Straż obywatelska przy granicy z Niemcami

Na temat prezydenta to ja się wypowiadac nie bede. Autecenzura się włącza. Już sie nim poczuł. Cenckiewicz i BBN?
Cholera, az sie marzy, zeby to bylo darowanie Ihflantow? Tylko wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazuja, ze to skrzecząca rzeczywistosc…

1 polubienie

Najgorsze że prości ludzie wierzą ludziom takim jak Bąkiewicz. Prostym

2 polubienia

Prości ludzie wcale nie muszą być głupcami. Ale popieranie Bąkiewicza to nie tylko głupota, ale i sam nie wiem jak to nazwać? No cóż, u Bąkiewicza jest sporo kiboli biorących udział w tzw ustawkach, nie dziwne więc, że przyszły prezydent popiera takie aktywności…

2 polubienia

Nie wiem co masz na myśli,wspominając o skutkach ale wydaje mi sie że od dawna wszyscy to odczuwamy.A paranoja polega na tym że to sie nasila.
Żyjemy w czasach sytości ale dawniej byłoby jak w przededniu wojny domowej.
Mamy więc spor szczęścia,jako pokolenia powojenne.

No co za bzdura!!!
Nie ma takiego kraju na świecie który nie potrafiłby sie uporać z kilkoma setkami paszportowych oszustów.Nawet Sierra Leone czy Liberia,dałyby radę.Trzeba jednak CHCIEĆ!
A na ignorowaniu głosu obywateli,bez względu na to,co się o nich myśli,już raz ta zbieranina zwana “władzą” się przejechała.
I to jest ignorancja,arogancja i najzwyklejsza głupota.O lenistwie widocznym raz po raz ,w pustej sali sejmowej nie wspominając.

To wszystko jest jak rozrzucone elementy puzzle.
I fatalnie skonstruowana pod jednym względem konstytucja.
Pokaz mi jakąś demokracje gdzie nie jest wyraznie określone z jakim systemem mamy do czynienia? Prezydent czy premier?
Monarchie pomijam, bo tam z zalozenia glowa panstwa jest król, wiec rzadza premier i rada ministrow odpowiadajec przed wladza ustawodowacza. ( okresla to konstytucja lub inne dokumenty, bo np. GB kostytucji jakontakiej nie ma?)
I kompetencje sa scisle okreslone.
Polska poszla najgorsza drogą, zapominając, ze tam gdzie dwóch sie kloci tam trzeci korzysta?
Cyrk zaczął sie juz na etapie "okraglego stołu " i wojenka trwa do dziś. Okopowa, gdzie politycy predzej zgniją niz pójdą na kompromis. Kwestia imigracji?
Po prostu przekroczyla masę krytyczną.
Podlana sosem multi kulti?
Te problemy byly wczesniej, ale nie na taka skale. Getta narodowosciowe istnialy od zawsze, zreszta jedno z takich miejsc, wyspa wenecka dala współczesną nazwe temu zjawislu.
Czy tak latwo teraz z tym sobie poradzić?
W Sierra Leone nie znaja za bardzo okreslenia “prawa czlowieka” :rofl::rofl::rofl:

1 polubienie

Ano nie znają…Ale swoje siły rządowe mają i choć to jest ostatnie bydło dławiące sie od narkotyków,rozkazy jeszcze wypełniać gorliwie potrafią.
W wiekszości państw na planecie Ziemi,niczego więcej się od takich nie oczekuje.
A kto to jest ten"trzeci",Twoim zdaniem,na chwilę obecną?
Wyjście od krągłego stołu chyba jest w tym kontekście,zbyteczne.Jeśli już,warto sie cofnąć do momentu gdy pis i po,mieli rządzić razem.Bo to był prawdziwy punkt zwrotny.
I jak tylko pojawiła sie szansa na cywilizacyjny wręcz postęp,od razu wszystko runęło.Wieża Babel przy tym to jedynie symboliczny pikuś…

Tem trzeci to takie maski typu Brrouny, Mateckie, Bakiewicze.
Niestety historia uczy, ze takie bojówki stanowia realna siłę i moga być wykorzystane. Juz to udowodnili nie tylko Hitler czy Mussolini. Putin świadomie takie popiera, czesc to wagnerowcy w Afryce, mozna powiedziec elita, czesc pewnievtrzyma w odwodzue, gdyby mu sie pucz palacowy przytrafil.
A podatnosc spoleczenstwa na tego typu manipulacje?
Mlodzi granatem od gier komputerowych oderwani i wczesni emeryci, który stracili nie tylko pracę, ale czesto nagle zbiednieli. I maja duzo czasu i malo pieniedzy?
I bardzo rozczarowani, bo status emeryta w PL to czesto pobyt na marginesie i podreczna skarbonka dla wnuków.
Czyli patrz punkt pierwszy…

Andrzej Duda podziękował “obrońcom granicy”

Tak było zawsze,aż do czasów powojennych gdy dobrobyt bierze górę.Ci trzeci wygrywają tylko wtedy gdy protestują.Sami nie są do niczego zdolni.

1 polubienie

Ten to zawssze jak przestrasxony struś o beton walnie…

1 polubienie

To raczej zjawisko socjologiczne.
Ludzie na ogół chca przynalezec do jakiejś grupy. A, że te wybory bywaja różne?
Druga cechą takich ludzi jest niechec przyznania się do błędu, wiec ida za “przewodnikiem stada”.

Nawet Koziolek Matolek prawie padl ofiarą

„Czarni byli to straszliwce! Wyją, krzyczą, szczerzą zęby, W nosach mieli jakieś kółka, Farbą zaś znaczone gęby”

Przez białoruską przechodzi kilkaset osób tygodniowo, nasi pogranicznicy wyłapują dużo mniej niż połowę, z Litwy i innych bałtów przechodzi jeszcze więcej.
Większość zawracanych to legalni, którym skończyła się ważność papierów.
Za rządów PiSu ilość odsyłanych do Polski imigrantów oscylowała od 3 do 16 tysięcy.

2 polubienia

No fakt, o tych co to na polskie wizy to wiem.
Granicy z Białorusią płotem calej nie zabudujesz, bo to technicznie niemozliwe ze wzgledu na warunki geograficzni przyrodnicze.
A kraje baltyckie? Jak zwykle musztarda po obiedzie…

Jednym słowem wszystko rozbija się o krople w morzu oceanu…
Jak dla mnie jest to okazja do rozbudzenia skrajnych grup politycznych, tych oddolnych zwłaszcza. Upodabniających się do wielkiej antyimigracyjnej partii z NIemiec.
Historia się powtarza, wcześniej były problemy z granicą z Białorusią, i oczywiście atak progresistów na system, podobnie biorących się z niewielkich grupek migracyjnych.
Wszystkim rządzi polityka i odruchy ideologiczne, które miały by rozpalić społeczeństwo.
Dramat.

1 polubienie