Wracamy do innej piłki

Mam podobnie. Nie wiem nawet jakie kluby grają w ekstraklasie i kto jest mistrzem Polski. Zatrzymałem się na czasach świetności Górnika Zabrze (lata 70) i Widzewa Łódź (80). Nie potrafię wymienić nazwiska żadnego polskiego piłkarza, który gra w polskim klubie (bo zakładam, że ci najlepsi grają w ligach zagranicznych).

Natomiast futbol reprezentacji i nie tylko polskiej staram się oglądać.

Piłka,podobnie jak inne dyscypliny,nie stoją w miejscu…Takie założenie że najlepsi są daleko itp to przejaw braku zainteresowania lub zwyczajnej ignorancji.
Na mundialu w kadrze Szwedów miało być 3 piłkarzy Lecha…Jeden kontuzjowany,dwaj inni nie wiem dlaczego się nie pojawili…
Z jednej strony cieszysz się że jakieś curacao czy inne kakako ma okazję się pokazać a z drugiej strony okazujesz wręcz pogardę wobec naszych zawodników choć wyraznie było widać że nawet średnio dysponowani,wyglądaliby na połowe tej sztucznej zbieraniny,made in elefantino…
Nic mnie tak nie wcoorvia jak kibice od sukcesów..
Najlepszy przyklad to skoki narciarskie… :enraged_face:

Warta w 1 lidze.Ponownie!
Inna Warta,inny stadion ale skład w 95% krajowy!
W pażdzierniku ich odwiedzę!

I koniec jak widzę…Znowu.

Warta na dzień dobry,przegrała 3:4 w Bytomiu.
Dzisiaj jednak Lech gra rewanż z Duńczykami…
Jakie to piękne było tydzień temu!!!
4:1 na wyjeżdzie…
I w jednej chwili zabrakło triumfu hejterów,tych co wiedzą lepiej mimo iż na meczu ostatni raz byli w dzieciństwie oraz całego tego planktonu pseudokibiców których byt zbudowany jest jedynie na negacjach lub plemiennych nienawiściach…
O Lecha jestem spokojny ale…Górnik ma sporą szansę wywalić Turków! To jest COŚ do wygrania i takie sytuacje powinno się wykorzystywać,jeśli chce się coś znaczyć.
A kto jak kto ale Górnik powinien chcieć!!!

Lech-owczarze 0:0
W 67 minucie…

Nic nie ujmując tradycyjnej wartości [ i to rosnącej w oczach!!!] wszelkiej maści"wikingom",klubowa piłka nam ucieka i ucieka,i ucieka…
O ile Lech ma jeszcze swoją akademię,inni już tylko wysługują się odrzutami z bliżej nie dających się określić kręgów…
Ale i tak,jak widać,nic to nie daje bo liczy się tu i teraz.Czyli największe przekleństwo jakiegokolwiek rozwoju.

I jest 1:0…Zaraz się upiję z radości :woozy_face:

Po wyeliminowaniu owczarzy,Lech dzisiaj powalczy o fazę grupową Ligi Europy,z mistrzem Szwajcarii FC Thun.
Typowanie w tym sezonie w przypadku Lecha,jest jak strzelanie z łuku do pchły i to ze 100 metrów…
Niemniej jednak,jeśli założyć w miarę optymalną formę i grę zespołu,Lech jest faworytem a u siebie,zdecydowanym faworytem!
Przydałoby się zaszaleć w tych rozgrywkach.Kasa aż się pcha do kieszeni a do tego dochodzi jeszcze ranking europejski i obrona 10 miejsca które dawałoby z automatu grę w Lidze Mistrzów.
Tu jednak potrzeba także wygranych Jagiellonii,Górnika i Rakowa.
Realne?
Nie mam pojęcia, na ile można stawiać na polskie kluby w których prawie nie ma Polaków.Jednak wiara w Górnika czy Raków,na chwilę obecną nieco przerasta moje możliwości.

Jest 35 minuta i…Trudno odejść choć na chwile od sprzętu…
Lech-FC Thun 4:0!

Do przerwy 5:0!
Nawet moi Angole drapią się po głowie :grin:

I jeszcze,i jeszcze :joy:
Jest w tej chwili…7:0!

Chrobry Głogów-Warta Poznań 0:1
I był to cholernie dobry mecz Warty!
Już dawno [jeśli kiedykolwiek] nie widziałem tak wysokiego pressingu przez cały mecz! Na tym,drugoligowym poziomie,rzecz jasna.Ale i tak,to była gra na miarę ekstraklasy!
Warta znowu buduje bo paru odeszło.Ale robi to z coraz większym sensem.Kilku sprawdzonych graczy na ligowych boiskach,którzy czy to w Stali Stalowa Wola czy w Podhalu Nowy Targ,wyróżniali sie rok temu…
Doprawdy,kapitalna praca skautów…
A trzeba dodać że Warta,za prozumieniem stron,gra wciąż na wyjazdach aby wymogi licencyjne stadionu zostały wreszcie dopięte…
Tu emocji nigdy nie zabraknie… :innocent:

Lechia Gdańsk-Pogoń Siedlce 1:0

I było to pierwsze zwycięstwo spadkowicza z ekstraklasy!
Warto jednak podkreślić że w kadrze Gdańszczan dominują Polacy.Jest 2 Ukraińców i jakiś latynos ale takie proporcje są po prostu zdrowe.Młode chłopaki mają gdzie grać i na co patrzeć a w konsekwencji,uczyć się.To taka akademia z musu,zbudowana troche na problemach klubu.Ale to zaprocentuje!

Ruszyła Premier League
Na razie beniaminek Hull prowadzi z…Manchester UTD,2:0!
I tak to się skończyło…
Brawo!