I cóż ja mam powiedzieć…? Tak szczerze, to chyba nie umiem. ![]()
Mam odrobinę słuchu muzycznego, pojęcie o grze też jakieś, czytanie nut to też kwestia odświeżenia pamięci i gdybym zaczął ćwiczyć, to na poziomie grajka amatora byłbym w stanie grać. Obecnie potrafię nastroić gitarę i zagrać kilka prostych melodii, na klawiszach, czy na flecie też potrafię odtwarzać jakieś melodie, ale ogólnie jestem zbyt głupi i leniwy, żeby poświęcić temu należytą ilość czasu i nauczyć się czegoś więcej. ![]()
Umiem grac na gitarze i jestem w tym względzie samoukiem. Oczywiście nie jestem wirtuozem, tak tylko przygrywam do piosenek przy ognisku, szant, itp.
Poza tym w podstawówce chodziłem przez dwa lata na lekcje fortepianu i nawet nieźle mi szło, próbowałem tez grac na flecie (tez samouk) ale to takie mało atrakcyjne.
Zgaralem kiedys na perkusji kilka prób…Nawet przyzwoicie.Ale zespół był punkowy a ja nie.I wiecej prób nie było ![]()
Mile wspomnienie ale na postawione pytanie zdecydowanie odpowiadam,ze nie potrafie.
Strasznie spieprzyłem kiedys sprawe gitary.Mialem dostep do dobrego instrumentu oraz niezlego gitarzysty…No ale jak sie ma 17-18 lat to sie wybiera czasem łatwiejszą droge ![]()
Chciałbym posłuchać, jak grasz.
Ja tez, ale 50 lat temu… ![]()
@elsie Tego się nie zapomina!
Grania nie, ale utwory tak. Palce też nie chcą się ruszać…
@elsie W razie czego można grać z nut? Czy raczej nie?
Grywasz czasem? Tak dla przyjemności?
W zespole to właśnie perkusja nadaje rytm. Orkiestrze, chórowi rytm nadaje batuta dyrygenta.
Wszystko się zgadza. A to, co opisałem, można nazwać przypadkiem szczególnem. ![]()
Zespół zagrał tak, jak im zabębniłeś.
Albo raczej to Ty bębniłeś tak, jak grał zespół.
![]()
Zgrany, długo grający wspólnie zespół, poradzi sobie z jednym fałszującym grajkiem i publika tego nie wychwyci.
I tak było.
Ale co nabębniłeś, to Twoje. ![]()
.i takim pozostanie.
Wtedy miałem 15 lat. ![]()
W tym wieku to my na wzór Kombi, zespół chcieliśmy zakładać. Nikt nie umiał grać, ale spodnie w paski miał każdy. Jeden miał fryz jak Tkaczyk z włosianym rogiem na czole. Inny, na wzór perkusisty, poświęcił swój najlepszy sweterek, rękawów go pozbawiając. Jeszcze inny ogolił głowę na zero, za co go proboszcz z parafii chciał wypisać.
.zakupiliśmy nawet w Składnicy Harcerskiej profesjonalny werbelek w ilości: sztuk jeden . ![]()
![]()
Na mózgowo-myślowym i na mięśniowym.
Niestety nie mam na czym…