To w Polsce w końcu trzeba czy nie trzeba chodzić w masce w sklepach

Jeżeli ktoś jest zdziwiony tym że w Niemczech na stacji benzynowej trzeba w masce… Przecież to w Polsce od dawna trzeba było nawet na ulicy chodzić w masce a teraz zdziwieni?

https://m.sportowefakty.wp.pl/mma/887125/european-fight-masters-3-jedziemy-na-gale-mma-w-dobie-koronawirusa

Niemcy są zorganizowani i zdyscyplinowani. Najlepiej radzili sobie z covidem. A w Polsce najpierw wszystko na raz zablokowali a potem wszystko na raz uwolnili. Zero planu i pomyślunku

Czyli możesz wejść do sklepu bez maski?

Ja tak robię. Niektórzy sprzedawcy zwracają na to uwagę ale generalnie mają to w piździe.

Tutaj odkąd trzeba, to nie spotkałem jeszcze nikogo bez.

Polacy myślą że covid został na Śląsku.

Nawet nie wiecie jak się Ślązaków teraz traktuje. Są już setki newsów na FB. Kierowcy spychają Ślązaków jadących nad morze z autostrady. Są też pogróżki, akty wandalizmu, przebite opony.

2 polubienia

Odmawiają nam rezerwacji w hotelach, zwracają zaliczki kiedy się dowiadują że ze Śląska.

1 polubienie

U mnie taniej, tylko 100 euro :rofl:
Ale sa obowiazkowe zawsze, jesli nie mozna zachowac odleglosci 1,5 m, pomieszczeniach zamknietych i srodkach komunikacji zbiorowej.
Wylaczono dzieci do 6 roku zycia i wzgledy medyczne.
Ale dzieciaki czesto noszą nasladujac doroslych.
A ogolnie przepis jest jeden - zachowac zdrowy rozsadek i nie popadac w panike.

1 polubienie

PiS zrobil Slaskowi czarny PR.
Obawiam sie, ze gdyby zrobiono tyle testow jak na Slasku gdzie indziej to wyniki bylyby zblizone.

3 polubienia

Najlepiej przebadany region. Kilkanaście tysięcy chorych na 4,5 mln. Kropelka w morzu. 90% choruje bezobjawowo.

1 polubienie

Hue hue hue

Póki co to tu w regionie kopalnie mają swe ośrodki wczasowe nad jeziorem - 7 km odemnie, tereny ogrodzone, budynki szażyzna zaniedbane ale z wypożyczalnią sprzętu / łódki, kajaki itd / część z nich jest aktywna teraz - zjeżdżają się prywatnie samochodami / nie autokarami jak kiedyś / od wczoraj mamy w okolicy aż 2 zakażenie wirusem dodatnie, jakoś nikt nie kojarzy by wirusa przywieżli górnicy, są nasilone kontrole sanepidu, policji i WOT, i maseczki + rękawiczki, jest masa komunikatów w radiu regionalnym

Więcej testów wykonuje się w województwie mazowieckim… A małopolska ma tylko trochę mniej zrobionych testów od województwa śląskiego i jest na trzecim miejscu. A różnica pomiędzy tymi województwami a śląskim pod względem wykrytych przypadków jest olbrzymia… W maloposlce powinno być według proporcji pewnie około 10 tys przypadków a w mazowieckim hohoho XD

W moim mieście bywają ponoć jakieś akcje dyscyplinujące. Legendy podają, że ostatnio w Biedrze policja ukarała kilkoro klientów i dwie ekspedientki. Do Śląska mam jakieś pięć godzin jazdy.

1 polubienie