Świat nie jest takim, jak się cywilizowanym, nieharmonijnym

ludziom, ich nauce i religiom, wydaje.

Te dwa przykłady, to tylko kropla w morzu, jeśli chodzi o tego typu wypadki w Chinach. Jak się wali socjalistyczną lipę, to ponosi się konsekwencje. Tam niejeden nowy most zawalił się, w krótkim czasie od zbudowania, niejedna nowa droga się zapadła. Bywały straszne wypadki, że w świeżo otwartych marketach ruchome schody wciągały ludzi. Jakoś w innych krajach w takiej skali się to nie zdarza.

Ja do swego laptopa miałem chińską klawiaturę. Po niespełna pół roku wszystkie litery na klawiszach przestały być widoczne. a dwa klawisze wyskoczyły, jak z procy A niemiecka, już dziesięcioletnia, cała i zdrowa prawie dziesięć lat mi funkcjonowała, nadal jest sprawna i trzymam ją w rezerwie na wszelki wypadek.
Miałem też chińskie radio do auta. Nie chciało grać od początku i musiano mi wymienić na niemieckiego Blaupunkta, które działa już z 8 lat i długo jeszcze będzie.

1 polubienie

Kapitaliści starają się konkurować lepszą jakością, ale globalnie nie są mądrzejsi od socjalistów. Socjaliści budowaliby ustrój dla ludzi, a kapitaliści dla zysku, a że ten nie istnieje, więc dla jego osiągania blokują wszelkie inicjatywy prospołeczne, dla ludzi.

1 polubienie

4 polubienia

USA czyniły wszystko, aby wspierać wewnętrznych wichrzycieli prokapitalistycznych w Wenezueli. Polska socjalistyczna z zacofanego i zrujnowanego 2. wojną światową kraju kapitalistycznego, w krótkim czasie stała się rozwiniętym, zindustrializowanym państwem socjalistycznym. Tego nie da się ukryć, ani temu zaprzeczyć.

A tu kto był winien?

unnamed

2 polubienia

Ci z prawej mieli pewność pracy, mieszkania, a trabantem i wartburgiem też się dało wszędzie zajechać, a ci z lewej zestresowani, niepewni pracy, dodatkowo wysługujący się bezmyślnemu kapitalizmowi USA, który dusił gospodarki państw socjalistycznych kosztownym wyścigiem zbrojeń.

1 polubienie

Aczkolwiek Mercedesem jechało się lepiej …

2 polubienia

A jadący nim martwili się, czy ich firma nie zbankrutuje, i wylądują w przytułku dla bezdomnych i bezrobotnych.

Tylko jakimś dziwnym zrządzeniem losu, marzeniem większości mieszkańców bloku wschodniego była ucieczka na zachód. Dlaczego z zachodniego stresogennego ustroju nikt nie kwapił się do wschodnio-sielskiego dobrobytu uciekać?

Nie zrządzeniem losu, a duszeniem gospodarek socjalistycznych kosztownym wyścigiem zbrojeń. Po drugie, gospodarki kapitalistyczne, przy całej ich bezmyślności liczenia na nieistniejący w ekonomii zysk z inwestycji, były jednak wydajniejsze, bo właściciele firmy, zanim zbankrutowali, wyciskali z pracowników wydajną pracę, co wpływało na ogólny wzrost wydajności pracy, podczas gdy w socjalizmie “czy się stało, czy siedziało, dwa tysiące się należało”. Ale wystarczyło poprawić ustrój socjalistyczny, a nie naiwnie pchać się w bezmyślny kapitalizm.

Skoro w kapitalizmie wszystko tak masowo bankrutuje, ta jakim cudem nadal funkcjonuje?
PS. Jeżeli w socjalizmie odchodzisz od systemu “czy się stało, czy siedziało, dwa tysiące się należało”, to masz już kapitalizm. Głównym założeniem socjalizmy jest właśnie to, że się każdemu należy.

4 polubienia

Bo w kapitalizmie na miejsce zbankrutowanych otwierają następni naiwni swe biznesy, i tak to się kręci. Ustrój powinien służyć ludziom, a nie bezmyślnym inwestorom liczącym na zbijanie majątku.

W ogóle nie masz pojęcie, o czym piszesz. Nie cytuj tu nam Trybuny Ludu. Czasy się tobie już mylą.

5 polubień

Chiny chcą mieć wszystko NAJ to i wpadki muszą być naj.

1 polubienie

Cała ludzkość będzie w kłopocie. Zresztą umrzeć to najnormalniejsza rzecz na świecie, tak samo, jak się narodzić…

Harmonik, ciekaw jestem na temat Twojego tłumaczenia powstania Muru Berlińskiego. Czemu to trzeba było budować taki płot, by z tego szczęścia i raju nie można się było łatwo wydostać … :thinking:

Tylko mam prośbę, pomyśl zanim coś napiszesz …

3 polubienia

Ten mur powstał w szczytowym okresie zimnej wojny Nim go nie było, agenci czyli szpiedzy, dywersanci, mogli łatwo przekraczać taką granicę. W kapitalizmie ludzie pracowali ciężej, więc wydajniej, więc mieli trochę wyższy poziom życia, a młodzi lubią udawać się tam, gdzie propagandowo obiecują skuteczniejszą realizację marzeń.

Tyle że za komuny to na zachodzie podobno była bieda…

1 polubienie

Znowu cytujesz zakłamaną socjalistyczną propagandę z Trybuny Ludu. Bo pojęcia nie masz, jak było naprawdę. Albo cynicznie łżesz, albo wypowiadasz się w temacie, o którym pojęcia nie masz. To, akurat dość często ci się zdarza. Łgarstwa też. Na zmianę.

2 polubienia