Wiecie (bez zaglądania do słownika) co oznacza czasownik "lampartować"?

Wychwyciłem to słowo oglądając ostatnio Moralność Pani Dulskiej - było użyte w takim kontekście, że od razu domyśliłem się o co chodzi.

3 polubienia

Od zwyczajow lamparta?

1 polubienie

Niezupełnie :slight_smile:

2 polubienia

Przed wojną byly lwy salonowe to i moze lamparty też?

2 polubienia

Tak, od czasu wspomnianej lektury. Już wtedy mi się ono spodobało :slight_smile: Ale chyba nie było zbyt popularne, bo nigdzie więcej się z nim nie spotkałam.

3 polubienia

Zbyszko był całkiem ok. A że lampartował? A co miał robić jak nawet smartfona nie miał? Z Tatuniem na spacerki chodzić naokoło stołu?
:stuck_out_tongue_winking_eye: :wink:

4 polubienia

Oczywiście, że znam to określenie. Bez szukania w guglu. Zresztą, gdy je poznałem o necie się nikomu nie śniło. Tabliczkę mnożenia też znam… :stuck_out_tongue:

5 polubień

A prawo Archimedesa?
Cialo zanurzone w wodzie traci na brudzie?

4 polubienia

I jak rozumiem, lampartowałeś na całego?

3 polubienia

Ciiiii…!

1 polubienie

2 polubienia

PiS wystawia kandydata - sutenera, a Tobie tylko dupy w głowie… :stuck_out_tongue:

5 polubień

A co? Polampartować nie można? Z takiem ładnem lampartem? :slight_smile:

2 polubienia

Nie znam,nie pamiętam? :thinking:
Nigdy nie słyszałem by ktoś używał a słowa dziwolągi,na ogół odbijają sie ode mnie jak od ściany.W szkole Zapolska raczej irytowała a całość"uratował" Wajda swym genialnym serialem,“Z biegiem lat,z biegiem dni”.Ale to już zupełnie inna historia…
Sam lampart,prócz przypisanej mu szybkości,kojarzy mi się także raczej z filmem a mianowicie,z dawno niewidzianym,“Lampartem”,Viscontiego…
Tak więc… :innocent:
Ale poszukam sobie teatru telewizji bo to w przypadku klasyki,zawsze był pewniak.

2 polubienia

No właśnie to oglądałem w sobotę :slight_smile:

2 polubienia

No i nabralem na to ochoty.Mam całość na płytach i sobie przywiozę :blush:

1 polubienie

Anna Polony,T.Budzisz-Krzyżanowska,J.Stuhr,M.Grąbka i fenomenalna Izabella Olszewska…Kreacje do zapamiętania na całe życie!
Plus twarz Jana Matejki…Nie pamiętam kto sie wcielił ale ujęcie przy Bitwie pod Grunwaldem,że aż mnie ciary przeszły!

2 polubienia

Gepardy biegaja szybciej…:rofl:
A, że lampart należy do podrodziny panter? To może pan tera, a pan później?:wink:

1 polubienie

No tak,fakt…Ale gepard najszybciej się męczy.Jak nie zlapie na 100m. to w ogóle nie złapie.

2 polubienia

Post został scalony z istniejącym tematem: Prezes taki bojowy?