Wiesław Gołas wyruszył w swą ostatnią drogę... [*]

Najbardziej przypadła mi do gustu jego rola w serialu o tym właśnie tytule - człowieka, który przemierza Polskę jako zawodowy kierowca i mierzy sie problemami ludzkimi.
Że o setce innych wspaniałych kreacji aktorskich i kabaretowych nie wspomnę.

9 polubień

Nie będę nic pisała. Tak bardzo go ceniłam i lubiłam, że mimo, że już od samego rana wiem o jego śmierci - nie potrafiłam założyć tematu i napisać o tym. Oprócz tego, że był wspaniałym i wszechstronnym aktorem - był również człowiekiem przez duże c. Jego wewnętrzna dobroć emanowała i dawała się wyczuć w każdej z jego ról.

5 polubień

Tego nie sposób policzyć…
Swego czasu,ulubiony aktor mojego ojca…
Fara,fara,fara,fara fa fa…Mistrzostwo swiata tak dopasować piosenke do typu faceta!!!
To potrafili tylko najlepsi…
Absolutnie!
Jego wampiryczny song z Kabaretu Starszych Panów,do dzisiaj nie znalazł"pogromcy" :wink:
Jego"urodzony powstaniec" z Alternatywy 4 to juz mistrzostwo drugiego planu.Ta"konspira" z Mieczyslawem Voigtem…Na samo wspomnienie,chce mi sie śmiać!
Dzięcioł,Ogniomistrz Kaleń…A nawet Stefan Czarniecki!
Osobna historia to Kabaret Dudek!
Dla mnie ten rozdział to rzecz najwazniejsza.
Gołas mial niewyczerpany talent komiczny,jakby z drugiej ręki.Taki troche neurotyczny jak Woody Allen ale znacznie spokojniejszy…
Jego podchody do Marysi w Poszukiwany,poszukiwana…Coś pieknego!
Ostatnio o tym nie myślałem ale jakis czas temu balem sie ze Wiesław Gołas to"następny do raju" :cry:

8 polubień

Z tego W Polske…
To mial byc kabaret a wyszedl protestsong. :wink:We wspanialym wydaniu.
Tak na marginesie? To pokolenie aktorow i moze jeszcze nieco pozniejsze miało duzo szczescia - mogli liczyc na to, ze ich odkryja (nie jak dzis czesto kolejne dziecie czy wnuk) i dobrych, solidnych, przedwojennych nauczycieli zawodu.

5 polubień

To też fajne jest.

7 polubień

Tak,to prawda…Ile razy oni sie powolywali na"Lopka" Krukowskiego,na teksty Mariana Hemara…Tak na marginesie…Zbezczeszczone dzisiaj slowo"ubogacanie",znajdywalo prawdziwą jakość w tym co dawali nam przedwojenni żydowscy twórcy…
Moj ojciec byl w oflagu min. z Kazimierzem Rudzkim…Zdjecia z tamtego kabaretu to i groza,i nieprawdopodobny humor…
Ta piosenka w najlepszy do dzisiaj sposób,maluje portret Polaka.I jak widać,wcale nie potrzeba jakiejś grubej krechy.Mozna subtelniej a efekt jest tym wspanialszy!

5 polubień

“Odbijają” :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

4 polubienia

Kojarzę z 4 pancernych.

3 polubienia

To malo kojarzysz.:wink:

4 polubienia

To wlaściwie do zapomnienia.Niebezpieczna rola która mogła go udoopić…Ale pare drobiazgów przemycił!

4 polubienia

Wiesław Gołas, aktorska klasa sama w sobie.
Boli mnie to, że wraz z takimi aktorami, przemija prawdziwa sztuka. Mam nadzieję, że w którymś pokoleniu się odrodzi.

6 polubień

Ale to juz nie dla nas…

1 polubienie

A Patryk Vega?
:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

image
Niech to zastąpi komentarz :wink:

2 polubienia

Czasy się zmieniają. Wraz z nimi gusta.

O gustach dyskutowac nie bede. Czasem lubie sobie jakies sf klasy C obejrzec :innocent::joy_cat:

1 polubienie

Zgadza się. Raz są lepsze, raz gorsze. Ale kiedyś był wybór. Teraz gorzej z tym.

2 polubienia

Poprawia się. Sporo niezłych produkcji trafia prosto na Netflixa.

1 polubienie

Tak. Ogromnie smutno.
Też lubiłam jego kreacje w wielu. właściwie wszystkich rolach… I w filmach i w kabaretach. Najsypatniejszy pancerny. Nie dało się nie lubić. No cóż… Absolutnie…
A Drogę oglądałam zawsze razem z Tatą.

Wiem, że niektórzy nie ogladaja telewizji tvp ale dziś w jedynce ok 20.30 ma być film biograficzny " Gołas Absolutnie"
sorry edycja tv2 20,45

5 polubień

Nie dało sie go wkręcić w obecną polityke wiec jest szansa ze i film bedzie uczciwy…

3 polubienia