Twoja"podróż za jeden uśmiech"?

Autostop…
Dzisiaj dzieciaki nie znają tego terminu…
A wtedy tak się oszczędzało i tak się PRZEŻYWAŁO!
W 1978 wybraliśmy sobie metę w Miedzyzdrojach.Niby nic wielkiego,z Poznania.
Ale…Każdy miał coś innego"do załatwienia" czy spotkania,i w efekcie polecieliśmy stopem na…Warszawę…
W Koninie mnie okradziono.Mój filcowy,kultowy kapelusz,ze znaczkami z rajdów jazzowych [min.do Chodzieży gdzie grał wówczas młody i obiecujący,Krzesimir Dębski] padł łupem i uzmysłowił mi że NIE WOLNO zasypiać…
Anyway…
Zdjecia z odlewania sie pod mostem Poniatowskiego,mam do dzisiaj…I te nasze niby wojskowe plecaki i chlebaki :grin:
A potem jakimiś zygzakami na Szczecin,via Bydgoszcz.Tam zaś upiory straszyły w schronisku,o czym już kiedyś pisałem…Przebacz mi Brunchildoooo!!! Kolega obok,twierdził że co noc włosy mu dęba stają na głowie…A miał pióra jak…Jerry Garcia [Gratefull Dead] :grin:
Miedzyzdroje byly wtedy upalne ale deszczowe…
Spałem na dziwnej ławce,w kształcie litery"c".
Zjeżdżaliśmy się w ciągu 12-14 godzin.I żaden glina mnie nie zaczepił!!! Cud absolutny…
Taki to był mniej wiecej,tydzień…

1 polubienie

W młodości zdarzało mi się łapać stopa, jednak nie były to jakieś spektakularne podróże - przeważnie przy okazji powrotu z uczelni, lub jakichś spontanicznych wypadów z kolegami.

Kiedyś autostop był bardziej popularny … dzisiaj, kiedy w jednym gospodarstwie domowym jest nierzadko kilka samochodów, ”stopa” próbują złapać przeważnie jegomoście, co z powodu biesiadowania z kolegami w jakiejś szemranej knajpce przegapili odjazd ostatniego autobusu czy pociągu, lub przepili pieniądze na bilet. Z tego też powodu ja sam coraz rzadziej oferuję komuś podwózkę.

2 polubienia

Niechętnie mnie kierowcy na stpoa brali,ponieważ nie byłem zgrabną blondynką,ale zdarzało się.

2 polubienia

Ogólnie rzecz biorąc,stop stał sie niebezpieczny.A już moje koleżnaki [3!] które kiedyś stopem przejechały od Dzierżoniowa po Bieszczady,mogą to dzisiaj wspominać jak baśń!

1 polubienie

Jakoś nie ucierpiałem z tego powodu :innocent:Miałem tak długie włosy że z daleka mogłem sie mylić :laughing:

2 polubienia

A ilu ludzi w ten sposób zaginęło

2 polubienia