Trzecia odsłona quizu staropolskiego

Chcieliście – to macie!
Autorstwo moje, recenzowany przez eksperta @Birbanta.

4 polubienia

Tak po nocy?
14/15 tryzna spudlowana.
Ale moze tak lepiej?

4 polubienia

Przesądna?

2 polubienia

Lepsze gody, niż tryzna. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

13 / 15 żle stypa i pokrzywnik🤔

3 polubienia

Nie wiem z jakiego źródła pochodzą te dzisiejsze słowa. W każdym razie nie z tego z którego ja czerpałem moją skromną wiedzę. 9/15, niektóre punkty ustrzelone. image

6 polubień

Tylko nieźle (dziesięć)

5 polubień

13/15. W tym jedno pytanie podpowiedziane przez Was (tryzna) :joy:

5 polubień

@Antykwa słowa te pochodzą ze słownika staropolskich słów autorstwa Ornatowskiego

3 polubienia

W innym słowniku staropolszczyzny większość z nich nie figuruje.

1 polubienie

Widocznie sa już tak bardzo zapomniane.

1 polubienie

Myślę że najsensowniejszy byłby taki sprawdzian znajomości słów które odeszły w niepamięć, który obejmowałby zwroty które można spotkać w książkach historycznych, beletrystycznych, nie dziełach naukowych. Byłby to sprawdzian połączony z edukacją do wykorzystania przy dalszym czytaniu.

2 polubienia

Ciekawy pomysł, tez myślałem o tym. Ale to wymaga sporej pracy ze źródłami

2 polubienia

I ja, właśnie takie staram się robić. Zostało mi jeszcze kilka w pamięci. Pogmeram w niej głębiej i zaserwuję następnego quiza. Ale nieco później, coby się nie przejadło.

2 polubienia

Kulinarny to moze bym z XIX wiecznych, tych co mam to wygrzebala. Nazwy potraw i naczyn tez sie zmienialy.

3 polubienia

Nie pracy ze źródłami tylko dłuższego przygotowywania się, notowania w trakcie normalnego czytania. Albo zapamiętywania jak kto taki łeb ma.

3 polubienia

Też myślę że lepiej nieco później. Jest tylko pewne niebezpieczeństwo, bo Ty za dużo zbyt poważnych dzieł czytasz.:wink:

3 polubienia

Może być kulinarny, może być iberyjski, byle na odpowiednio strawnym poziomie.

2 polubienia

Ponieważ niepoważny jestem, to się upoważniam dziełamy… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

8/15 czyli w normie.Przy dobrej koncowce…Tym razem po raz pierwszy w wiekszosci przypadkow,wybieralem z dwóch ale i tak,malo celnie…

4 polubienia