To teraz czekamy na film Sekielskich?

“Rok we mgle”. Podobno 10,12…

1 polubienie

Kościół szczerze mówi, że pedofilia jest problemem… z tym, że z perspektywy kościoła: Problemem jest wyłącznie mówienie o niej.
Ten pokaz hipokryzji rządu… ministrów… hierarchów… to właśnie zmierzch kościoła w Polsce. Już się nie podniosą z tego upadku. Świat który znają ludzie tacy jak Kaczyński, właśnie się kończy. Kościół w Polsce właśnie upada ostatecznie. Za chwilę nie będzie w nim ludzi, a jego rola wyborcza i pomoc w legitymizacji władzy - odejdzie w niepamięć. Hierarchów czekają bardzo trudne czasy.

4 polubienia

Wyrażasz życzenie swoje i moje też.
Jednak tak to nie będzie. Śni mi się upadek z wielkim trzaskiem ale to może być co najwyżej powolne cichnące zamieranie. Kościół przetrwał dwa tysiąclecia i niemożliwym jest po prostu upadek. Choćby wszyscy się odwrócili i działalność zewnętrzna zamarła, to zgromadzony majątek, kapitał powiązań i zależności, dostępne profity spowodują, że pod martwą powłoką życie bić będzie.
A Sekielscy, po takiej zapowiedzi, powinni sobie zafundować prywatną firmę ochroniarską.

3 polubienia

Ja się na ten przykład baaardzo cieszę, że ludzie tacy jak Rydzyk wypowiadają się publicznie.
Nie podchodze do tego z oburzeniem jak większość. Dzięki tak głupim i lekceważącym problem pedofilii wypowiedzią tylko pokazują swoim wiernym, którzy posiadają jeszcze jakikolwiek kręgosłup moralny, że może jednak ten Rydzyk, ten Kościół to nie jest coś dobrego.
Kamera pokazująca jeszcze dodatkowo klaszczących polityków, prokuratora generalnego aka ministra sprawiedliwości i reszte śmietanki napawa mnie przekonaniem, że to już nie potrwa długo i w końcu to je*nie. Amen

2 polubienia

Przychylam się tu do zdania @Antykwa. Kościół w Polsce na tyle solidnie stoi w naszej rzeczywistości, że na mocno zauważalne zmiany trzeba będzie poczekać jeszcze dwie, może nawet trzy dekady, kiedy odejdzie pokolenie wierzące w nadczłowieczeństwo duchownych. Odejdzie również pokolenie kleru przekonane o swym nadczłowieczeństwie i przyjdzie się wszystkim zgodnie stąpać po tej samej ziemi.

3 polubienia

Spokojnie, o hierarchow bym sie nie martwila. KK dyspnuje w tej chwili takim majatkiem stalym, ze da sobie rade.
Chyba, ze wprowadzi sie rowniez dla nich podatek od nieruchomosci.
No i poki co maja konkordat.

2 polubienia

Przypomnialesd mi cos ze starego forum.Cos co wtedy sprawilo ze przestalem sie specjalnie przyznawac ze do tego forum naleze…Bylo to pod koniec panowania Obamy.Rozpetala sie dyskusja na temat końca USA…
Czytalem te kabotyńskie popisy sofistyczne i nie wierzyłem wlasnym oczom…A potem juz tylko śmiech który wracal co kilka dni na samo wspomnienie…
To co napisałes to jest tzw. wishfull thinking.Co jakis czas jakis lewacki prorok wyskakuje z podobnymi wizjami.
A kościól,jak na złość trwa dalej.Przezyl średniowiecznych papieży którzy prócz uwielbienia do wojen,cechowali sie absolutnym hedonizmem…
Przezyl najgorsze zbrodnie i terror w trakcie tzw.“rewolucji"w Meksyku,przeżył wszystkie znane nam formy komunizmu oraz dewiacje nazizmu.A Ty choć w kosciele ostatni raz byles w wieku zapewne lat 9 [u Pierwszej Komunii,jak mniemam…] czujesz sie upowazniony do wygłaszania sądow ostatecznych z cyklu"to juz koniec” :innocent:
Zawsze sie zastanawialem,co jest motorem napedowym u ludzi niewierzących by precyzować takie groteskowe wypady.Czyżby ta oslawiona tolerancja?Zapewne znalazlo by sie miejsce dla kolejnego z moich “ulubionych"terminów a mianowicie,empatii?
Zapraszam do Dominikanów w Poznaniu.Tam kosciola pustego wlasciwie nie ma nigdy,procz godzin nocnych…Zapraszam do mojej parafii w Letchworth,w Anglii…No chyba ze też powtarzasz za płatnymi idiotami z kregów Wyborczej ze"kościoly w Anglii pustoszeją” :innocent:
A ja Ci powiem ze nie tylko nie pustoszeją ale mają sie świetnie.W BBC w kazdą sobote i niedziele,sa programy muzyczne i przyrodnicze z udzialem duchowienstwa,nie wspominając juz o programach dla dzieci oraz osobnych kanalach ktorych tematyka jest strickte religijna [naliczylem takich 3 w naszym pakiecie].
No ale w Polsce juz dawno uznano ze ksiadz= pedofil i nie ma roznic,prawda?
Kryzys koscioła nie przekłada sie na kryzys wiary.Przynajmniej nie powinien u czlowieka myślącego.Arogancja kazdej wladzy,tej koscielnej takze,predzej czy pózniej kończy sie porażką.Bo to jest wymiar ludzki!
I to jest zasadnicze nieporozumienie.Stawianie znaku równości miedzy wymiarem ludzkim a boskim.Temat do rozwiniecia ale chyba nie tutaj :roll_eyes:

4 polubienia

Dobry w kazdym miejscu.
Czlowiekowi bez jakiejs formy sacrum kiepsko sie zyje, tylko to profanum poskrzypuje…
W obecnej postaci KK raczej nie przetrwa, zmiany sa konieczne. Ale stwor, ktory ewoluuje, choc powoli od 1700 lat (czyli chwili kiedy wyszedl z katakumb i zostal religia wiodaca) tak latwo nie da sie wykonczyc.

2 polubienia

No to się zdziwicie. Kościół upadnie, bo pozorne działania już ich wprowadziły na równię pochyłą. Tak samo nie wyobrażano sobie degrengolady kościoła w Irlandii. Zresztą, problemy kościoła to nie tylko Polska… Wystarczy spojrzeć jak uwikłany jest Dziwisz w afery zagraniczne. Jak zmienił się mit i świętość JPII. Do tego mamy religię w szkołach, która staje się coraz większym problemem dla kościoła… bo nic tak nie szkodzi wierze jak przymusowa indoktrynacja.
Cały czas mylący jest dla was mariaż ołtarzu z tronem… że politycy nie pozwolą… że kościół przetrwał niejedną zawieruchę…
Proponuję jednak zastanowić się: czy ktoś się będzie klepał z hierarchami po plecach, jak kościoły będą puste a głos kk osłabnie? Nie sądzę. Już widać słabość kościoła, który pozwala że politycy gramolą się na ambonę, zaczynają wypowiadać się zamiast biskupów… KK nie reaguje, bo jest tak słaby, że wyłącznie liczy na opiekę. Co im zostało? Wioseczki? Kibole i dziadkowie? Już się zdarza, że w małych miejscowościach ludzie zaczynają podnosić głowę, że domagają się odwołania proboszcza, że wychodzą z mszy na znak protestu.

Więc może i ja mam myślenie życzeniowe jak to napisał @collins02… ale Was to również dotyka, że nie widzicie nadchodzących zmian… Zakładacie że to co istnieje, jest wieczne. Nie jest. Kościół jest tańczącym kolosem na glinianych nogach… w dodatku sam sobie podstawia nogę w tym rozpaczliwym tańcu.

Kaz∂ego dnia coraz to nowe osoby odbierają dowody osobiste. To nie są już osoby zakotwiczone w naszej rzeczywistości dwudziestowiecznej. Idzie nowe. Nie wiem czy lepsze, ale tryby już ruszyły i zmielą te nasze stereotypy.

2 polubienia

Kolejny film który niczego nie zmieni. Sojusz tronu z ołtarzem trwa i “trwa mać”.
Tak pozostanie dopóki przy władzy będzie PiS.
Od kościoła odchodzą głównie młodzi ludzie. Reszta wciąż robi za barany.

Raczej nikt poważny nie twierdzi, że Kościół całkowicie upadnie. Chodzi tylko o to, żeby Kościół nie narzucał całemu społeczeństwu swoich poglądów pod pretekstem, że reprezentuje on 90% społeczeństwa, podczas gdy w rzeczywistości Kościół reprezentuje tylko 30% społeczeństwa.

Kościół katolicki nadal istnieje w Irlandii, ale nie zmienia to faktu, że stracił tam swoje wpływy polityczne.

3 polubienia

No to przeczytaj odpowiedz autora wątku…
Zgadzam sie z Tobą jak najbardziej.Nie dyskutuje na temat tych % bo kazdy podaje inne a nikt nie podaje zrodel swych przekonań.W kazdym razie jako zaciekły wróg pis-u stanowczo protestuje ze zrownywaniem pojec takich jak wiara,kościół,przekonania z przynależnością partyjną lub zapatrywaniami.To bardzo szkodliwe i bardzo niesprawiedliwe uproszczenie.

2 polubienia

Też uważam, że kościół nie upadnie, bo niby i dlaczego? Za to na pewno upadnie jego pycha i nadęte ego. Upadną jego feudalno-bizantyjskie maniery i archaiczna mentalnosć. Upadnie jego dominująca rola w społeczeństwie. A czy to źle? Kościół powinien być tym, do czego został powołany - organizacją religijną swoich wyznawców. A nie tak jak teraz, jak to powiedział dominikanin Maciej Zięba w wywiadzie dla Newsweeka: “Kościół w Polsce cierpi na syndrom tłustego kocura, jest mu wygodnie, ciepło, jest syty i zadowolony, nic nie musi robić, bo wszystko ma pod łapką”. Tyle tylko, że to nie będzie trwało wiecznie, ot choćby taki fakt – do seminariów duchownych zgłaszają sie w tej chwili śladowe ilosci kandydatów na księży, a to zaowocuje za kilkanaście lat, gdy nie będzie kim obsadzać parafii.

4 polubienia

Bo kandydaci na tluste koty maja inne mozliwosci.
A i w wielu krajach szanse na oficjalny zwiazek z wybrana osoba tez.
Skonczy sie jak z tymi mieszkancami swietej gory Atos - ciekawostka historyczno socjologiczna rodzaju leprozorium.

1 polubienie