Ja to wszystko wiem, rozumiem, tyle, że nie mogę się z tym pogodzić. Co robić?
To, co napisałeś o Dzierżyńskim słyszałam. Słyszałam też, że miał spore zasługi w tępieniu komunistów, bo zlikwidował ich sporo, za niesubordynację, a nawet za drobniejsze występki - to tak z przymrużeniem oka
To już taka tradycja…
Oj siła siłą
Koty górą
Feliks, to osobliwa postać. Polski szlachcic, który się zbolszwizował całkowicie. Idealista komunistyczny do bólu. To on stworzył bolszewicki terror. Teoretycznie był drugim po Leninie, ale w praktyce, to nawet Lenin się go bał i po cichu zlecał zamachy na swego “bezpiecznika”. Trzy lub cztery, teraz nie pamiętam. Żaden się nie udał. Co ciekawe, Dzierżyński nie odnosił żadnych korzyści materialnych z tego, kim był. Mieszkał bardzo skromnie, tak samo się ożywiał i ubierał, nie zarabiał dużo. Jedyną przyjemnością w jego życiu było chadzanie do burdeli. Dlatego one po zwycięstwie rewolucji nie zastały przez bolszewię zniesione.
Wokół wzbudzał grozę. Jego podwładni nie znali dnia i godziny. Za najmniejszą podpadkę potrafił zastrzelić osobiście. Zresztą każdego, niezależnie od stanowiska, jakie ten każdy piastował.
Opisałeś psychopate
Dzierżyński starszy brat w podręcznikach jest wzorem hodowli sanatoria i inne takie
Dzierżyński, niewątpliwie psychopatą był.
A psychopatia jest zaraźliwa
Seks? To p0tlumaczy
Podobni opowiadał mi o nim mąż. Ja sama niczego na temat Dzierżyńskiego nie czytałam.
Idealista, poświęcał się za to w co wierzył :). Ale może to i lepiej, że nie mordował dla zysków ? Dla ofiary, to żadna różnica, ale…mordował morderców.
Bliskość rodziny Dzierżyńskiego jest spacer
Powody sadyzmu pojac
Niewinnych ludzi też, niestety.
Statystyka czuł się bezkarny
prawda; skutki uboczne