Tak dla jasnosci!

2 polubienia

Nie łyso, bo wiedziałam!!!
A teraz łyso? :stuck_out_tongue_winking_eye:

A teraz ja mam pytanko:
Dlaczego Dzien Zmarlych jest Dniem Wszystkich Swietych?

1 polubienie

Niestety, znow zaczely wychodzic… . :rage: Zupelnie nie mam pojecia: najwiekszy grzesznik po smierci to swiety???

1 polubienie

A spotkalas zywego swietego???))

2 polubienia

Ogolnie znakomita wiekszosc swiat chrzescjanskich,jest kotynuacja poganskich swiat.
Bardzo duzo kosciolow,stoi w miejscach poganskich swiatyn,miejsc obrzadku poganskiego.
Tobyla taktyka chrzescjanstwa,na wyplenienie poganstwa.

2 polubienia

My to wiemy. Sukienkowi i ich wierne barany nie.
Dla nich dzisiejsze świętego jest dniem zła, szatana i sił nieczystych.
AVE \m/

Nie ma czegoś takiego jak “Dzień Zmarłych”. 2 listoapda jest Dzień Zaduszny i dawniej (np. przed wojną) to tego dnia ludzie odwiedzali cmentarze. Za komuny w masowej kulturze przyjęła sie nazwa “Święto Zmarłych”, choć tego dnia wypada dzień “Wszystkich Świętych” - w kościele radosne święto.

6 polubień

I “wszyscy swieci ida do nieba…” :grin:

nie dosc, ze komuna namieszala ze swietymi , duszami to jeszcze przyplatal sie Halloween.
a i co jakis czas komus sie przypomina, ze i Dziady kiedys byly.
niech kazdy swietuja jak chce, ja w to wnikac nie bede. w koncu od koncowego rozliczenia jest sad ostateczny i chyba nie beda rozliczac z doniczek z chryzantemami, wiencow, zniczy i wydrazonych dyni? nie liczac kilogramow cukierkow…

2 polubienia

To może ja się nieśmiało wtrącę. Obiecuję, że krótko będzie. Przerabiałem to kiedyś dla jednej z moich córek, jako zadanie domowe.
Wszystkich Świętych powstało w Bizancjum w IV w. Przypadało na 13 maja. W 100 lat później przeniesiono to Święto na pierwszą niedzielę po Zielonych Świętkach. Dwa wieki później była jeszcze jedna zmiana. ale nie pamiętam na jaki termin.
1 listopad zaczął obowiązywać dopiero od 741 roku za papieża Grzegorza III. Brało się to z pogańskiej tradycji Germanów i Celtów.
Nie pamiętam, który papież był w 935 roku, ale to on był tym, który umocnił to święto i je poszerzył do 8 dni. Jako ciekawostkę podam, że ta oktawa zniesiona została dopiero 1955.

Na temat Zaduszek, to może jutro.

6 polubień

Wcale nie łyso! Nie ważne skąd pochodzi, ogólnie nie przepadam za jesienią. Wolę naszą wiosenną Sobótkę. Może i jestem mało inteligentna,bo nie obchodzę tego święta i drażnią mnie tandetne chińskie gadżety związane z tym “świętem”. Co w tym dniu się świętuje?

1 polubienie

Nie jest. To dwa różne święta. Wszystkich Świętych - 1 XI i Dzień Zmarłych (Zaduszki) -2 XI

5 polubień

No to przynajmniej jedno mamy udokumentowane.
8 dni Wacpan powiadasz?
Szkoda, ze zniesli…

1 polubienie