Leszcze
Nie jesteśmy żadne leszcze żeby łapać nas w kleszcze jak to śpiewał swego czasu Karol Krawczyk i Tadeusz Norek
No to zagadka. Co ma wdpolnego leszcz z leszczyną. Bez zagladania do slownika etymologicznego.
@birbant , @benasek ?
Na bezrybiu to i leszcz w sosie leszczynowym ryba w dosie orzechowym.
Homonimek
Gdzie _ _ _ _ _ _ _ _ _ rośnie a obok bajoro
Tam _ _ _ _ _ _ _ / _ _ pęczki i innych ryb sporo
A tak poważnie to pies wie i kot też, ale nie powiedzom.
Powiedzą, kwestia argumentu.
Dla ulatwienia? Od pewnego “przedmiotu”, ktory niektorzey jak jest z wigilijnego karpia nosza w portfelu na przyplyw pieniadza. W staroslowianskim.
Niektórzy rybie łuski se chowają … Od tego?
Zgadza się
Leszczyna, zwlaszcza mlode galazki ma kore przypominajaca łuskę a ryba wiadomo łuska pokryta bywa.
Skojarzyli niczym w rebusue.
Żeby to była jeszcze prawda, to byłbym w stanie i kilogram łusek targać ze sobą …
Leszcze mają sporo ości
Więc się nim nie karmi gości …
Niby tak, ale mam lepsze:
Leszcz szczy na… i tu każdy sobie może wpisać na co sika ta ryba. Np, na orzecha.
A dla kolegi @benasek i innych mam kalamburek zacny:
Ryb słodkowodna sód,
orzechów na niej bywa w bród…
Masz szufladkowy, byś nie zmarniał z nudów
W syberyjskiej rzece sika
Drzewo z lasu, nie osika
Owadów żądlących oraz kałach wspak,
drżące to drzewko, że ujmę to tak.
Miałam trudniej, bo nie czytałam początku, ale i tak udało się rozwiązać
I nie wiesz na co szczy leszcz…
Skoro rozwiązałam… i nie na co tylko w czym: w Lenie. I dlaczego leszcz? Stawiałabym na amura albo jesiotra
No to @Devil wywołał leszcza z lasu…
.
hehe, nie o kalambury chodzi. Powyżej jeszcze wygłupiłem się w komentarzyku…
Kleszcza…
Nie bardzo łapię o co chodzi, bo naprawdę jeszcze nie zdążyłam przeczytać wcześniejszych wypowiedzi i może przez to Cię w czymś nie zrozumiałam.
myślę, że kolega @devil się uczy francuskiego “le” to rodzajnik “szcze” to nie wiem, ale to raczej po ukraińsku i znaczy “jeszcze” …no chyba, że kolega akurat wypowiedział się na temat czynności fizjologicznej …
Jak wyżej przewiniesz, znajdziesz jeszcze dwa kalambury oraz co ma wspólnego leszcz z leszczyną.