Wiedzieliście?

Kiedyś w Lublinie spacerowałem z dwoma rodzinami czeczeńskimi. Przechodziliśmy obok domu dziecka. Czeczeni zauważyli, że jest tam dużo dzieci, które biegają po ogródku. Zaczęli wypytywać, co to jest, ponieważ swobodnie mogę posługiwać się językiem rosyjskim, więc wyjaśniłem, że to dom dla porzuconych dzieci. Była w nich konsternacja, zdziwienie. Co się okazało? Otóż, zanim Czeczenią zawładnął Kadyrow, nie było tam ani jednego domu dziecka i ani jednego domu starców. Jeśli ktoś przyjmował sierotę do swojej rodziny, to za tym szło dodatkowe błogosławieństwo Allaha. Tak samo, kiedy przyjmował osobę starszą, samotną. Za tym też szło dodatkowe błogosławieństwo Allaha.

2 polubienia

Nie przesadzajmy z tą apologią islamu.
Zawsze proszę o podanie źródła, bo wiele cytatów wyrwanych z kontekstu nabiera dziwnego znaczenia.

To fragment wywiadu z ksiedzem wierzacym w ekumenizm. Niestety nic na swiecie idealne nie jest

1 polubienie

Tekst sugeruje, że to @Nunu spacerował po Lublinie i wyjaśniał Czeczenom rzeczy dla nich niezrozumiałe. Użyta forma stoi jednak w konflikcie z ogromną ilością sweterków, bluzek i garsonek, jakie są w posiadaniu @Nunu :rofl:

5 polubień

Źródło podalam ja :joy::wink:
No nigdy nic nie wiadomo, moze te spodnice sa w kratkę? :wink:
image

3 polubienia

…a garsonki? :thinking:

:rofl:

Bogowie są dobrzy. Ich wyznawcy są źli

3 polubienia

Też mogą byc
Coco Chanel, ktora wylansowala model zwany garsonka przewidywala uzycie tkanin w kratę.

I byla jedną z pierwszych projektantek mody w stylu “na chłopczycę”. Wczesniej panie musialy kombinowac z elementami typowo męskiej garderoby chcąc przypominac czlowieka nie kobietę :wink:

@ZiraaeL zapomniałeś o kurtkach. Nunu często skarży się ze nie ma ich gdzie trzymać

2 polubienia

Bogowie bez wyznawców nie istnieją.

1 polubienie

W naszej kulturze funkcję systemu emerytalnego pełniła opowieść o drewniamym talerzu.

Cos mi dzwoni, ale ja bylam lepsza w kwestiach zlotej zastawy krola Midasa niz przypowiesciach ludowych.
I czy aby nie byla to drewniana miska i łyżka?
Chcial nie chcial - model ludzkosci zmienia się na rozproszony, więc i kwestia tzw. więzi rodzinnych też.
Nawet Chińczycy jak im ograniczono rozrodczość zaczynają zmieniac mentalność.
A ci, którzy lądują w krajach zachodnich gdzie jednak jakas mniejsza czy wieksza opieka nad osobami samotnymi czy sierotami jest, tez sie nie spieszą do akcji napelniania soba Ziemi.

1 polubienie

Czybyś mogła opowiedzieć o tej złotej zastawie lub ewentualnie dać link?

Mi chodzi o tego mitologicznego krola Midasa, ktory co wzial do rąk to mu się w zloto zamienialo, jedzenie tez, w zwiazku z czym zszedl do Hadesu z glodu.
Pewnie mocno wychudzony.
Stąd pewnie ludowe powiedzenie zlotem sie nie najesz

2 polubienia