Wspomnienie

13 lat temu zmarła Żanna Prochorenko,ukraińska aktorka,chyba przede wszystkim znana i pamiętana z pięknego filmu Grigorija Czuchraja,“Ballada o żołnierzu”
Czuchraj,żołnierz ale i partyjny typ,przeszedl cudem cały szlak wojenny,aż do Wiednia.Ale ważniejsze jest chyba to że twardziel,nie kręcił produkcyjniaków a raczej swoje wizje czlowieka wpłatanego w historyczne zamieszania.Zdaje sie,z jakichś przyczyn,wolno mu było…
Ale miało być o Żannie…
Ta śliczna,delikatna dziewczyna,gdy tylko pojawiła się w wagonie kolejowym,we wspomnianej "Balladzie…"właściwie nie musiała grać.Wystarczyło że się bała!Czuchraj puścił to luzem i…zostalo samo piekno bez retuszu.To takie dzisiaj rzadkie.
Przyznam że nic nie wiem o aktorce,co było dalej i wręcz boję sie szperać by na światło dzienne nie wyszło jakieś partyjne paskudztwo.
Ale Szura,jej Szura…Na zawsze pozostanie w sercu.To sie udało Czuchrajowi przemycić!

Ujęcie wzięte jakby z innego filmu…Mam na myśli,“Lecą żurawie”…

Na razie to czytam o tym Что раскололо жизнь актрисы. Przeczytałam, że ona влюбилась в драматурга Артура Макарова, от которого 30 лет ждала предложения стать его законной супругой… Była mężatką i zakochała się w Makarowie (żonatym) i tak 30lat to trwało…

1 polubienie

Nie szukaj jakichś spektakularnych “skandali”.To nie ten świat i nie te czasy :smile:

no tak picie, chora zazdrość to nic spektakularnego

I jeszcze kadr,godzien przynajmniej naszego filmu Wajdy,“Popiół i diament”.
Niby lepiej za komuny kolorów było nie używać ale,poważnie,była jakaś siła w tych czarno białych ujęciach!

Plus plakat,z którego wiadomo że Europa film dostrzegła…

1 polubienie

I jeszcze jeden…Znalazlem w nocy…Z lat 70-tych.Filmu nie znam…
Żanna zmarła w 2011 roku i jeśli kedyś świat znormalnieje…Ech…Cmentarz Chowański…Dlaczego miałbym tam trafić?
Chyba tylko dla niej.

1 polubienie