Układaliście już kiedyś krzyżówkę? Nowy konkurs

Fakt, łatwo z tym wyrazem nie było.

1 polubienie

Aktualny ranking z dn. K2024.11.12:

1, joko 138p (36+32+35+35)
2. collins02 110p (23+27+30+30)
3. Gra 94p (27+33+34)
4. Bingola 86p (29+29+28).
5. okonek 80p (25+26+29)
6. mężatka 72p (28+20+24)
7. birbant 63p (0+0+30+33)
8. Nunu 22p (22+0+0)
9. czarny rycerz 14p (14+0+0)

Diagramy:

2 polubienia

No!Bo porzundek musi być!
A teraz na spokojnie,można będzie myśleć :wink:

1 polubienie

Ja pierdzielę, czuje się przy was taki mały. Jutro spróbuje, będę miał więcej czasu

6 polubień

Ostatni będą pierwszymi
Podobno…

2 polubienia

No chyba sobie żartujesz! Cały czas niezmiennie jesteś wysoko w rankingu.

2 polubienia

Układałam jeszcze wczoraj, dzisiaj też poukładam. Wciągnęło mnie, ale wyniki są słabsze od tego, który już zgłosiłam. To nic. Zabawa i tak jest ciekawa i wciągająca.
Tak sobie pomyślałam: wiele ludzi ćwiczy ciało: siłownia, basen, rower, spacery itp… A mózg? Też wypadałoby przewietrzyć czasem swoje szare komórki. Co z tego, że będziemy sprawni fizycznie, jeśli z myśleniem i kojarzeniem zaczniemy mieć kłopoty? Te wszystkie konkursy benaska i inne zagadki (cotygodniowe zagadki bingoli) są idealne do tego, by mózg też trochę poćwiczyć i nawet go jeszcze dodatkowo usprawnić.

5 polubień

Byle tego mozgu nie przetrenować :wink:
No i niektorzy najpierw muszą mieć chocby zalążek takowego a nie zimny kakulator czy inne liczydla.

2 polubienia

Tej,ojciec…Nie kokietuj! :joy:

3 polubienia

Z jednej strony,racja.
Z drugiej…
Otóż uważam że bez tzw. literatury pięknej,mózg.mimo iż ma"papiery" na bycie artystą,staje się w najlepszym przypadku,rzemieślnikiem.
A siłownie…To dosyć ryzykowny szpan naszych czasów,jak zwykle podpatrzony w innych krajach.A czy skończy tak jak stoły bilardowe,nie wiem.
Na razie…Co drugi lub trzeci odcinek Komisarza Alexa,zaczyna sie od dziewczęcia na ścieżce zdrowia,w obowiązkowych słuchawkach…Jakiś pożytek więc z tego jest :wink:

3 polubienia

Ten, kto mniej czyta, ma mniejszy zasób słów i w takiej zabawie, w której właśnie bierzemy udział odpadłby bardzo szybko. Nie poradziłby sobie. A samo czytanie, to za mało do tego, by mózg ćwiczyć. Można je najwyżej dołożyć do innych ćwiczeń.

3 polubienia

Od samego początku słyszę i czytam,że zasób słów i tak dalej…
Bez przesady.
Od 3-4 wyrazu,zaczyna sie wertowanie i googlanie w poszukiwaniu dziwoląga który będzie pasował wzdłuż albo wszerz.Podobnie jak było z tymi "instytucjami"czy wydarzeniami,ze dwa turnieje bodaj,wstecz.Nie mówiąc już o tych słówkach wspak…

1 polubienie

Bo do slowa trzeba podchodzic twórczo.
A samo sprawne poslugiwanie sie wyszukiwarkami też mózg trenuje :joy_cat::joy_cat::joy_cat:

A mi bardzo pomaga spory zasób słów. Szukanie zastosowań dla dziwnych wyrazów to jest na końcu, gdy zostają dwa lub czasem trzy wyrazy utworzone z literek, które “zostały”.

2 polubienia

Poziomo:
2.kot
3.bonus
4."karinuż"czyli nic
5,wspak-beter to porównywarka kursów legalnych bukmacherów… [:roll_eyes:]
6.wspak-lok

Pionowo:
2.bar
3.korek
4.monitor
5.tunel
6.sub-prefix,oznaczający zmniejszenie,położenie"pod" lub zależność,jak napisali uczeni w piśmie…
Może też być jako bus[wspak].

Niestety,wyrysować tego nie potrafię bo święty klawisz enter,spycha wszystko na lewą stronę,if You know what I mean :innocent:

ps.Właśnie mi wyskoczyło że KOL czyli 6 poziomo to"list św, Pawła do Kolosan".Ale to już pozostawiam najwyższej kapitule do ocenienia.

2 polubienia

image
To przeklejone z sjp. czyli słownika nas obowiązującego.
Nie radziłabym się tego domagać, bo słowo “skrót” sprawia, że wyraz staje się jednopunktowym. :wink:
Wstecznie lok jest za 3 punkty i tego się trzymaj! :grin:

1 polubienie

Nie ma sprawy :joy:
Popraw mnie jeśli się mylę ale “wspaki”, kojarza mi sie z 1 punktem :thinking:

1 polubienie

Nie! Wspak tracimy jeden punkt czyli słowo robi się trzypunktowe. Tak jak za rzeczowniki własne (też tracimy 1 punkt).

1 polubienie

Coś dzwoniło ale…Ja nigdy nie mialem głowy do instrukcji,regulaminów itp.

1 polubienie

Ja dlatego w swojej krzyżówce przy słowie ren dopisałam w nawiasie, że zwierzę, bo gdyby mi uznano rzekę, to straciłabym 1 punkt. :wink:

1 polubienie