interpretacja dowolna
Co tu interpretować…
Fragment jednego z najwiekszych wydarzeń muzycznych XX wieku.Miałem wtedy 12 lat i…prawie nie odchodziłem od radia.
Niecały rok potem,miala miejsce jedna z pierwszych w życiu TAKICH imprez.Kolega z klasy zadbal o wszystko a nawet wiecej.Bo na końcu puścił muzyczną niespodzianke…Dark Side Of The Moon prosto z jugosłowiańskiej płyty…Słuchaliśmy tak jak sie tylko wtedy sluchało…
Dodajmy ze Clare Torry,glowna wykonawczyni genialnej wokalizy z tej kompozycji,zamykajacej pierwsza stronę Dark Side Of The Moon,wczesniej była ledwie wykonawczynią coverów piosenek country…
Udział w nagraniu Pink Floyd znacznie zmienił jej pozycje w latach 70-tych.Clare stała się ceniona wokalistka zapraszana przez takich wykonawców jak Alan Parsons Project,Kevin Ayers,Gary Brooker czy Olivia Newton-John.W końcu,w połowie lat 80-tych śpiewała także u Rogera Watersa na płycie filmowej"When The Wind Blows"
A za ten nagly zwrot i prawdziwe odkrycie jej talentu, odpowiedzialny jest właśnie Alan Parsons który wtedy w 1973 roku był realizatorem dźwięku w trakcie nagrywania Ciemnej Strony Księżyca.
Jak widać zawsze można coś dodać po czasie.
Słuchałem tego tuż przed wyjazdem…Jak zwykle,piorunujace wrażenie…
Byłem kiedyś na koncercie cover bandu - “Australian Pink Floyd Show”. Ośmielę sie stwierdzić, że grali lepiej niż Floydzi (którzy, prawdę mówiąc, na koncertach nie rzucali na kolana wykonaniem) natomiast tę wokalizę w Great Gig… wykonała… Polka, będąca członkiem zespołu. Chapeau bas!
Kurczę!
Chyba ktoś dzisiaj umarł …widziałam czarny wóz pogrzebowy odjeżdżający spod jednej z klatek.
Ludzie wpadają w jakiś rodzaj amoku ? obsesji śmierci? .
Piszą częściej na te tematy i to nie jest optymistyczne…
Ludzie umierają. Wszyscy rodzimy sie z wyrokiem smierci. Pojazd pogrzebowy? Lata temu rozwieszali klepsydry, a pogrzeb byl wydarzeniem towarzyskim.
Czarna strona Ksiezyca posluzyla nam jako podklad muzyczny do teatru szkolnego. Pastiszu jak upadła Atlantyda przez kobiety. Scenariusz moj. Udane bylo, bo wygraliśmy wtedy konkurs. A plyta byla z GB, wszyscy sie nad nia trzęśli jak nad zgnilym jajkiem, zeby nie uszkodzić.
Ciemna nie czarna.
Angielskie tloczenie do dzisiaj trudno jest uszkodzić,o ile się nie gra na bambino lub nie stawia na płycie gwoździ
No I z daleka z lepkimi łapami!