wezwaniem M..Kolbego. Wg mnie, to zapowiedż tegorocznego upadku nieharmonijnej cywilizacji.ludzkiej.
Nie spodziewałem sie innej interpretacji tego zdarzenia po tobie.
PS. Przyczyna banalna – wysuszony, drewniany krzyż zapalil sie od zniczy, ktore w wielkiej liczbie wierni pod nim ustawili.
I pewnie Wszechświaty istnieją z powodu niedostatku wilgoci w glebie Ziemi? A wiesz, dlaczego lżejsze lokomotywy uciągną wielokrotnie cięższe wagony?
A wierząc nauce, pewnie uważasz rozmnażanie nieharmonijnego gatunku ludzkiego, za mądre?
A wiesz że nieharmonijny człowiek ważący 110 kg podniósł ciężar o wadze 265 kg?
Wiesz że różni siłacze też sami ciągnęli wagony kolejowe?
Bardzo nieefektywne w kwestiach transportu..
Silnik ciężarówki to 900 - 1200 kg. I ten silnik bez trudu ciągnie prawie 40 ton. mógłby więcej ale to niebezpieczne. Czy taki stosunek jest nieefektywny?
Silnik ciężarówki wykorzystuje w 100 % energię rozprężania zewnętrznych paliw. Lokomotywy ciągną sposobem..
Widać zasadnicze braki w wykształceniu panie “inżynierze” ![]()
Silnik spalinowy ma sprawność zaledwie 30-40%, reszta to energia cieplna tracona bezpowrotnie. Zas silnik elektryczny ma sprawność 95%.
Uciekłeś od istoty tematu w sprawności silników.
Wręcz przeciwnie. Kolega @Bingola bardzo trafnie nawiązał do istoty tematu. Widzisz, @harmonik żeby poruszać jakiś temat należy mieć wiedzę odnośnie tego tematu.
A wg mnie, aby sensownie poruszać jakiś temat, wypada potrafić logicznie myśleć. Koledze Bingolii umknął sens tematu, czyli dlaczego lżejsza lokomotywa potrafi uciągnąć wielokrotnie cięższe zestawy wagonów, a nie jaka jest sprawność silników. Logicznie myślący rozumieliby, że nawet mając lokomotywy z silnikami o sprawności 99 %, nie uciągną one wielokrotnie cięższych zestawów wagonów. W takich lokomotywach będą tylko buksowały koła, a wagony nie ruszą.
Od zniczy się zajął. Nie ma tu mrocznych sił. Jest ludzka głupota
Widzę, że klasyczne prowokacje naszego zielonego uczestnika forum mają się dobrze.
Gdzie był Braun gdy był potrzebny? ![]()
Trwaja poszukiwania czarnej skrzynki. Macierewicz slyszal 3 wybuchy.
To był Tusk a zrobił to na polecenie Berlina
Ale przyznajcie że palący się tak duży krzyż w wielki piątek wyglądał złowieszczo. Stąd tyle domysłów i polityki
Bo Polak pali znicze i klęczy wszędzie gdzie tylko się da
jeśli przypomnieć sobie słowa które padły pod nim: “… niech stąpi duch Twój. Niech stąpi duch Twój i odnowi oblicze ziemi - tej ziemi…”
Zmiany nastąpiły, choć nie ze wszystkich jestem zadowolony.
Kochanie Was nazywasz klasycznymi prowokacjami?