Jak myślicie ? Czy chociaż Oligarchia w USA przynajmniej do niedawna była o dziwo dość zdrowa, to przy narastającej rywalizacji z Chianmi, gdzie Chińczycy nie wojują w standardowy sposób, może przestać być taki zdrowy dla USA ?
Już np. Trump oskarżał Światową Organizację Zdrowia WHO o prochińskość …
Kiedyś istniała Unia Polsko-Litewska, a dzisiaj najzdrowsze rozwiązanie widać w sojuszu Niemiec z Polską (Jeśli o naszą Polską rację stanu chodzi) …
Wiadomo - Polska z Litwą też miały ciągłe spory ze sobą, a teraz Niemcom i Polakom też pewne spory się ze sobą pojawiają co jest absolutnie naturalne …
Obecnie Białoruś jest w takiej sytuacji, że jest bardziej uzależniona od Rosji niż wpływów Niemiec i Polski razem wziętych nawet przy wspieraniu Białorusi przez Chiny …
Stalin sprawił, że III RP swoje granice ma bardziej na Zachodzie - tj podobne do tej z Dynastii Piastów przed rozbiciem dzielnicowym … A to sprawia, że idea międzymorza jest sporo bardziej utrudniona bo ZSRR odebrało nam Kresy Wschodnie …
To też sprawia, że chociaż stare idee mają sens, to są one dużo bardziej odległe obecnie i my musimy nowej przyszłości upatrywać między innym z Niemcami, głównie z przeciwważeniem ich wpływów z innymi państwami obecnej UE czy NATO
W związku z tym widzę sojusz Niemiec i Polski jako coś w stylu dawnej Unii polsko-litewskiej …
Jakie jest źródło ukraińskiego oligarchionizmu ? Czy jest związane z polską oligarchią (magnaterią) ? Chyba nie bo potem były rozbiory, IIRP vs ZSRR i komunizm ostatecznie …
Co jest zatem źródłem obecnego oligarchionizmu na Ukrainie i czy myślicie, że to się może zmienić na lepsze (moim zdaniem, nie, ale może się mylę …
To pierwsze? Byl kiedys taki dowcip
Na zjezdzie Komunistycznej Parii Chin zasranawiano sie czy pozwolic na wybor 80-letnigo mlodziana do Komitetu, bo moze miec za malo doswiadczenia zyciowego.
Co do dlugowiecznosci i zdrowia amerykanskiego establishmentu? Jak masz dostep do najnowszych osiagniec medycyny i nie zywisz sie w McDonalds to masz zawsze szanse dluzej pozyc😀
Wiadomo - Unia Europejska Unią Europejską, ale leżymy tu gdzie leżymy i fakty są takie, że Niemcy są 4 największą gospodarką na świecie (i największą w Europie) i jest to nasz największy partner gospodarczy bo stosunkowo najbliżej nam do Niemiec ze wszystkich gigantów w stosunku do między innymi takich państw jak Francja, UK, Włochy czy Hiszpania
No i dobrze, jestesmy w tej samej organizacji gopodarczej i nie nalezy jej rozsadzac od srodka. A prowadzic umiejetna politke zamiast miec wieczne fochy i poczucie krzywdy.
Covid pokazal, ze model gospodarczy z Chinami jako “producentem wszystkiego” tylko karmi Panstwo Srodka i jest bardzo niestabilny - w ekonomii i polityce monopole nigdy nie byly gwarantem powodzenia, o demokracji juz nie mowiac.
Zreszta izolacjonizm, z monopolem panstwowo-mafijnym, do ktorego dazy pierwszy sort tez nie.
Jak ma razie Niemcy pokrzykuja jaka to silna gospodarke maja, ale zobaczymy. Trump tez namieszal. Zobaczymy co z obecnego kryzysu sie wyloni? Na razie za duzo niewiadomych. Szykuja sie zmiany zwiazane z rewolucja cyfrowa, czarni rasisci niszcza pomniki bialych (na razie tylko pomniki), duza czes bialych i innych “ras” popierajac ten obled dobrowolnie wklada glowy w otwor gilotyny, Chinczycy boja sie pekniecia wydmuszki inwestycyjnej, ktora moze skonczyc sie totalnym zalamaniem gieldy, nie tylko chinskiej, ale na calym swiecie. Takim, ze 2008 bedzie przy tym pikus. No i Afryka dzika do zagospodarowania. Ale biorac pod uwage Black Lives Matter nie pojdzie to tak latwo jak by sie moglo jeszcze kilka lat temu moglo wydawac.
Amerykanie to też “debile” w tym sensie, że nie tworzą politycznej nagonki na to, że rasiści którzy traktują czarnych jak jakiś podludzi to antyamerykańscy anarchiści … Odpowiedź powinna iść w wiele stron … Prawda jest taka, że tamtego policjanta powinni po prostu skazać na karę śmierci i byłoby po sprawie … Tym bardziej, że to Stany Zjednoczone, a nie UE …
Nie wydaje mi sie. Biali rasisci i do tego czesto faszyzujacy lub odrzucajacy wladze federalna w imie zwobod obywatelskich dorobiliby sie swojego meczennika. Zreszta wyroku jeszcze nie ma, niewykluczone, ze tak sie stanie.
Pyranie gdzie go beda sadzic, musialabym poszukac - nie we wszystkich stanach jest kara smierci.
Im prędzej tym lepiej … Byłoby po sprawie… A dla takich śmieci Ja nie mam żadnego szacunku … A zdaję sobie sprawę z wielu problemów, ale to niczego nie tłumaczy w tej sprawie akurat …
Całe USA obiegł film jak to wyglądało także … Osobiście tego filmu nie widziałem, ale ten film był przyczyną tego co się działo ostatnio w USA
Podejrzewam, że niemal na pewno zna On Jacka Bartosiaka … Nawet jeśli nie nieomylny jak twierdzicie z birbantem to i tak jest on dla Mnie jednym z niewielu autorytetów - On sam nie uważał się nigdy za wszystkowiedzącego …
A co do wyroku śmierci … Uważam, że w tej sprawie byłoby tak najlepiej … Zaraz cała policja w USA by się ogarnęła … Nie takie rzeczy miały miejsce w przeszłości, a pomogłoby to opanować pewne nastroje … A jak już pisałem Ja dla takich śmieci mam taki wstręt, że nawet sam mógłbym dokonać egzekucji …
Zabił człowieka na służbie chociaż nie powinno mieć to miejsca, więc nie dziw się takiej reakcji z mojej strony …
Jestes niepoprawnym idealistą
Filmik widzialam, gosc przesadzil z tym przyduszeniem, niedoszkolony wyraznie do takiej pracy. A, ze nie ta sytuacja to inna bylaby detonantem tych rozruchow. Pomijajac tradycje - nie pierwsze takie rozroby i manifestacje, tym razem trafilo na sytuacje kiedy szakeje zaraza, bezrobocie, ludzie trzymani w domach, kagance na buziach, bezsilnosc bo wroga nie widzisz?
Do tego hasla white power i black power bedace na porzadku dziennym? No to walnelo.
Pytales o I wojne swiatowa?
Mechanizm byl podobny, zamordowanie nastepcy tronu uwolnilo sily, ktore bardzo oslabily Cesarstwo Austriackie, wiec pozostale owczesne potegi usilowaly te naruszona rownowage wykorzystac. Z mizernym skutkiem. Zwlaszcza dla caratu. Ale rowniez dla Wielkiej Brytanii, bo zaczal sie rozklad imperium, choc Commonwelth troche jeszcze ratuje sytuacje zarowno pod wzgledem ekomomicznym jak i politycznym.
Co do tego Twojego pana Jacka to jak dla mnie cierpi na szchorzenie zwane USAcentryzmem. Nagminne u obywateli tego kraju, ale jak widac nie tylko na orzykladzie Bartosiaka zarazliwe