Układaliście już kiedyś krzyżówkę? Nowy konkurs

I inna próba:

GADKA
RSYEO
YABSR
PILOT
ATENA

Poziomo:gadka,pilot,atena
Pionowo:grypa,dyble,keson,aorta

przy czym dyble to kołki rozporowe,z metalową tulejką rozprężną.Koniec cytatu :wink:

Aaaa…2 pionowo wspak to TIASA co stanowi jakiś skrót czy akronim…Niestety,muszę zaraz lecieć… :roll_eyes:
Texas Industrial Arts Student Association,jeśli dobrze zapamiętałem…

1 polubienie

No to jak tam, podliczysz?

Mnie juz dzis glowa od tych literek rozbolała. Od pogody chyba też?
Tragedia co się dzieje w Hiszpanii.

2 polubienia

Czyli to nie biedne literki…Masz wokół inferno…
Ja mam w pracy to czego nie znoszę…Co robi Angol jak się nudzi?WYMYŚLA!!! Byle tylko się wykazać…I leci głupota za głupota.Jacy oni są podatni czasem na lizusostwo to ludzkie pojęcie przechodzi :roll_eyes:

2 polubienia

Za tą jest 23p
AKBAS 2
PILOT 4
ARENA 4
STYPA 4
KESON 4
AORTA 4
BYDLE 1

Gdyby było BYDLĘ, czyli E z ogonkiem, byłoby 4p.

E bez ogonka tworzy ten wyraz w miejscowniku ( o kim o czym? o bydle) więc jest 1p.

Punktacji nie zwiększasz, wiec krzyzowka nie zostaje dodana.

Zaraz podliczę następną…

1 polubienie

W słowniku to bydle było podane jako forma obraźliwa…Nie wiem czy to coś zmienia… :thinking:

poziom:
gadka 4
pilot 4
Atena 3 (rzeczownik własny)

pion:

1. grypa 4
  2. dyble 4
  3. keson 4
  4. aorta 4
  5. Tiasa: za skrót jest tylko jeden punkt, a za wstecza punkt się traci więc nie wiem czy 1 czy 0
  6. Razem 27 lub 28 punktów. Dokładnie powie Ci autor a ja tylko tak, bo nie wiem co z wyrazem TIASA.
2 polubienia

Owszem,jestem trochę zajęty i rozkojarzony ale i tak podziwiam.Jak Ty to tak z doskoku i to migiem, ogarniasz?

2 polubienia

Pardon, że się wcięłam. Gdy zaczynałam benaska jeszcze nie było :grin:

1 polubienie

Moja strefe najgorsze ominęło, ale to się daje we znaki, co prawda jeszcze tu paniki nie ma, ale?
Na pewno te swieta i nie nam na mysli 1 listopada radosne nie będą.

2 polubienia

Niepokoje psychiczne przekładają się na zaburzenia łaknienia. Teraz ja mam dodatkowy stres przez umieranie tego forum :confused:

1 polubienie

Już od godziny jestem w pokoju z komputerem, tyle, że dekupażuję a na forum weszłam przed chwilą, gdy skończyłam przyklejać. Jestem dokładna więc regulamin zapamiętałam raczej nawet w najdrobniejszych szczegółach.

3 polubienia

Kataklizmy były zawsze ale…nie wszędzie.Co te zmiany za sobą pociągną,nie wiem.Po cichu lodowce topnieją…
I pomysleć ze te sowiecko czeczeńskie ścierwa,w międzyczasie najchętniej cały świat wciagnelyby do wojny.

2 polubienia

Za tą krzyżowkę 27p
GADKA 4
PILOT 4
ATENA 3
GRYPA 4
DYBLE 4
KESON 4
AORTA 4

TIASA - zgodnie z regulaminem jak znajdziesz jakąkolwiek informację na temat tego wyrazu na stronie, która jest po polsku, będą punkty.

Za skrót wystepujacy, ktorego objasnienie jest po polsku 1p
Bez znaczenia w prawidlową stronę lub wspak.

2 polubienia

Aktualny ranking:

2 polubienia

Podaję wyjaśnienia:
Poziomo:
BRODA - ozdoba mężczyzn :slight_smile:
AYREG - puste słowo, niestety
LAKSA - azjatycka zupa
OPASY - tuczniki
TENIT - odmiana żelaza
Pionowo:
BALOT - bela słomy
RYAPE - hinduski vlogger - LINK
ORKAN - silny wiater
DESSI - Giuseppe, 1909-77, pisarz włoski, “Kraina cieni”
AGAYT - nazwa drużyny szóstek piłkarskich - LINK

2 polubienia

To też.

I nie tylko sowieckie. Kim tez dostal nowe zabawki…

1 polubienie

Za tą krzyżówkę jest 29p
BRODA 4
AYREG 0
LAKSA 4
OPASY 4
TENIT 4

BALOT 4
RYAPE 1 (Wg regulaminu wyraz ma sens, ale brak okreslenia w necie po polsku, co to jest,)
ORKAN 4
DESSI 3
AGAYT 1 (patrz ryape)

Jesli są okreslenia po polsku na polskich stronach, co te dwa wyrazy znaczą to podaj do nich linki.

1 polubienie

2 polubienia

@okonek , wczoraj calusienki dzień głowa mnie bolała, wieczorem zabrałam się za krzyżówkę i dwa razy pięć różnych wyrazów ułożyłam. Słabo:((

3 polubienia