To teraz Białoruś?

Ja to wszystko wiem, rozumiem, tyle, że nie mogę się z tym pogodzić. Co robić?
To, co napisałeś o Dzierżyńskim słyszałam. Słyszałam też, że miał spore zasługi w tępieniu komunistów, bo zlikwidował ich sporo, za niesubordynację, a nawet za drobniejsze występki - to tak z przymrużeniem oka :slight_smile:

2 polubienia

To już taka tradycja…

Oj siła siłą :heart_eyes_cat:
Koty górą

Feliks, to osobliwa postać. Polski szlachcic, który się zbolszwizował całkowicie. Idealista komunistyczny do bólu. To on stworzył bolszewicki terror. Teoretycznie był drugim po Leninie, ale w praktyce, to nawet Lenin się go bał i po cichu zlecał zamachy na swego “bezpiecznika”. Trzy lub cztery, teraz nie pamiętam. Żaden się nie udał. Co ciekawe, Dzierżyński nie odnosił żadnych korzyści materialnych z tego, kim był. Mieszkał bardzo skromnie, tak samo się ożywiał i ubierał, nie zarabiał dużo. Jedyną przyjemnością w jego życiu było chadzanie do burdeli. Dlatego one po zwycięstwie rewolucji nie zastały przez bolszewię zniesione.
Wokół wzbudzał grozę. Jego podwładni nie znali dnia i godziny. Za najmniejszą podpadkę potrafił zastrzelić osobiście. Zresztą każdego, niezależnie od stanowiska, jakie ten każdy piastował.

5 polubień

Opisałeś psychopate
Dzierżyński starszy brat w podręcznikach jest wzorem hodowli sanatoria i inne takie

1 polubienie

Dzierżyński, niewątpliwie psychopatą był.

2 polubienia

A psychopatia jest zaraźliwa

1 polubienie

Seks? To p0tlumaczy

Podobni opowiadał mi o nim mąż. Ja sama niczego na temat Dzierżyńskiego nie czytałam.
Idealista, poświęcał się za to w co wierzył :). Ale może to i lepiej, że nie mordował dla zysków ? Dla ofiary, to żadna różnica, ale…mordował morderców. :wink:

2 polubienia

Bliskość rodziny Dzierżyńskiego jest spacer
Powody sadyzmu pojac

Niewinnych ludzi też, niestety.

Statystyka czuł się bezkarny

prawda; skutki uboczne :frowning: