Skład tutaj skromny. W końcu jakiś diabeł wbije i zacznie pierniczyć na inny temat
Niestety mogę, ale może po dwóch tygodniach …
Raczej miesiącach
Diabelku, nie bylbys pierwszym czartem co w historii namieszal
No bo Jacek współpracuje z USA i Zachodem no to nie ma co się dziwić, że tak świat postrzega … Mi już nie raz udowodnił, że wie o czym mówi, a też nigdy nie ukrywał, że nie jest takim optymistą jak Amerykanie co do obecnej rywalizacji USA-Chiny Ja tam mam do niego wielki szacunek, a to naprawdę rzadko się zdarza w moim postrzeganiu co do “Polaków” … A mam na myśli znawców i znaFców życia XD z internetu …
Poza tym bądźmy szczerzy … Czy to zarzut, że postrzega świat tak jak do niedawna niekwestionowany hegemon świata ? To bardzo ważne, żeby znał światopogląd innych państw, a jak dla mnie JB jest mimo wszystko jak na jego możliwości wszechstronny (nigdy nie uważał się za ekonomistę chociażby, ale za to takich bardzo chętnie słucha krytycznym okiem …)
Poza tym bądźmy szczerzy … Dużo ważniejsze jest co myślą takie USA, Chiny, Niemcy, Rosja, Francja, UK, Japonia niż chociażby Włochy czy Hiszpania - już nie wspominając o Polsce …
Jak widziałaś ten film to go podeślij Ja go nie widziałem, a i tak uważam, że od tamtego policjanta powinno się wyciągnąć konsekwencje …
Podobnych bredni jeszcze nie czytalem w tym roku.Tobie sie pewnie podoba ta masa zbrodni jaka obecnie ma miejsce na ulicach Ameryki?Ale malo ci i jeszcze bys chcial nagonki…
Gdzie byles jak czarni mordowali innych,w tym i swoich,za co wypelniaja w 3/4 wszystkie wiezienia w Stanach?Gdzie byles gdy gwalcono Polke w Rimini?Pewnie pytales @Birbanta o Krzyżaków…
Tobie przydalaby sie stala korespondencja z Wielkiej Brytanii na temat gwaltow,zabojstw i uprowadzen.Tu przynajmniej sie nie patyczkuja i pokazuja zdjecia w prasie.Zgadnij czyje?
Dobra,pisz sobie…W koncu to nie było do mnie…
Pokazywali to u mnie w programie publicystycznym ostrzegajac, ze tresc drastyczna, bez cenzury, dzien pozniej, zanim sie to szalenstwo zaczelo. To bylo na panstwowej TV, sprawdze czy jest dostepny na ich portalu w archiwum.
Co do kompetencj JB jako analityka nie mam nic, ale bycie kims takim nie gwarantuje nieomylnosci, zwlaszcza, ze jak piszesz czesto nie bierze od uwage aspektu gospodarczego. Co w przypadku Chin jest podstawa, nawet Trump to wie, choc zabral sie za to od przyslowiowej du^^y.
Chinczycy niestety tradycje handlowe maja z czasow kiedy nasi (w tym Trumpa) przodkowie z dzidami na niedzwiedzie sie zasadzali, a zydowscy przodkowie jego ziecia dopiero oswajali wielblady gdy w krolestwie Qinb ustalano standardowy rozstaw osi wozow i powozow. Wiec z nimi trzeba ostroznie, a dla “zachowania twarzy” sa popelnic kazde szalenstwo. Ich kodeks etyczny mocno rozni sie od naszego.
Nie podoba mi się, ale zgadnij co jest przycyzną tego wszystkiego ? Ano rasizm w USA … Aby coś zatrzymać najzwyczajniej w świecie trzeba coś w życiu zmienić… Właśnie mi się to nie podoba i dlatego uważam, że powinni konsekswencje publicznie i szybko wyciągnąć z tamtego gliniarza zamiast czekać nie wiadomo jak długo bez sensu jak sprawa niepotrzebnie eskalowała/eskaluje …
Przyrównywanie do tego gwałcenia Polki w Riminii to też jest szczyt głupoty, bo jedna sprawa nie ma za wiele wspólnego z drugą … To tak jakby Niemców nazywać dzisiaj zbiorowo hitlerowcami, Chorwatów ustaszami, Polaków moherami, a Rosjan komunistami … Gdzie Włochy do USA … Każdy odpowiada za swoje występki nie zależnie od pochodzenia …
Swoją drogą ciekawe jest, że Indian tak zawsze bronisz, a czarnych już nie …
EDIT: A przecież wszyscy wiemy, że nie ma świętych społeczeństw …
Nie tyle nie bierze pod uwagę aspektu gospodarczego co po prostu nie uważa się za ekonomistę … Słucha różnych ludzi, ale sam ekonomistą z wykształcenia nie jest i nie zamierza w tej sprawie udawać kogoś innego … Ale interesuje go aspekt ekonomiczny bardzo co nie raz z drugiej strony podkreślał
Po prostu nie kreuje się na gwiazdę jak Maxiu Srolonko, JKM czy nawet Drewniak z Historii bez Cenzury … To wszystko przy całej omylności jako istoty ludzkiej dodaje JB potężnej powagi …
Poza tym spróbuj na internecie znaleźć kogoś lepszego od JB - mało kto tam dorasta mu do pięt, a przy tym wszystkim JB jest bardzo skromną postacią …
Sadząc po ostatnim zdaniu,kompletnie nic nie rozumiesz albo nie chcesz.Tak to juz jest jak sie ma buzie zapchaną wszedzie widzianym"rasizmem".
Ale skoro juz jestesmy przy tym smiesznym dzisiaj slowie…Rasizm to mamy wsrod czarnych co bylo widac setki razy a najczytelniej ostatnio wsrod elektoratu pana Obamy.Zapewne nie slyszales nigdy o czarnych panterach ani tym bardziej o Malkolmie X…Zreszta przy takim nastawieniu jakie prezentujesz,rozmowa jest delikatnie mowiac,o kant doopy.
Widziales kiedys by biali wzniecili wojne domowa bo ktos zgwalcil/porwal lub zabil biała dziewczyne?Otóz nie.To jest specjalność czarnych wlasnie.Poza tym,czarnych a nie Indian.
Podbijasz bebenek porownujac czarnych z prawowitymi wlascicielami tej ziemi.Taka glupota nazywa sie w swiecie od lat DEMAGOGIĄ.I tego watku kontynuowac nie bede bo to ponizające.
Kto do coorvy nedzy,prezentuje tutaj muzyke jazzowa lub bluesową,w 70-80%,czarną jak nie ja?Tym samym przywracając im ludzką twarz?
Kto pisal O Toni Morrison czy Jamesie Baldwinie [nota bene rasiście jakich malo]?Wiesz w ogole o kim mowie?
Kto pisal o Chiwetelu Ejijoforze,Dorianie Harewoodzie,Jamie Foxie czy o Forescie Whitakerze?Zawsze w pozytywnym swietle…
To co napisales przy okazji gwaltu na Polsce jest tak prymitywne ze wyraznie widac iz "twoj ból jest wazniejszy"niz inne.A to mi na dzisiaj wystarczy.Z chołota z ulic nie rozmawialbym nawet gdyby mi za to placili.
I tu tez juz powiedzialem az nadto.
Od 3:25 do 5:17 o Kazimierzu Wielkim (Władysławie łokietku)
A poza tym co to za różnica ? I Wojnę Światową rozpętali Austro-Węgrzy bo zamordowano arcyksięcia Franciszka Ferdynanda …
Takich przykładów w historii można szukać bardzo dużo …
O Malkomie X słyszałem - o czarnych panterach chyba nie …
Ta a czarnych w nieludzkich warunkach do Ameryki sprowadzano … Gdzie wielu z nich umierało zanim ich tam w ogóle doprowadzono … Także dla mnie to jest CHORE, żeby nie widzieć w tym krzywdy też dla czarnych …
Właśnie to pokazuje, że próbujesz argumentować przeciw czemuś czymś co mało ma wspólnego z obecną sprawą …
To trochę tak jakby ktoś uważał wszystkich Polaków za gwałcicieli bo jakiś Polak kogoś zgwałcił …
Swoją drogą już lepiej, że kogoś zgwałcono niż złożono w ofierze, a to Indianom się na pewno zdarzało (czarnym być może też bo w końcu nawet i białym się zdarzało) …
C. d. Już nie mówiąc o historii Włoch, bo przypominam, że Włochy zjednoczyły się dopiero w XIX wieku … Także szczegółów nie pamiętam, ale wiem, że we Włoszech a także w Niemczech co najmniej takie rzeczy też się działy …
Bo prostu ta “argumentacja” nie jest absolutnie żadną argumentacją, a tylko i wyłącznie wjeżdzaniem na emocje… Wiadomo - była to tragedia, ale Ona nie ma związku z obecną sytuacją (zamieszkami) w USA …
A Ja jako racjonalista, a nie jakiś emocjonalista najwyraźniej w świecie zauważam pewne prawidła …