Nie łyso, bo wiedziałam!!!
A teraz łyso?
A teraz ja mam pytanko:
Dlaczego Dzien Zmarlych jest Dniem Wszystkich Swietych?
Niestety, znow zaczely wychodzic… . Zupelnie nie mam pojecia: najwiekszy grzesznik po smierci to swiety???
A spotkalas zywego swietego???))
Ogolnie znakomita wiekszosc swiat chrzescjanskich,jest kotynuacja poganskich swiat.
Bardzo duzo kosciolow,stoi w miejscach poganskich swiatyn,miejsc obrzadku poganskiego.
Tobyla taktyka chrzescjanstwa,na wyplenienie poganstwa.
My to wiemy. Sukienkowi i ich wierne barany nie.
Dla nich dzisiejsze świętego jest dniem zła, szatana i sił nieczystych.
AVE \m/
Nie ma czegoś takiego jak “Dzień Zmarłych”. 2 listoapda jest Dzień Zaduszny i dawniej (np. przed wojną) to tego dnia ludzie odwiedzali cmentarze. Za komuny w masowej kulturze przyjęła sie nazwa “Święto Zmarłych”, choć tego dnia wypada dzień “Wszystkich Świętych” - w kościele radosne święto.
I “wszyscy swieci ida do nieba…”
nie dosc, ze komuna namieszala ze swietymi , duszami to jeszcze przyplatal sie Halloween.
a i co jakis czas komus sie przypomina, ze i Dziady kiedys byly.
niech kazdy swietuja jak chce, ja w to wnikac nie bede. w koncu od koncowego rozliczenia jest sad ostateczny i chyba nie beda rozliczac z doniczek z chryzantemami, wiencow, zniczy i wydrazonych dyni? nie liczac kilogramow cukierkow…
To może ja się nieśmiało wtrącę. Obiecuję, że krótko będzie. Przerabiałem to kiedyś dla jednej z moich córek, jako zadanie domowe.
Wszystkich Świętych powstało w Bizancjum w IV w. Przypadało na 13 maja. W 100 lat później przeniesiono to Święto na pierwszą niedzielę po Zielonych Świętkach. Dwa wieki później była jeszcze jedna zmiana. ale nie pamiętam na jaki termin.
1 listopad zaczął obowiązywać dopiero od 741 roku za papieża Grzegorza III. Brało się to z pogańskiej tradycji Germanów i Celtów.
Nie pamiętam, który papież był w 935 roku, ale to on był tym, który umocnił to święto i je poszerzył do 8 dni. Jako ciekawostkę podam, że ta oktawa zniesiona została dopiero 1955.
Na temat Zaduszek, to może jutro.
Wcale nie łyso! Nie ważne skąd pochodzi, ogólnie nie przepadam za jesienią. Wolę naszą wiosenną Sobótkę. Może i jestem mało inteligentna,bo nie obchodzę tego święta i drażnią mnie tandetne chińskie gadżety związane z tym “świętem”. Co w tym dniu się świętuje?
Nie jest. To dwa różne święta. Wszystkich Świętych - 1 XI i Dzień Zmarłych (Zaduszki) -2 XI
No to przynajmniej jedno mamy udokumentowane.
8 dni Wacpan powiadasz?
Szkoda, ze zniesli…