W pewnej rodzinie każdy z synów ma tyle samo braci, co sióstr, ale każda z córek ma dwa razy więcej braci, niż sióstr.
JAK LICZNA JEST TA RODZINA ???
![]()
W pewnej rodzinie każdy z synów ma tyle samo braci, co sióstr, ale każda z córek ma dwa razy więcej braci, niż sióstr.
JAK LICZNA JEST TA RODZINA ???
![]()
W rodzinie, oprócz rodziców (o których nic nie wiemy) jest dwóch synów i jedna córka.
Mi wychodzi że jest tam czterech synów i trzy córki czyli siedmioro dzieci . Jeśli dodamy dwoje rodziców, to rodzina jest dziewięcioosobowa, oczywiście jeśli nie ma tam żadnych dziadków czy babć.
Ale jesli jest czerech braci i trzy siostry, to każda córka ma trzech braci i dwie siostry - czyli nie dwa razy więcej, jak w zadaniu.
Jedna córka ma wprawdzie dwóch braci, ale nie posiada żadnej siostry.
Warunek dwa razy więcej braci, niż sióstr nie jest spełniony
Nie. Każda z nich ma czterech braci i dwie siostry. A każdy chłopak ma trzech braci i trzy siostry. ![]()
Nie moze byc - bo ta jedna nie ma siostry (czyli siostr 0) więc nie moze miec " dwa razy wiecej braci" bo 2×0…
Tez tak mi wychodzi
Pokiełbasiłem coś. @joko ma dobrze ![]()
Pewnie jesteś teraz tu z doskoku a na zagadki matematyczne potrzebny jest spokój.
@joko ma dobrze.
Rozkminiła.
To zalezy czy ztja jeszcze dziadkowie i pradziadkowie? I co z rodzicami? Najmlodszych sa trzy sztuki - dziewczynk i i4 chlopcow ( oby nie bliźniaków lub czegś gorszego medialnie😄 )
Np. sa to siedmioraczki?
Królikarnia