawet nie wiemy, na którym etapie mogą się spotkać, może dopiero w finale…
Zaczyna się RG, ale w tym tygodniu to tylko kwalifikacje do turnieju się odbywają. Jeszcze są ATP 500 w Hambourgu, gdzie Majchrzak się rozgrzewa z Argentyńczykiem. Strasbourg WTA 500 gdzie Fręch gra z Gibson i inne.
No chyba nie wcześniej niż w półfinale.
To zależy od rozstawienia, jeszcze nie rzucili tabeli jak, która ze sobą będzie grała. Przynajmniej jeszcze nie znalazłem, chociaż spojrzę na oficjalną stronę.
Pierwsza z trzecią w rankingu raczej wcześniej na siebie nie wpadną…Obie grają bez większych przerw…
Nie ma jeszcze rozstawienia. Jest rozstawienie wszystkich w kwalifikacjach. Myslę, że rozstawienia pojawią się na dniach. To też zależy od tego, czy ktoś nie zgłosił swojej nieobecności lub tego nie zrobi w ostatnim momencie.
Jestem na lotnisku i nie che mi sie teraz szperać ale tak Kawa jak i Chwalińska wygrały swe pierwsze mecze eliminacyjne.Dobry początek!
Majka Chwalińska wygrała także drugi mecz.Z Francuzką Monet…I to jak!!! 6:0;6:1…A,jak piszą,miała z nią ujemny bilans…
Jeszcze jednak gra i być może uda się jej wreszcie zagrać w turnieju.Łatwo nie będzie bo to chyba będzie mecz z Rumunką Begu albo znaną nam doskonale,Holenderką Lammens…
K.Kawa odpadła w 2 rundzie.To była klęska w meczu z Liu…3:6;0:6
Maja walczy z S.Lamens w ostatniej fazie eliminacji…Jest 5:4 dla Polki…
DLACZEGO nikt nie transmituje eliminacji???
No i 5:5…Tie break?
Zobaczymy…
No i wygrywa dzielna Majka,pierwszego seta!!! Po tie breaku,a jakże!!! Ale tam była walka…
Słyszę głos komerntatora radiowego z lat 70-tych ![]()
“Szkoda że państwo tego nie widzą…”
set.2
Jest 2:1 dla Majki!!! Już przełamała Holenderkę!
Co to musi być za mecz…
Przełamanie powrotne i 2:2…Chwalińska przegrała w tym gemie 4 piłki pod rząd…
Jest teraz 5:5…Maja odrobiła straty i też wygrała 2 gemy pod rząd…Co dalej?
Jeeeest!!!
Maja Chwalińska zagra w RG!!!
7:6;7:5
Iga zagra z Australijka Emerson Jones…
Jest to postać dla mnie całkowicie anonimowa.Niemniej…Australijki bywają zdolne i kolejnej z nich lekceważyć nie wolno.
Na dzisiaj jednak, strasznie jestem ciekaw z kim zagra w pierwszej rundzie Maja Chwalińska…
Wczoraj zaczęło się na dobre.
Obie Magdy już w 2 rundzie!!! Brawo! Szczególnie dla walecznej Linette!
Iga zaczęła z Australijką Jones ale chyba wiadomością dnia jest MARSZ Majki Chwalinskiej która wygrała pierwszego seta z Q.Zheng!!
A w drugim secie Chwalińska prowadzi już 3:0!!!
Niestety,znowu nie ma transmisji… Riderknech-Rodionov i Alex De Minaur… ![]()
Szkoda…Ale będziemy jeszcze Majkę oglądać!!!Oj będziemy!!!
Maja prowadzi już 5:0 w 2 secie,z mistrzynią olimpijską!!!
Maja Chwalińska wygrywa tego seta DO ZERA!!! I cały mecz 2:0!!! ![]()
Nie powiem…Coś czułem przed meczem.Ale czy to nadzieja czy pewność?
“Czy to jest miłość,czy to jest kochanie” ![]()
Majka…WITAMY na salonach!!!
Iga prowadzi zdecydowanie z Australijką Jones. 1:0 i 4:2
Co ciekawe,nie jest to tak jednostronne widowisko jak w meczu Majki!!! ![]()
I już 5:2…4 Polki w 2 rundzie RG…Co za historia!!! ![]()
Teoretycznie,za kilka chwil gra Hubert Hurkacz!
Oby dołączył do dziewczyn!
I Hubert prowadzi w setach,2:1 i w trzecim,3:1…No oby dowiózł to do końca… ![]()
Dowiózł!!!
Hubert Hurkacz także pokonał pierwszą przeszkodę!
Mamy polski dzień w paryżewie!!!
Albo nawet weekend
4 Polki i Hubert grają dalej!!!
Ależ to był dzień!!! ![]()
A w"pakiecie" mamy jeszcze Kamila Majchrzaka! Dzisiaj,koło południa!
*No i Kamila już nie mamy.Po kontuzji jednak…Choć szkoda że się nie udało bo wyraznie Kamil się"rozgrzewał"…
Gramy dalej!
Iga za mniej więcej,4 godziny.Potem obie Magdy.Ciekawe co otrzymam w pakiecie transmisyjnym…
A marzy mi się by jutro zobaczyć wreszcie w całym spotkaniu,Majkę Chwalińską!
Jak powiedziałem 4 godziny temu,gramy dalej…
Iga prowadziz Czeszką Bejlek 4:1
Nie jest to piękny mecz.Iga panuje niepodzielnie ale gra niechlujnie.W 4 gemach było 9 niewymuszonych byków!!!
A u Czeszki jeszcze gorzej…
Bejlek gra trochę jak bokser po liczeniu do 8…
Aktualizacja:
Świątek 12,Bejlek chyba 9 niewymuszonych błędów…
Mamy jednak 5:1 dla Polki,po solidnym finiszu wyrównanego gema
5:2…No koszmarnie serwuje Iga dzisiaj! KOSZ-MAR-NIE!!! Zamiast kończyć przeciętnego gema,po raz drugi Iga oddaje podanie,przy dwóch kolejnych,podwójnych błędach…
6:2 dla naszej zawodniczki…Powiedzmy sobie jednak szczerze.Mecz zacięty ale aż roi się od wręcz niepoważnych błędów.Czeszka przegrywa swoje podania seryjnie,Polka strzela 4-5 metrowe auty.To nie jest mistrzowska gra i z kim mocniejszym Iga miałaby dzisiaj problemy.A już brak serwu może kosztować seta albo nawet mecz,z każdą zawodniczką.
Set 2
1:0 dla Świątek.Ale gra się baardzo wyrównała.Czeszka jeszcze nie wygrała swego serwisu i niech tak zostanie bo gra niebezpiecznie dobrze.Będzie z niej tenisistka!
2:0…Ulga bo Iga gra po prostu słabo.Tego się nie da oglądać…Pusta bramka a Iga 3 metry w aut… ![]()
Na szczęście czego Polka nie ugra,Czeszka zepsuje…
2:1…Jeden z lepszych gemów,niestety bez happy-endu
4:1…Polka jest lepszą zawodniczką.Nie ma tu nawet cienia wątpliwości.Ale to nie jest jej dzień…A już na gemy serwisowe lepiej wyjść do kuchni i zrobić herbatę…
4:2…Raz jeszcze KOSZMARNA gra Polki która przegrywa gema do zera i,niczym nie zrażona,wali same auty…Do tego chyba piąty,podwójny błąd serwisowy… ![]()
4:3…Żenujące.Po prostu wstyd.I nie o wynik mi tu chodzi…
5:3…No nareszcie!Wspaniały gem Świątek!Kolejne przełamanie i to do zera!
6:3 i kolejny świetny gem Igi.
Angielska komentatorka uważa że nic więcej Idze nie było dzisiaj potrzebne.No zgadza się.Ale to nie był dobry mecz Igi. 3-4 dobre gemy…No nic.Iga wygrywa i trzeba się teraz przełączyć na kolejną grę.
Jeden z komentatorów powiedział, że Iga prawdopodobnie się dziś nie wyspała.
Tam jest ledwie 32 stopnie.Jak na Paryż,średnio.A obie ledwo zipią…38 niewymuszonych po stronie Igi…