Ja zdaje się pilna byłam .
Komplet wydedukowany.
Twój wynik: 7 z 10
Rewelacyjny wynik! Doskonale znasz nasz kraj i z pewnością interesujesz się jego geografią…
Doprawdy?
7 na 10
Źle miałem granice i dwa ostatnie
Bo granica to perfidne pytanie.
Ja 2,9,10 źle.
Komplet Bez żadnego problemu. Wszędzie tam byłem, albo niedaleko.
Czyli podroze ksztalca
Gdzie znajduje się człowiek, przebywając niedaleko granicy polsko-czeskiej, albo niedaleko województwa opolskiego?
Nie podpowiadaj.
W obydwu przypadkach raczej w Polsce. Moze byc tez w Czechach.
Na mojej mapie tarzańskiej jest inna wyskość szczytu!
Ale niech bedzie…W podstawowce tez inaczej uczyli a wynik jeszcze inny
9/10…Miejscowość na wschodzie Polski,to tylko traf…
Skorupa ziemska sie porusza, w pionie tez.
Obliczenie wysokosci z dokladnoscia do 1 metra od zmiennego poziomu morza?
Mi kiedys wyszlo z GPS z amerykanskim oprogramowaniem, ze powinnam siedziec w batyskafie, a nie samochodzie przy srodziemnomorskiej plazy
A tzw. umowna Cota Cero, czyli poziom zerowy hiszpanski, od ktorego kiedys robiono wszystkie pomiary wysokosci jest niedaleko mnie w Alicante i usytuowany sporo ponad metr nad poziom morza.
Jest nim pierwszy stopen schodow prowadzacych do wejscia glownego do urzedu miasta.
Moja mapa jest z początku tego wieku.To coś zmienia?
Te poziomy zerowe teze sie zmieniaja, do tego dochodadza dokladniejsze pomiary satelitarne. Oczywiscie, ze zmienia.
Rewelacyjny wynik! … W te wakacje masz okazje zobaczyć wszystkie rekordowe miejsca na własne oczy.
Te słowa traktuję dosłownie, jak zaproszenie i obietnicę, i czekam na promesę albo przynajmniej bilet wolnej jazdy PKP. Bo ocena: ‘wynik rewelacyjny’ do czegoś zobowiązuje panowie od quiza. Wprawdzie prawie wszystko widziałem, nawet na Wdzydzach spędziłem kilka dni, ale mogę jeszcze raz.
Wynik 7/10, kawałek za Wędrowyczem @birbant’em. Nie znałem wschodniego przylądka, Rysy obciąłem o metr, a może (zgodnie z tym co pisze @okonek) morze tylko się nieco obsunęło. I naszej kochanej stolycy nie rozpoznałem.
Wstyd? Nie sądzę.
Lubiłem geografię i lubię do tej pory. Wynik 10/10. Pewny na 100% nie byłem tylko tego wschodniego miejsca i skansenu, ale udało się. Pozostałe były znane.
Dla tych najlepszych z geografii mam pytanie. Czy ktoś wie, bez zaglądania po sieciowych kątach, co to jest “Most Adama”?
Ten “most” mnie już interesował od dzieciaka
Nie wiedzialam, ze to tak się nazywa, jako miejsce na ziemi, ze istnieje to nawet niedawno byl jakis film dokumentalny, ogladalam jednym okiem bo to bylo z cyklu czego to kosmici nie zbudowali. To i na nazwe uwagi nie zwrocilam.
Może nie zwróciłbym na to uwagi, ale w starych atlasach było to zaznaczone. Myślałem, że tam faktycznie jakiś most jest. Mostu nie ma, ale można przejść z jednego państwa do drugiego, mimo, że odległość to około 40km! Głębokość maks. 1m. Mimo, że próbowano to pogłębić dla potrzeb żeglugi, to mielizna sama powstawała … Z kosmosu też go fajnie widać.
Komplet, przydała się znajomość map i przewodników.
Oczywiście że znam ten most, zwrócił moją uwagę jak tylko zacząłem w dzieciństwie przeglądać mapy i atlasy. Jakoś z samej mapy było już widać, ze żadnego mostu tam faktycznie nie ma.
Ja wiem bez zaglądania co to jest Most Adama.
Powiem tylko, że to wcale nie jest most, kolego @benasek