Nie odmawiam
To tak, jak ja wódki…
Ja dzis, żeby wymienic baterie w zegarku (a to jest zegarmistrz i jubiler w jednym) stalam w kolejce na zewnatrz prawie pol godziny - do sklepu wpuszczaja po jednej osobie, a chetnych do zakupu prezentu gwiazdkowego troche bylo.
Ale tu arabskim obyczajem, kobitki, zwaszcza starsze obwieszone zlotem jak choinki, a i panowie sobie lancucha i sygnetu “rodowego” w stylu cyganskim nie odmowia.
Jak “choinka to choinka”!
TRADYCJA zawieszania świecidełek jest stara jak historia ludzkości.
Mnie nie przeszkadza i w oczy nie razi,niech się kobitki poczują LUKSUSOWO…
Jest tylko jedna melodia,której po tym roku chyba przestanę słuchać…
Powiedz nam @Mamita któraż to, bo ja się nie domyślam, może inni też nie.
Mogę jeszcze dodać, że kiedyś oglądałem film dokumentalny o wydobyciu złota chyba w RPA. Okazuje się, że jest to bardzo szkodliwe dla środowiska i okolicznych mieszkańców, a na jedną obrączkę trzeba ponoć wydobyć aż jedną wywrotkę ziemi.
I jak skończyła się tamta historia?
To akurat nie takie niespotykane. Znam firmę, która obcięła benefity pracownikom, ale na postawienie pomnika jakiegoś stworzenia z brązu za kilka milionów było ją stać…
@Antykwa Sprzedają obrączki, pierścionki zaręczynowe, krzyżyki na chrzty i komunię. Moja szwagierka życzy sobie biżuterię na okrągłe rocznice i z okazji narodzin dziecka (na razie dwoje). Mnie się wszystko podoba, ale tylko oglądam, bo wiem że nie miałabym kiedy nosić i do czego. Lubię drobne sportowe najlepiej plecione bransoletki - takie trochę etno do noszenia na co dzień i do wszystkiego.
Musieli zamknąć jeden punkt w dobrym miejscu
Zlota na Ziemi jest duzo, tylko jest bardzo rozproszone.
Gdzies mi sie o uszy obilo, ze w organizmie mamy ok. 10 miligramow zlota dzialajacego jako katalizator
Z wiekiem ta ilosc maleje, wiec noszenie zlotej bizuterii az tak glupie nie jest, bo przez skore troche sie wchlonie.
A ta wywrotka ziemi to mnie nie dziwi.
Co znaczy tych parę drobnostek wobec setek (może tysięcy) precjozów na eleganckich poduszkach w każdym sklepie. I wobec ilości tych sklepów, prawie tyle ile aptek, w kraju. Pustki w sklepach są faktem, nie moim wymysłem.
@Antykwa Wcześniej czy w okresie covidowym? Czy gdyby ta sprzedaż im się nie opłacała otrzymywaliby te wszystkie punkty? Raczej nie…
Oplaca sie, zloto w tzw. wyrobie jest duzo drozsze niz w sztabce. A dodaj jeszcze narzut za marke?
To niewazne, ze to co sprzedaja to produkcja tasmowa, ludzki snobizm nie zna granic, noszenie bizuterii od… Jest warte kazdej ceny.
Wcale nie raczej.
Ja te salony ociekające złotem podziwiałem zawsze. Z daleka.
ja tam czasem wystawy ogladam.
ale ogolnie najczesciej skorka (czyli wyrob) nie bywa wart wyprawki (ceny) a od czasu jak unia dopuscila jako bizuterie (nie paciorki) z dmuchanego zlota wypelnianego plastikiem (uwaga na wyroby hiszpanskiej firmy TOUS, wygladaja masywnie, ale czesto wiecej tworzywa niz zlota) to sie obrazilam na te pozlotki.
Złoto jest potrzebne do elektroniki, ale większość złota idzie na biżuterię, lokatę kapitału itp.
do zycia zloto tez jest niezbedne.
a jak rozne kultury odnosily sie do tego kruszcu?
Aztekowie i inne kultury tamtego kregu reaktowaly je uzytkowo - jako jedyny chyba metal, ktory nie wymagal jakiegokolwiek wysilku - po prostu byl, sluzyl jako material na dekoracje, tamtejszym bogom bardziej podobala sie ludzka krew.
a konkwista przy okazji zwozenia zdobycznego zlota zafundowala Europie inflacje na skale niespotykana w historii - dodajac do tego zawirowania zwiazane z wygnaniem innowiercow (z reguly zajmujacych sie czyms pozytecznym) z Hiszpanii nic dziwnego, ze po dosc krotkim czasie gospodarka zaczela byc nie tylko uzalezniona od kolejnych podbojow kolonialnych, ale po pewnym okresie zjechala do poziomu jednej z najslabszych w Europie.
co zreszta poglebil wiek XX - tak do lat 70 (czytaj smierci Franco) - poczatkowo bardzo slaba wladza krolewska, pozniej wojna domowa i dyktatura.
mnie to niepokoi, bo obecnie korzystajac ze slabosci obecnego krola elementy komunistyczne pchaja sie na afisz. a nie da sie ukryc, ze idea takich samych zoladkow w czasach kryzysu jest pociagajaca.
a wracajac do reklamy za grube miliony i jednoczesnie wyciaganie reki po jalmuzne panstwowa? jakie straty? najwyzej nie zarobia tyle ile planowali. biznes jest ryzykiem.
Nie oglądasz tv?
Wyłączasz reklamy w czasie ich odtwarzania?
Właśnie. Przycisk MUTE jest najczęściej używanym przyciskiem na moim pilocie.