Wierzysz mi, że gdybym uważał ludzi za gatunek myślący,

to bym się załamał?

3 polubienia

Z zasady nie wierzę ludziom, którzy głoszą proroctwa, a które sie nie sprawdzają.

2 polubienia

Które z moich się nie sprawdziły?

Od czasów starego pytamy wiele dotyczących końca świata i „narodzin księżyca przez ziemie” (cokolwiek ma to oznaczać).
A póki co pozostał Ci miesiąc z kawałkiem do tego by nie spełniło sie kolejne proroctwo.

2 polubienia

Właśnie na TVP1 leci program dokumentalny o inteligencji zwierząt. (przytaczałem spełnienia się przewidywań o. Pio i o. A.Cz. Klimuszki).

Świetny filmik! :+1:

1 polubienie

:joy_cat::joy_cat::joy_cat:

1 polubienie

Ptaszydla to w ogole sprytne stworzenia.
A jesli chodzi o f9branie sie do jedzenia to bardzo sprytne.
I do tego maja niesamowity zakres tego co sa w stanie zjeść. (w zaleznosci od gatunku oczywiscie…)

Mądre te ptski ale na harmonijkach nie potrafią grać (chyba) :sweat_smile:

1 polubienie

One maja harmonijki w gardlach.

1 polubienie

Wierzę

1 polubienie

4 polubienia

Niektorzy nazywaja to przedluzeniem gatunku…
Czesto dosc halasliwym.
Wrony polubilam od czasu jak w czasie pandemii mewy odzyskaly sporo utraconego terenu i zaczely sobie gody urzadzac od czwartej rano (to znaczy nie wiem czy to gody, czy efekt dzialania urzadzen odstraszajacych ptaki na lotnisku, ale halasu robią prawie tyle co startujacy odrzutowiec)
A “zakochane” wrony całkiem ładnie śpiewają.

1 polubienie

Jak lubisz wrony, to masz jedno z moich zdjęć tego mądrego ptaka:

3 polubienia

Wiedziałem o mądrości wron już od dawna, a do filmiku mogę dodać, że ośmiornice też są zaskakująco mądre.

5 polubień

Czytałem kiedyś o wronach, że umieją odróżnić strzelbę od kija …

4 polubienia

Efektywny, składany aparat lotny noszą ze sobą, i nie wygląda, aby im ciążył. Jestem zakochany w kawkach, wronach, kaczkach krzyżówkach, łabędziach, gołębiach i mniejszych oraz większych ptakach. Zachwycają mnie. Ludziom współczuję ich ogłupienia.

Ani o. Pio ani o. Klimuszko nie podawali dat końca świata nie podawali dat końca świata, Ty owszem.
Również żaden z nich nie wspominał o czymś tak abstrakcyjnym jak „rodzenie księżyca”.
No ale najważniejsze ze coś leci na TVP1 :wink:

2 polubienia

Choć obydwaj mieli swoje zdolności, nie posiadali moich szerokich horyzontów.

Już tylko 1,5 miesiąca zostało do weryfikacji Twojej osoby :slight_smile:

2 polubienia