To mamy wielkie zwycięstwo!

Koty to koty. Zyja stadnie w klanach rodzinnych. Rys iberyjski zachowuje sie jak lekko zdziczaly kot domowy. Tyle, ze duze to jest. Zreszta zawsze żył w poblizu ludzi odławiajac nadmiar szczurow, krolikow czy innego szybko mnozacego sie drobiazgu.
Problem? To jak z wróblami w Chinach za Mao. Ktos uznal je za szkodniki. I rownowaga została naruszona.
Ja kociara, mialam mozliwosc kontaktu z tymi zwierzakami w ZOO , Jerez de la Frontera, gdzie przygotowuje sie mlode do w miare samodzielnego życia w parku narodowym/rezerwacie Doñana.

3 polubienia

A i ostatnio próbują rowniez stworzenie enklawy w Sierra Nevada. Ale kontrolowanej, zeby nie byla to hodowla wsobna.

2 polubienia

Jak tylko się rozmnożą to zamawiam takiego jednego Ryszarda Iberyjskiego [oczywiście na paczkomat proszę]:stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Ustaw sie w kolejce. Ja bylam pierwsza. Taki kotek rozwiazalby mi problem niektorych sasaiadow, posiadaczy znerwicowanych yorkow czy innych cziuaua.

3 polubienia

Do tego mój Misiek wystarczał.

A ostatnio na jego nowym miejscu pobytu pojawiły się skargi, że terroryzuje inne koty.

3 polubienia

Bo kocurki lubią mieć swoje terytorium łowieckie. A żbik szczególnie.

1 polubienie

Aktualnie Misiek bywa w domu krótko, w zasadzie, by się nażreć. I zaraz znika. Pewnie ma gdzieś w plenerze swoje miejsca do spania. Ale, jak miał być deszcz, to od razu się zadomowił na czas opadów, a jak przestało padać, natychmiast zakamforzył.

2 polubienia

Wszystko już rozmontowane łącznie z edukacją, do rozmontowania której namascił kogo trzeba…

1 polubienie

To w koncu dzikie zwierzatko. Oswojony, ale nie udomowiony :smile_cat:

1 polubienie

.o co …chodzi tu? :thinking: To wygląda tak, jakby ci co chcą zakazać uważali, że korepetycje znacząco warunkują sukces edukacyjny. Przecież człowiek ma wolną wolę i rodzica i sam może się uczyć. Jak ktoś chce to się nauczy.
"– W ramach badań pytaliśmy wyborców różnych partii, co oni by doradzili swoim liderom, żeby poparcie tych partii mogło się zwiększyć – powiedział naTemat.pl Marcin Duma, szef IBRiS.(…)Rezultat tego, co usłyszeli ankieterzy IBRiS jest dość zaskakujący. – W trakcie rozmów z wyborcami PiS pojawił się postulat tego, aby zakazać korepetycji, gdyż jest to sytuacja, która wprowadza nierówność – przekazał nam Marcin Duma. Szef IBRiS nazwał to “oczekiwaniem i pragnieniem”, które pojawia się jedynie wśród wyborców Prawa i Sprawiedliwości. "
Sprawiedliwość nakazuje, żeby wszyscy byli równo głupi.

4 polubienia