W Warszawie spłonął krzyż przy kościele pod

wezwaniem M..Kolbego. Wg mnie, to zapowiedż tegorocznego upadku nieharmonijnej cywilizacji.ludzkiej.

Nie spodziewałem sie innej interpretacji tego zdarzenia po tobie.
PS. Przyczyna banalna – wysuszony, drewniany krzyż zapalil sie od zniczy, ktore w wielkiej liczbie wierni pod nim ustawili.

2 polubienia

I pewnie Wszechświaty istnieją z powodu niedostatku wilgoci w glebie Ziemi? A wiesz, dlaczego lżejsze lokomotywy uciągną wielokrotnie cięższe wagony?

A wierząc nauce, pewnie uważasz rozmnażanie nieharmonijnego gatunku ludzkiego, za mądre?

A wiesz że nieharmonijny człowiek ważący 110 kg podniósł ciężar o wadze 265 kg?
Wiesz że różni siłacze też sami ciągnęli wagony kolejowe?

2 polubienia

Bardzo nieefektywne w kwestiach transportu..

Silnik ciężarówki to 900 - 1200 kg. I ten silnik bez trudu ciągnie prawie 40 ton. mógłby więcej ale to niebezpieczne. Czy taki stosunek jest nieefektywny?

2 polubienia

Silnik ciężarówki wykorzystuje w 100 % energię rozprężania zewnętrznych paliw. Lokomotywy ciągną sposobem..

1 polubienie

Widać zasadnicze braki w wykształceniu panie “inżynierze” :squinting_face_with_tongue:
Silnik spalinowy ma sprawność zaledwie 30-40%, reszta to energia cieplna tracona bezpowrotnie. Zas silnik elektryczny ma sprawność 95%.

1 polubienie

Uciekłeś od istoty tematu w sprawności silników.

Wręcz przeciwnie. Kolega @Bingola bardzo trafnie nawiązał do istoty tematu. Widzisz, @harmonik żeby poruszać jakiś temat należy mieć wiedzę odnośnie tego tematu.

A wg mnie, aby sensownie poruszać jakiś temat, wypada potrafić logicznie myśleć. Koledze Bingolii umknął sens tematu, czyli dlaczego lżejsza lokomotywa potrafi uciągnąć wielokrotnie cięższe zestawy wagonów, a nie jaka jest sprawność silników. Logicznie myślący rozumieliby, że nawet mając lokomotywy z silnikami o sprawności 99 %, nie uciągną one wielokrotnie cięższych zestawów wagonów. W takich lokomotywach będą tylko buksowały koła, a wagony nie ruszą.

Od zniczy się zajął. Nie ma tu mrocznych sił. Jest ludzka głupota

2 polubienia