KLIK
U mnie słabo - 8/12 (źle: kronikarz, chanson de geste, scholastyka i początek epoki piśmiennej)
Fajny quiz.
11/12 zmyliła mnie scholastyka, ale nie Scholastyka - znam osobę o takim imieniu, wołają na nią Hesia
Ten latwy, komplecik.
Na moja znajomą Scholastykę mowili Schola.
Też bym miał, gdybym rozwiązywał…
Cwaniaczek
Ja juz myslalam, ze to zapowiadany test historyczna zemsta Birbanta
Spoko, niedługo będzie…
11/12 - przejechałem się na scholastyce. Strzelać musiałem do …de geste i lamentu.
Trafiłeś i lament okrutny rozległ się wokół…
Jaki lament, jaki lament? Strzeliłem i trafiłem, dlaczego miałbym lamentować. Zareagowałem tak:
No fakt, trafiony raczej już nie lamentuje, ale może to jego rodzina?
Prawdę mówiąc, to scholastyka, choć obejmowała nauki nie teologiczne, to i tak gruntem jej była wiara w Boga. Inaczej wtedy być nie mogło.
Słowo; scholastyka w tamtych czasach wcale nie jest tak jednoznaczne, jakby z tego quizu wynikało, albowiem i wśród duchownych był taki tytuł. Scholastyk, to także zakonnik lub kapłan, który miał pieczę na jakąś szkołą, a nawet kilkoma.
Scholastyk, to również uczony i nauczyciel, a także, heretyk w ówczesnym mniemaniu.
Imię Scholastyka wywodzi się w niezmienionej formie od wczesnego Średniowiecza.
Jakby tak myslec to podzial na sacrum i profanum to nie Rewolucja Francuska wymyslila, a nawet nie Jezus.
Tomasz z Akwinu ten podzial przyklepal, reszta mial inne wyjscie? W XIII wieku Koscol walczyl mocno o przetrwanie.
9/12 ale się cieszę i to wiedziałem!
Super! To i ja się cieszę.
10/12
Całkiem fajny.
On wcale nie jest historyczny tylko fajny.
Komplecik!