W nawiązaniu do ostatnich wydarzeń na granicy Polski - podam kilka liczb

Jak widać, niektórzy tego nie pojmują

1 polubienie

Jedynym problemem dla mnie jest twoja demagogia.Bo czegoś tak upolitycznionego nie widzialem nawet na fejsie.
O twojej chorobie nienawisci wobec paru innych kwestii juz pisalem az nadto.
Widać za malo.Albo miejsce złe.
Zaczynasz pyskować.To dobrze.Wreszcie mam jakąs “szanse”.
Jak zwykle z niczego…
Przygadal kocioł garnkowi…
Jestes ostatnia osobą demagogu,ktora ma prawo mi tak przygadywać.
Pozostalem 2 minuty z ta myślą ale nie…Nie ma innych kandydatów.

Aż strach co to będzie za 3lata, jak 12tys.+ pójdzie do przedszkoli :frowning: Gangi żłobkowe zdobędą nowe ziemie. Bo przecież kto się rozmnoży? Na pewno nie ci, co teraz harują z obłędem w oczach.

2 polubienia

Wiem, większość z nich nie była dobrowolnymi imigrantami :grinning:

2 polubienia

Ale, jak zabraknie lasów, zabraknie ludzi.

Niezupełnie. W UK lasy stanowią bodajże 3% powierzchni, w Chinach tez jest ich bardzo mało. A ludzie mają się tam nie najgorzej.

1 polubienie

No, nie muszę sprostować kolegę historyka, cywilizacja starożytnego Egiptu trwała znacznie dłużej. 3 tysiące lat!

1 polubienie

Dokladnie na tym opiera sie imperializm islamski.
Pytanie,w jakiej rzeczywistosici chcesz sie obudzić.
W sumie zabawny paradoks gdy sie wyobrazi lewaka ktoremu sie wydaje ze w szariacie czy innym zwyrodnieniu islamskim,bedzie zyl jak dotąd.
Migracja BYŁA naturalna.
Teraz,podobnie jak to kiedys czesto bywalo,jest wymuszona.I dotyczy w lwiej czesci,cwaniakow,co jak kazdy emigrant,z pewnoscia widzisz kazdego dnia.

No Proste… w krajach ktore wymieniles zwiekszyla sie ludnosc, ale to glownie tak zwane “ciapaki” XD
Wiec co za roznica? Miex wiecej o 30 procent ludnosci, ale imigrantow ktorzy nie identyfikuja sie kompletnie z polska i polskimi wartosciami ? Leeee

NAjesz się wartościami za 20 lat? Smacznego!

1 polubienie

@Collins - migracja ekonomiczna to jest mały pikuś, przy tym co nas naprawdę czeka za kilkadziesiąt lat (jak dobrze, że ja tego nie dożyję, ale mój syn pewnie tak). Migranci ekonomiczni ciesza się, ze moga gdzieś znaleźć pracę i wysyłać kasę swojej rodzinie, i nigdy nie będzie ich tylu by zdominować 30-milionowy naród. Ale prawdziwy problem pojawi się wtedy, gdy dojdzie do niemal już pewnych zmian klimatycznych. Najczarniejsze scenariusze przewidują, że w ciągu 100 lat poziom oceanu światowego może podnieść się od 2 do 5 metrów. Wiesz co to oznacza? Migrację SETEK MILIONÓW ludzi! Tyle ludzi mieszka na nisko położonych terenach, które po prostu znikną pod wodą. Jak myślisz, dokąd uciekną? W góry? Nie, też do nas, do Europy, do Ameryki i co gorsza, będą wcoorvwieni, że to właśnie my - rozwinięte kraje zachodu, zgotowaliśmy im ten los wypuszczając do atmosfery miliardy ton dwutlenku węgla. I to nie będą pokojowe migracje małych grupek, to będzie prawdziwa wędrówka ludów, jaka miała miejsce na początku Średniowiecza w V-VII wieku.

3 polubienia

Tak…Tego to juz sie naoglądałem…
O ile jako cywilizacja,bedziemy istnieć,[rzecz do dyskusji…] o tyle wyryte w głowach ludzi ktorzy w zyciu na oczy mapy nie widzieli,obrazy swiata,pchają ich do niby wielkiej i dostatniej Europy.
Kolejne kłamstwo.Kolejna demagogia.
Ale ludzie a szczegolnie ci podatni na dzialanie tlumu,pójdą w to jak w dym.
Edit…
Ich wiedzy,o ile nie podanej przez mułłów,nie przecenialbym.
Co niezbyt wiele zmienia,to fakt.

Masz rację, ale gdybyś widział te samochody załadowane polskim drewnem i wyjeżdżające na Zachód. Potem te pocięte lasy … By Cię każdego dnia brała qur. wica.
A ja to oglądam bardzo często.

Na ludziach już się zawiodłem, na przyrodzie jeszcze nie …
Ale powtarzam jeszcze raz, masz rację, powinienem się trzymać tematu.

3 polubienia

Ty nie chodzi o impakt imigracji jako takiej, a ekonomiczny. Jest roznica między fala migracji niemieckiej, zydowskiej (ktora wyszla bokiem krolom kastylijskim, a wzmocnila ekonomocznie Polske, nie mowiaj juz o nieco mniejszych holenderskiej, belgijskiej.
Polacy tez migrowali masowo, pieniadze przychodzace od emigrantow do dzis sa dolidnym zastrzykiem finansowym.
Problem w tym, ze w tej chwili mamy niekontrolowany przeplyw, ludzi nieprzygotowanych chocby do minimalnej asymilacji.
Druga sprawa, ze Polska jest krajem niezbyt bogatym, oczekiwania dodatkowo rozbudzone beznadziejna polityka gospodarcza (w tym wszelkimi plusami) i obraza, ze jakis “przybleda” nawet jak fachowiec to ma wiecej zarabiac niz tubylec (a jak sie pracowalo w komunie, to tez wielu zostalo i to problem…)
Kolejne to, ze niestety islam pogpdzic z nawet umiarkowanym chrzescijanstwem? Ogien z wodą.

2 polubienia

Wystarczy spojrzeć na wzrost gospodarczy Kanady. Przyjmujemy około 300-400 tysięcy imigrantów rocznie, to około 1% wzrostu populacji. Muszą gdzieś mieszkać, coś zjeść, kupić samochód, komputer, sracz, wannę i telewizor. I do tego są bardziej dzietni. Nie wspominając o tym, że robią taką robotę i za takie marne pieniądze, że mnie by się doopy za te grosze ruszyć z domu nie chciało.

3 polubienia

Nieprawda. Te dzieci imigrantów chcą mieć iPhone, komputer, fajny samochód, ciuchy, i to wszystko, co mają inni (nie napiszę lepsi, bo nie są lepsi, mieli szczęście urodzić się gdzieś indziej). Pierwsza generacja jest z reguły stracona, ale dzieci już często kończą studia lub uczą się prawdziwego fachu. Generalnie długoterminowo wygrana dla wszystkich.

4 polubienia

Nie porownuj Kanady z Polska, bo jest to kraj duzy, ma znacznie lepsze warynki chocby surowcowe i przestrzenne, zeby przyjac takie ilosci imigrantow. Poza tym to jest imigracja kontrolowana.
A jwsli chodzi o dzieci, to ja mam na mysli rodziny czesto analfabetow, z dziecmi, ktore bywaja czesto podrosniete i taka chęcią do nauki jak rodzice :wink:
W tym przypadku to na ewentualne wnuki mozna liczyc.
Choc jak przyklad pokazuje francuskich gett nie jest to takie pewne.
Szkoly? - odpowiednio wczesnie rozpoczynajac nauke i jak masz programy nastawione na integracje to czyms te skorupki za mlodu nasiakna :grinning:

2 polubienia

Masz rację. Cywilizcja egipska była najdłuższa, popełniłem błąd. Podejrzewam, że będę popełniał ich więcej.

1 polubienie

Getta powstają z tytułu alienacji, nie akceptacji.

1 polubienie

Właśnie dlatego trzeba stworzyć długofalową politykę migracyjną uwzględniająca wszystkie aspekty, zwłaszcza te drażliwe. Ale do tego trzeba grona mądrych ludzi a nie bandy krzykaczy straszących pasożytami i gwałtami.
PS. Przypomnę, że jednym z wynalazców szczepionki na COVID jest syn tureckich imigrantów w Niemczech

1 polubienie