Sezon zimowy czas zacząć! Sport no.40

Praktycznie, to już w tej drugiej lidze jesteśmy. Boli jak cholera po wieloletniej dominacji naszych skoczków. W zasadzie to było ich tylko czterech, trzech aktualnie rozmienia się na drobne, niestety. Myślę że takich nie będziemy mieli bardzo długo.

1 polubienie

To się jeszcze okaże.Przed sezonem nie postawiłbyś na Zniszczoła nawet 1 euro…
Zawodnicy tacy jak Habdas,Stękała czy przede wszystkim Wolny,pokazywali że potrafią skakać.I zaraz potem coś się urywało…
Konieczna jest radykalna zmiana systemu.Tu pieszczoty Turnbichlera są na nic.Straciliśmy sezon,zawodnicy są starsi o rok i co znacznie ważniejsze,całkowicie zagubieni…
Stoeckl podobno pojawił sie na horyzoncie…Nie uważam że zadziała tu jakaś różdżka czy zaczarowany ołówek ale…Zaryzykowałbym.Tym bardziej że nawet kapryśnym Norwegom bardzo posłużył!Granerud to raczej sprawa indywidualna.Jak kiedyś paru Finów…
No i jest to idealny moment na"przejęcie" Stoeckla…

1 polubienie

Sezon zimowy czas powoli konczyć…Zakonczyły juz w miare udanie,biathlonistki w zeszły weekend.O naszej super jedynaczce w kombinacji norweskiej media zamilkły własnie wtedy gdy powinny pisać co tydzień…Biathloniści jak zwykle choć to dzieciaki i prznajmniej w teorii,medaliści juniroskich mistrzostw,powinnie za pół roku,zacząć walczyć… :face_with_raised_eyebrow:
Nie wiem jak nasze alpejki bo zwyczajnie,byłem częściej zajęty ostatnio…
Teraz pora na skoki…
Finał w Planicy zacznie sie chyba za kilkanaście minut…

W serii próbnej Kubacki 172m. i zdecydowanie ostatni…To koniec sezonu ale panie trenerze…To nie kibice są od oceny a PAN!
I gdzie jest sens trzymania sfrustrowanego zawodnika w kadrze,za wszelką cenę?
Ostanio 2-3 innych skakalo po 130 m. w Zakopanem…Co to za trener który NIE REAGUJE??? :face_with_raised_eyebrow:

A Zniszczoł 222m. i prowadzi! Oby tak [a może dalej] w konkursie!
Seria próbna ma się ku końcowi.Prevcowie prowadzą ale Zniszczoł trzeci…
Ostatecznie Polak na 5 miejscu bo ustąpił jeszcze Kraftowi i Zajcovi.
Pewne nadzieje może budzić jeszcze Żyła ale raczej po wczorajszym popisie.Stoch i Kubacki,raczej w takiej dyspozycji nie wystąpią w drugiej serii…
Konkurs za ok. 30 min.

Cudowna pogoda w Planicy i wreszcie mamy konkurs który ogląda się jak bajkę!
Zima,słońce,góry…Ech!
A.Zniszczoł razem z S.Kraftem ,na 7 miejscu po pierwszej serii.14 miejsce dla Stocha a 21 dla Żyły.Przyzwoicie jak na ten sezon…
A poza tym,mecz Słowenia-Austria trwa w najlepsze.Ze wskazaniem na Słoweńców.Różnice niewielkie ale to wszystko nic w zestawieniu z faktem że wspaniały,obiecujący junior z USA,Eric Belshaw,jest na razie 6!
A czegoś takiego to ja sobie nie przypominam… :star_struck:
A więc Daniel Huber,Peter Prevc,Timi Zajc…Czy coś się zmieni?

No i zmieniło się…
P.Prevc,D.Huber,D.Forfang…
Emocje niestety mniejsze bo Zniszczoł zepsół drugi skok i spadł na 14 miejsce.Na 11 zaś,awansował Stoch…
Ale i tak było pięknie.Koniec sezonu a po walce atmosfera jak po…dziesiecioboju.Wszyscy uśmiechnieci z wzajemnym szacunkiem do siebie.Miło się to ogląda choć szkoda że wśród tych radosnych twarzy,jakos żaden Polak mi nie mignąl…
Jeszcze sobota i niedziela,będzie drużynówka i…To będzie koniec.
Jakoś szybko to przeleciało.Sezon najbardziej malowniczych sportów przechodzi powoli do historii…I co tu robić w wekendowe popoludnia? :thinking: :wink:

Drużynówka za nami ale w wersji okrojonej.Po jednej serii,wyniki do przewidzenia.Austrai,Słowenia,Norwegia a potem…Japonia.Kasai i jego druga młodość plus przebudzenie Junshiro K. i niespodzianka!
My zaraz za nimi ale przed Niemcami.W obu ekipach walke uniemożliwił"ten czwarty".Czyli Kubacki i Lehye.Obaj wyraznie poniżej 200m.
Tak więc bez rewelacji ale przyzwoicie.
A jutro ostatni konkurs sezonu. :cry:

1 polubienie

No i Zniszczoł 3, a Żyła 5. Można powiedzieć, że ostatni dzień był udanym dniem naszych skoczków.

2 polubienia

To są jakieś jaja…Cały,równo calutki sezon trzeba było na to czekać.Ale lepiej pózno niż wcale…
Widać wyraznie że coś z tej ekipy będzie.Są rezerwy a Zniszczoł po prostu ma talent i oby w przyszłym sezonie sie psychicznie nie pogubił.
Na razie wyraznie podoba mu się nowa rola a Angole cały czas nadają,jakim to świetnym…kucharzem jest :joy:
Gdyby teraz znalazł sie geniusz który z Wolnego,Stękały i paru innych,potrafiłby wycisnąć talent objawiony na mistrzostwach juniorskich…Wtedy byłbym spokojny o jakieś status quo.
Tymczasem,chyba w przyszłym sezonie do sportu powróci Monika Hojnisz i wtedy mam nadzieje,szybko dołaczymy do czołówki w biathlonie kobiet.

A teraz to pewnie tam impreza trwa!
Jak co roku,zazdroszczę :innocent:

1 polubienie

Co do Zniszczołą, to mamy jeszcze jednego. Siatkarski talent i już Grbić ma na niego oko. Widziałem go w lidze w kilku meczach, faktycznie, przed chłopakiem przyszłość.
Zresztą w polskiej lidze sporo jest takich, którzy niedługo mogą zastępować starych kadrowiczów, więc ci muszą, naprawdę się starać.
Jeżeli chodzi o skoczka Zniszczoła, nic nam nie pozostaje, tylko kciuki ściskać i liczyć, że może jeszcze ktoś się objawi. “Starsi panowie” zrobili już swoje i nie sądzę by coś jeszcze z nich można wycisnąć. Może i się mylę, bo przydałby się sezon z sukcesami, ale póki co optymistą nie jestem zdecydowanie w tym temacie.

1 polubienie