Chcieliście – to macie!
Autorstwo moje, recenzowany przez eksperta @Birbanta.
Tak po nocy?
14/15 tryzna spudlowana.
Ale moze tak lepiej?
Przesądna?
Lepsze gody, niż tryzna.
13 / 15 żle stypa i pokrzywnik🤔
Nie wiem z jakiego źródła pochodzą te dzisiejsze słowa. W każdym razie nie z tego z którego ja czerpałem moją skromną wiedzę. 9/15, niektóre punkty ustrzelone.
Tylko nieźle (dziesięć)
13/15. W tym jedno pytanie podpowiedziane przez Was (tryzna)
@Antykwa słowa te pochodzą ze słownika staropolskich słów autorstwa Ornatowskiego
W innym słowniku staropolszczyzny większość z nich nie figuruje.
Widocznie sa już tak bardzo zapomniane.
Myślę że najsensowniejszy byłby taki sprawdzian znajomości słów które odeszły w niepamięć, który obejmowałby zwroty które można spotkać w książkach historycznych, beletrystycznych, nie dziełach naukowych. Byłby to sprawdzian połączony z edukacją do wykorzystania przy dalszym czytaniu.
Ciekawy pomysł, tez myślałem o tym. Ale to wymaga sporej pracy ze źródłami
I ja, właśnie takie staram się robić. Zostało mi jeszcze kilka w pamięci. Pogmeram w niej głębiej i zaserwuję następnego quiza. Ale nieco później, coby się nie przejadło.
Kulinarny to moze bym z XIX wiecznych, tych co mam to wygrzebala. Nazwy potraw i naczyn tez sie zmienialy.
Nie pracy ze źródłami tylko dłuższego przygotowywania się, notowania w trakcie normalnego czytania. Albo zapamiętywania jak kto taki łeb ma.
Też myślę że lepiej nieco później. Jest tylko pewne niebezpieczeństwo, bo Ty za dużo zbyt poważnych dzieł czytasz.
Może być kulinarny, może być iberyjski, byle na odpowiednio strawnym poziomie.
Ponieważ niepoważny jestem, to się upoważniam dziełamy…
8/15 czyli w normie.Przy dobrej koncowce…Tym razem po raz pierwszy w wiekszosci przypadkow,wybieralem z dwóch ale i tak,malo celnie…