KLIK
U mnie słabo - 8/12 (źle: kronikarz, chanson de geste, scholastyka i początek epoki piśmiennej)
Fajny quiz. ![]()
11/12 zmyliła mnie scholastyka, ale nie Scholastyka - znam osobę o takim imieniu, wołają na nią Hesia
Ten latwy, komplecik.
Na moja znajomą Scholastykę mowili Schola.
Też bym miał, gdybym rozwiązywał… ![]()
Cwaniaczek ![]()
![]()
Ja juz myslalam, ze to zapowiadany test historyczna zemsta Birbanta ![]()
Spoko, niedługo będzie…
11/12 - przejechałem się na scholastyce. Strzelać musiałem do …de geste i lamentu.
Trafiłeś i lament okrutny rozległ się wokół…
![]()
Jaki lament, jaki lament? Strzeliłem i trafiłem, dlaczego miałbym lamentować. Zareagowałem tak: ![]()
No fakt, trafiony raczej już nie lamentuje, ale może to jego rodzina? ![]()
Prawdę mówiąc, to scholastyka, choć obejmowała nauki nie teologiczne, to i tak gruntem jej była wiara w Boga. Inaczej wtedy być nie mogło.
Słowo; scholastyka w tamtych czasach wcale nie jest tak jednoznaczne, jakby z tego quizu wynikało, albowiem i wśród duchownych był taki tytuł. Scholastyk, to także zakonnik lub kapłan, który miał pieczę na jakąś szkołą, a nawet kilkoma.
Scholastyk, to również uczony i nauczyciel, a także, heretyk w ówczesnym mniemaniu.
Imię Scholastyka wywodzi się w niezmienionej formie od wczesnego Średniowiecza.
Jakby tak myslec to podzial na sacrum i profanum to nie Rewolucja Francuska wymyslila, a nawet nie Jezus.
Tomasz z Akwinu ten podzial przyklepal, reszta mial inne wyjscie? W XIII wieku Koscol walczyl mocno o przetrwanie.
9/12 ale się cieszę
i to wiedziałem!
Super! To i ja się cieszę.
10/12
Całkiem fajny.
On wcale nie jest historyczny tylko fajny. ![]()
Komplecik! ![]()