Wiedźmin

Przyszła do mnie jakaś email, że na Netflix będzie leciał serial “The Witcher” , czyli Wiedźmin. Coś mi się oczywiście obiło o uszy, ale ani nie czytałem, ani nie grałem w grę, chociaż zdaję sobie sprawę, że to produkt polski. Dlatego rzuciłem okiem na IMDB kto tam gra i widzę, że tylko jeden polski aktor. Musiał? :rofl:

Ja czytalam chyba ze dwa czy trzy opowiadania, z ktorych potem rozwinal sie przemysl wiedzminowski. Z tego co mi sie obilo o uszy to Sapkowski po rozpoczeciu sagi nie za bardzo wierzyl w jej powodzenie i sprzedal tanio wiekszosc praw do tej postaci. Ksiazki to moze jeszcze kiedys przeczytam, gry odpadaja, a film ponoc jest oparty wlasnie na grach i szykowany na rynek angielskojezyczny - stad obsada.

1 polubienie

Wiedźmina czytać zacząłem w Fantastykach w latach 70, szedł tam w odcinkach. Całą powieść w formie książkowej na początku 90. Sapkowski błysnął talentem w niektórych momentach swego tworu, całość, jednak przefilozofował. Dopiero trylogia z Renowanem o wojnach husyckich pokazała, że Sapkowski jest wielki. Tę własnie książkę bym polecał, choć jest mniej znana, bo nie zrobiono z niej gry.

2 polubienia

Musiał musiał zagrać :wink:
Poczuli hajs. Gierka sprzedała się rewelacyjnie.

1 polubienie

Gdyby Sapkowski miał kiepałę i wenę… to zamiast jęczeć pisałby kolejne tomy i kroił jak za zboże :wink:

1 polubienie

Gierka w to nie mieszaj :wink:

2 polubienia

Musiał musiał nie wiedzieć nawet kto to. :wink:

1 polubienie

To było tak, że pan Sapkowski nie wierzył w sukces gry, więc wziął pieniądze z góry zamiast procent od zysku od gier. A miał prawo nie uwierzyć, bo poprzednia próba stworzenia gry się nie powiodła.

2 polubienia

Ja tylko slyszalam, ze na tym biznesie wyszedl jak Zablocki na mydle…
Przeczytanie czegos wiecej niz tych kilku pierwszych opowiadan to na liscie “do zrobienia” podobnie jak Achaja Ziemianskiego.

1 polubienie