To jeszcze zróbcie fajny quiz o średniowieczu

KLIK
U mnie słabo - 8/12 (źle: kronikarz, chanson de geste, scholastyka i początek epoki piśmiennej)

3 polubienia

Fajny quiz. :grinning:

2 polubienia

11/12 zmyliła mnie scholastyka, ale nie Scholastyka - znam osobę o takim imieniu, wołają na nią Hesia

3 polubienia

Ten latwy, komplecik.

3 polubienia

Na moja znajomą Scholastykę mowili Schola.

2 polubienia

Też bym miał, gdybym rozwiązywał… :crazy_face:

1 polubienie

Cwaniaczek :heart_eyes::smiley:

2 polubienia

Ja juz myslalam, ze to zapowiadany test historyczna zemsta Birbanta :wink:

1 polubienie

Spoko, niedługo będzie…

2 polubienia

11/12 - przejechałem się na scholastyce. Strzelać musiałem do …de geste i lamentu.

3 polubienia

Trafiłeś i lament okrutny rozległ się wokół…

:joy: :joy: :joy:

2 polubienia

Jaki lament, jaki lament? Strzeliłem i trafiłem, dlaczego miałbym lamentować. Zareagowałem tak: image

2 polubienia

No fakt, trafiony raczej już nie lamentuje, ale może to jego rodzina? :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Prawdę mówiąc, to scholastyka, choć obejmowała nauki nie teologiczne, to i tak gruntem jej była wiara w Boga. Inaczej wtedy być nie mogło.

4 polubienia

Słowo; scholastyka w tamtych czasach wcale nie jest tak jednoznaczne, jakby z tego quizu wynikało, albowiem i wśród duchownych był taki tytuł. Scholastyk, to także zakonnik lub kapłan, który miał pieczę na jakąś szkołą, a nawet kilkoma.
Scholastyk, to również uczony i nauczyciel, a także, heretyk w ówczesnym mniemaniu.

Imię Scholastyka wywodzi się w niezmienionej formie od wczesnego Średniowiecza.

4 polubienia

Jakby tak myslec to podzial na sacrum i profanum to nie Rewolucja Francuska wymyslila, a nawet nie Jezus.
Tomasz z Akwinu ten podzial przyklepal, reszta mial inne wyjscie? W XIII wieku Koscol walczyl mocno o przetrwanie.

2 polubienia

9/12 ale się cieszę :rofl: i to wiedziałem!

2 polubienia

Super! To i ja się cieszę.

1 polubienie

10/12
Całkiem fajny.
On wcale nie jest historyczny tylko fajny. :slightly_smiling_face:

4 polubienia

Komplecik! :smile:

3 polubienia