Od razu się smutno zrobiło jak szef tematu zachorował.
![]()
A jeszcze @Nunu strzykawką postraszyła…

@benasek , już prawie tydzień mija od zapodania nowej krzyżówki, dopiero teraz 20 min. temu wycięłam literkii ułożyłam takie coś.
Zebrałem w sobie wszystkie siły, nie dam się jakiemuś tam wirusowi.
Za chwilę (trochę to rzecz jasna potrwa) podam aktualne wyniki.
Sam jestem ciekawy … ![]()
Za tą krzyżówkę są 34p
Oprócz słów oczywistych za 4 i 3p:
PETIME - 3 na Google Map jest kilka wyników w tym dwóch nazw weterynarzy w Australii, sklep zoologiczny w Turcji, jakiś dom niewiadomego znaczenia w Japonii.
Facebooka pod uwagę nie biorę, to nie jest platforma ogólnodostępna, trzeba być zalogowanym. Mne tam od prawie 3 lat nie ma.
AKAEYT - 0
INET - 3
Petime znalazłam na polskiej stronie: https://modivo.pl/p/morgan-spodnie-materialowe-221-petime-f-bialy-slim-fit?srsltid=AfmBOoqDT3KLNhmi_O8EmLUW-3aG-vf2-aIoC3hUuJoBh3bTixq0kwDP&cookie_consent=true
PETIME jest zaakceptowane jako nazwa własna dostępna na Google Map, więc nie trzeba następnych potwierdzeń ![]()
Super znalazłam i zaczęłam pisać, zanim pojawił się Twój post akceptujący to słowo ![]()
Za tą krzyżówkę jest 29p
BUPAKA 3
KANU 3
PERA 4
Reszta chyba bez wątpliwości.
Za tą krzyżówkę 24p, wszystkie występujące wyrazy za 4p
Mam w domu dwa obszerne tomy gwary poznańskiej,wydane w różnych epokach i jest całkowicie wykluczone, stawianie znaku = pomiędzy pera a pyra…
O tym ze przez cale życie nie spotkałem się z tym ani razu, juz nie wspominam bo niestety,SJP ma głos decydujący.Autor powinien zdecydowanie zająć się czymś innym.
Nie neguje punktów bo są miasteczka o tej nazwie, jest tenisistka, Bernarda Pera ale to???
To proszę podaj mi link do takiego lepszego słownika, bym go przy następnych konkursach uwzględnił ok?
Podasz?
Poza tym mam pytanie
Jak ja będę wyglądał, gdy się tak będę upierał jak Ty a ktoś znajdzie mi źródło z Uniwersytetu Poznańskiego na temat gwary poznańskiej w której wyraz
PERA tam występuje?
Oto one
Przedostatnia strona
Ja cos tam pamiętam, że moj kuzyn mieszlajacy w okolicnach Kutna piekł perki w popiele. No ale to do Poznania rzeczywiscie prawie 200 km ![]()
Jestem w pracy i tutaj mi to nie wyskakuje.Ale pamietam ze Słownik Gwary Miejskiej podaje ze to z obcego języka wzięte,okreslenie gruszki.
Poza tym,ja niczego nie neguje.
I nie jest to żaden idiotyczny upór.Zwracam po prostu uwagę na to ze występuje rzecz delikatnie mówiąc,dyskusyjna i ślepa wiara w słowniki a tym bardziej w takie lakoniczne i nic nie mówiące określenia,nie musi być czymś wiarygodnym.
Zasady są takie a nie inne,odnosnik taki a nie inny więc nic się z tym nie zrobi.Niemniej autor to chyba jakiś góral ale z pewnością nie Poznaniak.
Aktualny ranking z dn. K2024.11.10:
1, joko 103p (36+32+35)
2. Gra 94p (27+33+34)
3. Bingola 86p (29+29+28)
4. collins02 80p (23+27+30)
5. okonek 80p (25+26+29)
6. mężatka 72p (28+20+24)
7. birbant 30p (0+0+30)
8. Nunu 22p (22+0)
9. czarny rycerz 14p (14+0)
Diagramy:
Na papierosy u nas mówi się “ćmiki” a na niedopałki,“pety”.Tymczasem babcia mojego kolegi z lawy szkolnej,wielkopolanka,upracie starała się nadać temu ton pogardliwy,okreslajac jako sztumple.No i co zrobisz?
Bo w słowniku zdaje się,nie było.
MI także nie zawsze się podoba to co w tym słowniku, ale żadnego idealnego słownika nie znam a jakiś trzeba było na nasze potrzeby przyjąć.
Chętnie zmodyfikuję swoje działania, jednak chciałbym wiedzieć jaki w takim razie słownik powinien być przez nas przyjęty, aby w przyszłości nie było nieporozumień?
Obawiam się ze na to nie ma złotego środka.
Np. tutaj w pracy, na określone hasła,wyskakuja mi odmienne opisy a polskich jest w ogóle,bardzo mało…
W domu,z osobistego lap topa,miewam zupełnie inna"panoramę"
Niemniej…No jak może gruszka być tym samym co ziemniak?
a tu jeszcze inne możliwości
Wydaje mi się jednak że to po prostu wyjątkowa sytuacja.Trudno mi sobie wyobrazic by takie rozbieżności pojawiały się częściej.
Oj w przypadku gwar i regionalizmow to takich zderzeń może byc więcej.
Ubaw miałam jak sie Ślunzok z Kaszebem dogadywał.
Dobrze, że wódki nie zabrakło ![]()
A w kwestiach kulinarnych @collins02 polecam jako dodatek do pieczystego puree pol na pół z ziemniaków i kwaskowych gruszek. Lekko osolone, mozna dodac trochę masła. ![]()
A szlugi są? W Łodzi często to usłyszysz. Kopsnij szluga? Ale czy sa elementem gwary? W SJP są.
To akurat przy okazji znalazlam https://www.miejski.pl/ tam dopiero rollercoaster bo duza część tej “gwary młodzieżowej” o własną siwą brodę się potyka ![]()
Ranking zmienia się z dnia na dzień. Jak na jakiejś olimpiadzie ![]()
No i dobrze. Weselej jest, bo jest co śledzić ![]()