Zgadza sie. W pierwszej fazie covid kosil rowno. na szczescie nie musiaam podrozowac, ale lockdown Hiszpanii byl dlugo, choc raczej oparty na posluszenstwie obywatelskim marchewce nie kiju. Ja mieszkam w takim miejscu gdzie zima diabel mowi dobranoc, duzo ludzi jest tylko w sezonie. Ale w 2020 to zamiast letników i turystow rozpanoszyly sie mewy, szczury i karaluchy.
Pandemia, zeby nie wiem co mowili plaskoziemcy trwale slady na psychice i zyciu spolecznym zostawila.
W 2020 nie widziałam córek 9 miesięcy, pierwszy raz w życiu tak długo. Ostry lockdown spędzałam akurat nad morzem (tzn kanałem La Manche) bo skoro mieliśmy zdalną pracę to po co kisić się w mieście. Robiłam kilometry plażą, nigdy tak nie wypoczęłam, plaża szum fale i ja, a kwiecień i maj 2020 w UK były akurat tak upalne! Zakochałam się w Płd UK. Na jesień dopiero poleciałam do córki do Berlina, popłakałam się ze wzruszenia…
Byłem tydzień temu w Londynie i Glasgow. Zaskoczyła mnie dużo mniejszą niż w PL liczba osób z maseczkami. W londyńskim metrze w maskach podróżowała mniej niż połowa pasażerów, to samo w pociągu na lotnisko. W Warszawie w komunikacji miejskiej takie osoby należą do rzadkości.
Zdziwiło mnie też, że nikt ani w samolocie, ani na lotnisku po przylocie nie żądał ode mnie jakichkolwiek dokumentów o szczepieniu czy testach.
Dziś usłyszałam, że od polowy listopada w USA będzie zniwsiony stan pandemii. To od osoby, która mieszka w USA. Ale czy to prawda?
Cynicznie mowiac wygasanie pademii polega na tym, ze kto mial umrzec umiera, a reszta sie uodparnia.
A poza tym stan wyjatkowy spwodowany pandemia to w Europie de facto zniesiono dawno, zastepujac dzialaniami lokalnymi, sprawdzonymi metodami stosowanymi w epidemiach. Czasem mam wrazenie, ze niektorym rządom politykom pandemia jako sposob na centralna kontrole społeczeństwa bardzo sie spodobała?
@Devil Moim zdaniem będą płatne szczepionki jak na grypę co roku, lub co pół roku…
Gdzie platne to platne.
Nie wiem jak to jest z tymi przed wyjazdem do krajow egzotycznych, ale szczepionki w Hiszpanii sa w pelni refundowane. W ogolnym rozrachunku wychodzi taniej niz szpitale i powiklania.
Po przylocie nie żadają, bo żadają w Polsce przy odprawie, inaczej nie wszedlbys na pokład samolotu. W UK jak przyleciałam we wrześniu (początek) mimo szczepienia musiałam drugiego dnia zrobić test i wrzucić do skrzynki. Informacje o zakupie testu musiałam ująć w dokumencie Visa location, co było również sprawdzane przy odprawie w Polsce i było warunkiem koniecznym. Nie wiem czy teraz to znieśli bo wiem że były jakieś zmiany.
W pociągu z Londynu do miejsca docelowego było bardzo niewielu ludzi i jednak maseczki mieli. Tu gdzie jestem w sklepach większość ludzi maseczki nosi. Może inaczej jest w dużych miastach, nie twierdzę, że nie. Metrem podróżowałam z kolei w lipcu i też większość miała maseczki. Być może się to zmieniło. Być może z uwagi na to że większość jest już zaszczepiona dwoma dawkami szczepionki - 78% dlatego ludzie pozwalają sobie na większy luz.
Na ulicy z kolei nigdy nie było obowiązku noszenia maseczek.
W Niemczech po przegranej II-ej wojnie światowej i bezwarunkowej kapitulacji, wszystkie decyzyjne stanowiska przejęli dla siebie wiadomonacyjni, więc Niemcy u siebie nie mają nic do gadania. Nie jest to dla kogoś zrozumiałe?
Na temat Niemiec wiesz niewiele, co okazałeś swym komentarzem. Ale ty masz zawsze dużo do powiedzenia w sprawach, o których pojęcia bladego nie masz.
Wystarczy, że w przeciwieństwie do ciebie potrafię myśleć i widzieć to, co dla ignorantów niewidoczne.
Ty tylko myślisz, że myślisz. Tkwisz w tym złudzeniu, co dobitnie widać po tych nudnych banialukach, które tu uporczywie i notorycznie serwujesz.
Wyglada, ze niedziela bedzie pracowita
Byłem jak ogromna większość ludzi, mega ogłupionym. Dałem radę się odgłupić, i cenię to sobie. Pomagam w odgłupieniu tym, co również to sobie cenią, nawet jak dla kogoś kochanie ptaków, motyli, ryb, kwiatów jest nudne.
Mi to lotto. Nie planuję się szczepić.
@harmonik , odszczep się!
Czyli nie dosc, ze trzeba bedzie cos sobie wstrzyknąć, aby być “wolnym”, to jeszcze trzeba będzie za to płacić… nie nooo to sie wiadomonacyjnym chyba odbije czkawką XD
@GumowaFoka Całkiem możliwe. Pewnie będzie to częściowo refundowane. A obecne szczepionki też nie są darmowe, bo kasa idzie z naszych podatków…
on wyraznie tęskni do sanatorium albo ma pilne prace na dzialce?
Nie zaszczepiłbym się nawet za miliony, bo dla mnie te szczepienia przeciw zmyślonej pandemii COVID-19, to bezczelne, zbrodnicze oszustwo wiadomonacyjne…