Trzy biedne pracownice na których dochody potrzeba dotacji z tarczy COVID

Nie odmawiam :wink:

1 polubienie

To tak, jak ja wódki… :tumbler_glass:

1 polubienie

Ja dzis, żeby wymienic baterie w zegarku (a to jest zegarmistrz i jubiler w jednym) stalam w kolejce na zewnatrz prawie pol godziny - do sklepu wpuszczaja po jednej osobie, a chetnych do zakupu prezentu gwiazdkowego troche bylo.
Ale tu arabskim obyczajem, kobitki, zwaszcza starsze obwieszone zlotem jak choinki, a i panowie sobie lancucha i sygnetu “rodowego” w stylu cyganskim nie odmowia.

3 polubienia

Jak “choinka to choinka”!
TRADYCJA zawieszania świecidełek jest stara jak historia ludzkości.
Mnie nie przeszkadza i w oczy nie razi,niech się kobitki poczują LUKSUSOWO… :wink:
Jest tylko jedna melodia,której po tym roku chyba przestanę słuchać… :innocent:

2 polubienia

Powiedz nam @Mamita któraż to, bo ja się nie domyślam, może inni też nie. image

2 polubienia

Mogę jeszcze dodać, że kiedyś oglądałem film dokumentalny o wydobyciu złota chyba w RPA. Okazuje się, że jest to bardzo szkodliwe dla środowiska i okolicznych mieszkańców, a na jedną obrączkę trzeba ponoć wydobyć aż jedną wywrotkę ziemi.

3 polubienia

I jak skończyła się tamta historia?

1 polubienie

To akurat nie takie niespotykane. Znam firmę, która obcięła benefity pracownikom, ale na postawienie pomnika jakiegoś stworzenia z brązu za kilka milionów było ją stać… :wink:

2 polubienia

@Antykwa Sprzedają obrączki, pierścionki zaręczynowe, krzyżyki na chrzty i komunię. Moja szwagierka życzy sobie biżuterię na okrągłe rocznice i z okazji narodzin dziecka (na razie dwoje). Mnie się wszystko podoba, ale tylko oglądam, bo wiem że nie miałabym kiedy nosić i do czego. Lubię drobne sportowe najlepiej plecione bransoletki - takie trochę etno do noszenia na co dzień i do wszystkiego.

2 polubienia

Musieli zamknąć jeden punkt w dobrym miejscu

1 polubienie

Zlota na Ziemi jest duzo, tylko jest bardzo rozproszone.
Gdzies mi sie o uszy obilo, ze w organizmie mamy ok. 10 miligramow zlota dzialajacego jako katalizator
Z wiekiem ta ilosc maleje, wiec noszenie zlotej bizuterii az tak glupie nie jest, bo przez skore troche sie wchlonie.
A ta wywrotka ziemi to mnie nie dziwi.

2 polubienia

Co znaczy tych parę drobnostek wobec setek (może tysięcy) precjozów na eleganckich poduszkach w każdym sklepie. I wobec ilości tych sklepów, prawie tyle ile aptek, w kraju. Pustki w sklepach są faktem, nie moim wymysłem. image

@Antykwa Wcześniej czy w okresie covidowym? Czy gdyby ta sprzedaż im się nie opłacała otrzymywaliby te wszystkie punkty? Raczej nie…

Oplaca sie, zloto w tzw. wyrobie jest duzo drozsze niz w sztabce. A dodaj jeszcze narzut za marke?
To niewazne, ze to co sprzedaja to produkcja tasmowa, ludzki snobizm nie zna granic, noszenie bizuterii od… Jest warte kazdej ceny. :wink:

2 polubienia

Wcale nie raczej.
Ja te salony ociekające złotem podziwiałem zawsze. Z daleka.

1 polubienie

ja tam czasem wystawy ogladam.
ale ogolnie najczesciej skorka (czyli wyrob) nie bywa wart wyprawki (ceny) a od czasu jak unia dopuscila jako bizuterie (nie paciorki) z dmuchanego zlota wypelnianego plastikiem (uwaga na wyroby hiszpanskiej firmy TOUS, wygladaja masywnie, ale czesto wiecej tworzywa niz zlota) to sie obrazilam na te pozlotki.

3 polubienia

Złoto jest potrzebne do elektroniki, ale większość złota idzie na biżuterię, lokatę kapitału itp.

1 polubienie

do zycia zloto tez jest niezbedne.
a jak rozne kultury odnosily sie do tego kruszcu?
Aztekowie i inne kultury tamtego kregu reaktowaly je uzytkowo - jako jedyny chyba metal, ktory nie wymagal jakiegokolwiek wysilku - po prostu byl, sluzyl jako material na dekoracje, tamtejszym bogom bardziej podobala sie ludzka krew.
a konkwista przy okazji zwozenia zdobycznego zlota zafundowala Europie inflacje na skale niespotykana w historii - dodajac do tego zawirowania zwiazane z wygnaniem innowiercow (z reguly zajmujacych sie czyms pozytecznym) z Hiszpanii nic dziwnego, ze po dosc krotkim czasie gospodarka zaczela byc nie tylko uzalezniona od kolejnych podbojow kolonialnych, ale po pewnym okresie zjechala do poziomu jednej z najslabszych w Europie.
co zreszta poglebil wiek XX - tak do lat 70 (czytaj smierci Franco) - poczatkowo bardzo slaba wladza krolewska, pozniej wojna domowa i dyktatura.
mnie to niepokoi, bo obecnie korzystajac ze slabosci obecnego krola elementy komunistyczne pchaja sie na afisz. a nie da sie ukryc, ze idea takich samych zoladkow w czasach kryzysu jest pociagajaca. :japanese_ogre:
a wracajac do reklamy za grube miliony i jednoczesnie wyciaganie reki po jalmuzne panstwowa? jakie straty? najwyzej nie zarobia tyle ile planowali. biznes jest ryzykiem.

2 polubienia

Nie oglądasz tv?
Wyłączasz reklamy w czasie ich odtwarzania?

2 polubienia

Właśnie. Przycisk MUTE jest najczęściej używanym przyciskiem na moim pilocie.

1 polubienie