W jaki sposób pandemia zmieni UE ? W jaki sposób UE powinna się zmienić?

Jakie wnioski powinna wyciągnąć UE ?

Znacie się na tym XD ? Co sądzicie, że może się zmienić na lepsze ?

Właśnie słucham wypowiedzi Adama Niedzielskiego na temat możliwych scenariuszy:

Nie jestem specjalistka wrozenia z fusow, jak ten pan.
Jedno jest pewne - po koncu wszelkiego rodzaju wojen z wojna z wirusem wlacznie nastepuje okres powojenny gdzie wszelkiego rodzaju problemy spoleczne i gospodarcze spychane wczesniej na margines wracaja z podwojna sila.
I nastepuje czesto tez okres rozliczen. Wirusowi procesu na wzor norymberskiego nie wytoczysz, ale politykow za podejmowane decyzje?
A konia z rzedem temu kto powie KIEDY zaraza wygasnie i czy w ogole sobie z nia poradzimy.

4 polubienia

Już mówią, że jeżeli brazylijska mutacja się wydostanie z Brazylii to możliwe, że będziemy przechodzić wszystko od nowa, ponieważ nie wiadomo do końca czy będą na niego działać szczepionki :confused:

Ponoć dzisiaj do Polski trafiło pół miliona szczepionek a do końca tygodnia ma być ich milion :slight_smile:

Myślę, że UE będzie miała po pandemii chwilowe zachwiania gospodarki, ale ostatecznie wyjdziemy z tego silniejsi

Mam nadzieję, że UE dzięki temu kryzysowi się zreformuje do bardziej funkcjonalnej wersji, bo szkoda by było, żeby ten kryzys poszedł na marne w tym sensie …

Ponoć teraz najgorsza jest sytuacja na Śląsku i na Mazowszu :confused:

Brazylijska mutacja juz od dawna jest w Europie, w Portugalii. Kwestia czasu kiedy zawloka ja do Niemiec. O ile juz tego nie zrobili.
Niemcy maja tam mnostwo mieszkan wakacyjnych.

1 polubienie

Że czasem za życie i zdrowie obywateli warto zapłacić trochę więcej. To się zwróci bo zdrowy obywatel odrobi i dołoży cegiełkę do PKB.
Z trupa nic nie ma oprócz dołka w ziemii.

Pytanie jakby wyglądał program szczepień gdyby tej unii nie było? Co zrobiłyby biedniejsze kraje jak Polska?

Pandemia zmieni cały świat. Tamten sprzed roku już nie wróci. Chyba tylko dwie branże się z tego cieszą - poradnie psychiatryczne i zakłady pogrzebowe.
O producentach szczepionek, maseczek i rękawiczek nie wspomnę. Zyska na pewno robotyka oraz branża IT. Potrzeba matką wynalazków.
Sporo też zyskała przyroda.

2 polubienia

My byśmy byli w głębokiej D…

1 polubienie

Ale i tak znajdą się Konfederaci, którzy chcą polexitu …

2 polubienia

Ponoć dostaniemy 700 mld od UE dla Polski, tyle, że Ziobro twierdzi, że w zamian za praworządność (otwarcie o tym mówi) i w zamian za coś w rodzaju federacji UE …

Ale moim zdaniem to jest dobre, bo po pierwsze sporo pieniędzy, po drugie będzie praworządność większa, a po trzecie ten kryzys jak żaden inny wcześniej moim zdaniem pokazał, że UE nie funkcjonuje na tyle sprawnie, na ile mogłaby być …

Właśnie z powodu wielu obaw różnych państw … W końcu Niemcy i tak nie będą mogli nam wejść na głowę

Gdybym byl jeszcze bardziej naiwny niz jestem,uznalbym ze powinno sie bezwzglednie i to jak w jakims stanie wojennym,uszczelnic granice.O czym zreszta mowi bodaj punkt pierwszy dotyczacy tych panstw ktore bardzo chca do strefy Schengen.
Ale ja w to nie wierze bo panuje kompletny balagan i do tego brak dobrej woli.Co podchodzi pod skrajna nieodpowiedzialnosc czyli ludzka glupote.
Covid jest zaraza a nie grypa,czego cale hordy durniow nie chca pojac.I jedynym skutecznym sposobem walki oprocz szczepien,jest ukrecenie lba przemieszczaniu sie.
Na jak dlugo?Nie mam pojecia.Chyba nikt nie ma.Ale mamy za to mutacje brazylijska,brytyjska i poludniowo afrykanska.I pszczoly ani ptaki nam tego nie zafundowaly! :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

Zwłaszcza Chińczycy powinni mieć obowiązkową miesięczną kwarantannę przed przybyciem w jakimkolwiek celu na miesiąc :confused:

1 polubienie

Ja tam czuję, że Europa wyjdzie z tej pandemii silniejsza … Tzn. owszem początkowo będzie sporo problemów, ale później mimo wszystko Europa się obudzi w wielu kwestiach i się mocniej zjednoczy …

Oczywiście istnieje ryzyko bankructwa Włoch niestety, ale myślę, że sporo Włochów wyjedzie ze swojego kraju, bo już przed pandemią wyjeżdzali masowo, a co dopiero teraz! Tym bardziej z południa bo Północ to tam jeszcze pojedzie sobie dorobić i wróci, ale z południa Włoch to ludzie będą raczej bardziej masowo wyjeżdżać

Z kasa to nie tak szybko bedzie. Niemcy wstrzymali sie z ratyfikacja odsylajac umowe do swojego trybunalu konstytucyjnego. Opozni sie co majmniej pol roku.
Fundusz to
750 miliardow euro dla wszystkich.

Polsce ze wszystkich źródeł ma przypaść ok. 136,4 mld euro dotacji i ok. 34,2 mld euro* pożyczek.

1 polubienie

Ja tam nie wiem, ale w telewizji i to na TVNie, a nie w jakiejś kurwizji mówili o 700 mln o ile dobrze pamiętam, czy tam mld (musiałbym się upewnić)

Moze w zlotowkach?

1 polubienie

A ch*j wie :confused:

A wy @birbant i @benasek co na ten temat sądzice ?